Почти всички Предстоятели на поместните Църкви отказаха поканата на Йерусалимския Патриарх за „съвещанието“ в Йордания


Автор: Андреас Лударос
Превод: Йордан Георгиев

Една след друга поместните Църкви отговарят отрицателно на поканата на Йерусалимския Патриарх за „братското събиране в любовта“ в Йордания, изпращайки по този начин силно послание, както към Йерусалим, така и към Москва.

След Вселенския Патриарх, който в своето писмо-отговорказа съвсем ясно, че не приема вмешателството на Йерусалимския Патриарх, така и Архиепископите на Атина, Кипър и Албания, но и Митрополитът на Полша, уведомиха Йерусалимския Патриарх, че не възнамеряват да участват в това Съвещение в Йордания.

Своят отказ от участие заяви също и Александрийският Патриарх, докато Патриарсите на Тбилиси (Грузия – Бел. прев.), София (България – Бел. прев.) и Букурещ (Румъния – Бел. прев.) не са показали, че имат намерение да участват.

МОСКВА И… САТЕЛИТИ

Освен домакинът Йерусалимският Патриарх, както и пряко заинтересования Патриарх на Москва, единствените, които са склонни да участват в Съвещанието, са малцина Предстоятели на поместни Църкви, които в различни периоди са служили като „сателити“ на Църквата в Русия.

Антиохийският Патриарх въпреки факта, че от шест (6) години е прекъснал общението си с Йерусалимския Патриарх, заради разногласието, което имат за диоцеза на единствената енория в Катар, се очаква той да бъде единствен от Древните Патриарси, който би могъл да отговори положително на поканата на Патриарх Теофил.

Архиепископът на Чехия и на Словакия г-н Растислав беше отговорил положително на поканата. Обаче за хората, които са запознати добре с нещата, участието му не трябва да се счита за факт, поради сериозните вътрешни проблеми, които има в тази Църква.

Досегашната позиция на Сръбския Патриарх (подкрепя позицията на Москва за Украйна – Бел. прев.) би накарала мнозина да мислят, че той ще приеме да участва в това Съвещание в Йордания. При това, един от най-близките негови съратници – Бачкият Епископ Ириней освен, че е един от вдъхновителите на тази инициатива (на Йерусалимския Патриарх), но също така той се аргументира публично срещу позицията на Вселенския Патриарх по въпроса за Украйна, но и в полза на привилегиите на „Йерусалимската Майка Църква“.

ИЗНЕНАДАТА ОТ ПОЛША

Най-голямата изненада до този момент беше предизвикана от позицията на Полския Митрополит, за когото определени хора мислеха, че е сигурно, че ще участва. Хубава е вашата идея, но за да е полезна ще трябва да участват всички Предстоятели, както изглежда да е написал Полският Предстоятел на Йерусалимския Патриарх съгласно добре осведомени източници на orthodoxia.info.

И така, в същото писмо Митрополит Сава припомня на Йерусалимския Теофил, че такъв вид въпроси се решават аналогично чрез Великия и Надюрисдикционен Събор, който е свикал Вселенският Патриарх през 1998 г. за разрешаване на схизмата (разрешаването схизмата в Българската Православна Църква през 1998 г., няма нищо общо със случая в Украйна, където Руската Църква беше заграбила диоцез на Вселенската Патриаршия – Бел. прев.).

КЪМ ОТМЯНА

Според поканата на Йерусалимския Патриарх „братското събиране в любовта“ ще се състои в края на февруари в Йордания. Отказът на мнозинството Предстоятели да участват или дори да изпратят свой представител не остава много възможности за маневриране у Йерусалимския Патриарх, въпреки факта, че Волоколамският Иларион се надява „… че тази среща ще се състои, дори и да не участват всички Предстоятели“.

Йерусалимската Патриаршия продължава да пази мълчание. Констандинският Архиепископ беше попитан за поред път от orthodoxia.info по този въпрос. Същият отговори, че не е упълномощен от Патриарха да каже и най-малкото, като препрати към това, което се публикува в официалната страница на Патриаршията.

Липсата на подготовка за такъв вид среща на върха е още една индикация за отмяна на срещата.

Това, което има по-важно значение, са срещите, които ще проведе (вече проведе – Бел. прев.) Йерусалимският Патриарх както с Митрополит Иларион Алфеев, така и с Гръцкия Президент в Йерусалим.

Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal