На 08 февруари в Прага ще бъдат прославени Светите Чешки Новомъченици
Превод: Йордан Георгиев

Read in other languages: SK 

На 10 октомври 2019 г. по време на заседанието на Свещения Синод на Църквата в Чешките Земи и Словакия към Лика на Светиите, бяха добавени Светият владика мъченик Горазд, отците Владимир Петрек и Вацлав Чикла, както и Йоан Соневенд, Вацлав Орнест и Карел Луда с техните роднини, засвидетелствали за Христа и за Светото Православие по време на „Операция Възмездие“ или „Акт на отмъщение“ заради убийството на Райнхард Хайдрих, който е райхспротектор на протектората Бохемия, Моравия и Чешка Силезия по време на нацистката окупация на тези територии.

В събота на 8 февруари 2020 г. те ще бъдат тържествено прославени по време на Синодалната Божествена Литургия в катедралния храм на Светите Кирил и Методий в Прага.

Убийството на императорския райхспротектор Райнхард Хайдрих се превърна в незаличим символ на съпротивата на чехословашкия народ срещу германската окупация, което предизвика изключителен международен политически отглас. Това значително укрепи репутацията на правителството на Чехословакия в изгнание по време на преговорите за бъдещата реконструкция на Чехословакия. От друга страна, това убийство на райхспротектора предизвика унищожаването на селата Лидице и Лежаки и смъртта на много хиляди чехословашки граждани в рамките на т.нар. „Операция на Възмездието“. Общо 262 роднини и най-близки сътрудници на парашутистите (извършилите на убийството на Хайдрих – Бел. прев.), много от които изповядват православието, са разстреляни на 24 октомври 1942 г. в концлагера Маутхаузен (32 чехословаци последват съдбата си малко по-късно по същата причина). Властите на протектората разпускат местната Православна Църква в отговор на убийството, като забраняват нейната дейност, конфискуват нейното имущество, а православните свещеници са били подложени на принудителен труд в империята. Нека допълним, че владика Горазд е бил добавен измежду Светите Мъченици от  поместната Църква през 1987 г.

Тропар на глас 4-ти и Кондак на глас 4-ти
на Светите Чешки НовомъчнициСвети Чешки Новомъченици, 
молете Бога за нас!DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal