Начало » Новини » Светът » Московска църковна инвазия за рекет в Черна Гора, Албания и Сърбия

Московска църковна инвазия за рекет в Черна Гора, Албания и СърбияАвтор: Doxologia INFONEWS

На 27 януари 2020 г. делегация от Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ, бивша УПЦ–МП), която противоканонично развива църковна дейност в диоцеза на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна (ПЦУ), посети Черна Гора. Според думите на Баришевския Епископ Виктор от РПЦвУ те са посетили Черногорския Митрополит Амфилохий и са се помолили с него и останалите православни братя, които преминавали през различни изкушения и големи притеснения, визирайки влизането в сила на Закона за свободата на вероизповеданията в Черна Гора.  Двамата отслужиха Божествена Литургия в монастира „Савина Главица“ в Будва. Руският Епископ Виктор Коцаба посети Черна Гора, за да участва в античерногорските митинги срещу правителството и демократичните устои в Черна Гора. Той е един руски агент на ФСБ в расо, който Москва изпраща за създаване на конфликти ситуации в различни поместни Църкви. В тази връзка е важно е да припомним изказването на министър-председателя на Черна Гора г-н Душко Маркович, който заяви, че правителството е готово да конфискува собствеността на Черногорската Митрополия наПравославната Църква в Сърбия. От друга страна, Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей отново заяви в края на 2019 г., че няма да предостави Томос за автокефалия на схизматичната „Черногорска Православна Църква“ нещо, което сърбите приеха радушно, но дали го оцениха е друг въпрос. Дори Вселенският Патриарх неколкократно се опитва да повлияе на Черногорското правителство за спазване правата на православните християни в Черна Гора. В защита на православните християни в Черна Гора се обяви и Архиепископът на Америка г-н Елпидофор, който изпрати писмо до държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който да окаже натиск върху черногорското правителство по отношение спазването правата на православните християни, които са членове на каноничната Черногорска Митрополия на Сръбската Църква в Черна Гора.
Малко дете развява сръбското знаме на „литийно шествие“ на Черногорската Митрополия в Черна Гора


Участие в античерногорския митинг на клирици от Руската Църква в Украйна , който те наричат „литийно шествие“. С участието на тези клирици, вече публично се разкриват идейните подстрекатели (Москва) на Черногорската Митрополия.

Защо Архиепископ Елпидофор се обърна към Майк Помпео, а не към Сергей Лавров? Архиепископ Елпидофор използва правилно своето влияние и положение, тъй като само САЩ могат да повлияят на Черна Гора, най-малкото защото Черна Гора е член на НАТО и кандидат-член на ЕС. Отделно, преди време Черна Гора изгони няколко руски дипломати, замесени в опита за преврат в Черна Гора. В онзи момент дори имаше подозрения, че и Черногорската Митрополия по някакъв начин е била съпричастна към този заговор. Черна Гора се изчисти в политическо отношение от сателитите на Москва, но останаха тези в Черногорската Митрополия, които създават негативни настроения срещу държавното управление и конституционния ред в страната. Поради всичко това, Черногорската Митрополия не бива да търси вината на всичко случващо се в правителството на Черна Гора, а в себе си и най-вече в това, че е проводник на руските имперски интереси в Черна Гора.

В крайна сметка, какви действия предприе Черногорската Митрополия след оказаната ѝ помощ от Майката Църква, Вселенска Патриаршия? За съжаление, действията, които тя предприе са точното обратното на това, което тя трябваше да направи. Черногорската Митрополия започна под давление на своя център в Белград и на руските тайни служби да организира уж литийни шествия, които всъщност, както правилно отбеляза черногорският премиер са всъщност партийни опозиционни протести, оглавени от не кой да е, а от самия Черногорски Митрополит Амфилохий.

Каква работа имат точно в тази взривоопасна обстановка руските църковни дейци от Украйна в Черна Гора? Нима Митрополит Амфилохий не е наясно, че това посещение на Епископ Виктор и придружаващите го, ще му излезне солено? Нима не е наясно, че Москва с това посещение цели да покаже уж някаква загриженост за положението в Черна Гора, което положение тя създаде, чрез своите тайни служби и чрез Белградската Патриаршия за запазване на някакво имагинерно влияние в Черна Гора. От Москва така и не разбраха, че не са желани в Черна Гора. Митрополит Амфилохий нима не осъзнава, че с това посещение всъщност се подготви началото на края на Черногорската и Приморската Митрополия в Черна Гора? Нима той не осъзнава, че с това посещение и чрез последните му изяви, той постла с рози пътя на схизматичната „Черногорска Православна Църква“, която в последните месеци набира сериозна скорост и популярност сред черногорците? Толкова ли трябва да си глупав, че да подготвиш почвата на бъдещото ти отстраняване? А може би има и нещо друго, което Doxologia INFONEWS се сдоби като информация, която информация за сега няма да публикуваме, тъй като искаме да бъдем убедени в нейната достоверност.

На руската делегация от Украйна не ѝ стигна това, че посети Черна Гора, където задълбочи още повече пропастта между правителството и черногорските от една страна, и от друга – Черногорската Митрополия, но и реши да посети на 29 януари 2020 Архиепископа на Албания г-н г-н Анастасий, когото смятат за техен човек и могат да го манипулират (виж тук и тук).


Нека да си припомним публичните размишления на Албанския Архиепископ относно т.нар. „братско събиране в любовта“, на което Вселенският Патриарх отговори подобаващо в своето писмо до Йерусалимския Патриарх. Тогава Албанският Архиепископ се обяви против свикването на Всеправославен събор или Съвещание на Предстоятелите от Йерусалимския Патриарх, тъй като той няма това канонично право. Той уточни, че би отишъл на Събор или Съвещание, свикано от Вселенския Патриарх, който има каноничното право, но не и задължение да свиква такъв тип събрания между Епископите от всички поместни Църкви. Албанският Архиепископ възрази на Вселенския Патриарх по отношение на хиротониите на украинските епископи в писмо, които според него не били канонични и за това искал повече информация за тях, както и доказателства за тяхната каноничност. Ако прекалено много се задълбочаваме в каноничността на хиротониите, то тогава ще започне проверка и на каноничността на всички епископски хиротонии във всички поместни Църкви, получили своята автокефалия от Вселенската Патриаршия. Сред тези Църкви е и Българската Православна Църква. После да не стане така, че някои от хиротониите ще се окажат неканонични.

Тази мантра за неканоничност на хиротониите се разпространява като вирус от московските агенти в някои поместни Църкви. И все пак, Архиепископ Анастасий трябва нещо да каже, за да погали сърцето и душата на руските украинци. Архиепископ Анастасий отново заговори на тази среща за свикването на Събор, за решаването на вече разрешения в Украйна църковен проблем с предоставения Томос от Вселенския Патриарх. Но той спомена за Вселенски Събор, преди говореше за Всеправославен събор. Това вече е една градация. Московците от Украйна се зарадваха на неговите думи, че даже и са записали неговото изказване, но не цялото, а определени моменти от него, които са им удобни. Всъщност, те така и не разбраха, че им казва точно обратното, че Събор няма да бъде свикан, защото той призова за свикването на Вселенски Събор, а Архиепископ Анастасий като изключително образован и ерудиран Предстоятел на поместна Църква много добре знае, че Вселенски Събор не може да бъде свикан без Римската Патриаршия. Но Римската Патриаршия е отпаднала през 1054 г. и все още няма видими знаци тя да се завърне в Пентархията, където ѝ е мястото. С други думи, нека московците да си чакат свикването на Вселенски Събор някога в далечното бъдеще, само Бог знае кога.

Той спомена и за бившия Киевски Митрополит Филарет Денисенко, който познава отдавна, според думите му: „Ние с Митрополит Филарет сме на една и съща възраст (около 90-годишни–Бел. прев.) и се познаваме още от Световния Съвет на Църквите, където той представляваше Руската Църква. Знам всички подробности, както и когато някой поставя себе си на първо място, а след това Христос, което води до трагедии“. Прав е Архиепископ Анастасий, това е трагедията в цялата Руска Църква, с която са заразили и Киевската Митрополия. А именно, че всички църковници на първо място поставят себе си, а след това Христос. Руският клир е съставен основно от агенти на КГБ, а сега агенти на ФСБ. Тези хора имат съвсем други задачи в Църквата. Как да разберат, че винаги на първо място трябва да е Христос и на първо място трябва да имат църковно съзнание? И Патриарх Кирил Гундяев няколко пъти каза, че “на първо място сме руснаци и после православни християни“. Такава формулировка никога не може да бъде изречена от устата на един въцърковен християнин, а още по-малко от устата на епископ.

Архиепископ Анастасий каза нещо много важно, което не се е харесало със сигурност на руснаците: „Православната Църква не е конфедерация от поместни Православни Църкви, а е Една, Свята, Вселенска и Апостолска Църква“ нещо, което от Doxologia INFONEWS винаги подчертаваме почти във всички наши публикации вече една година – единствени в България! Той добави и че „Следователно, изпитанията на всяка една поместна Църква са и наши изпитания, а вашите и нашите са общи изпитания“. Дали гостите са го разбрали, какво има предвид – само Бог знае.

И съвсем нормално при една такава среща, Архиепископ Анастасий да отправи своите сърдечни пожелания и към ръководителя на РПЦвУ Митрополит Онуфрий, който Архиепископ Анастасий забележете нарича само Митрополит Онуфрий, а преди това той нарече бившия Киевски Митрополит – Митрополит Филарет, а не „разколника“ Филарет Денисенко, както московците и техните агенти го назовават. Но в Ромфея с цел пропаганда го назовават с антиканоничния му титул, който не му принадлежи. В Православната Църква съществува само един Киевски Митрополит и това е Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.  

Накрая за спомен московската делегация подари на Архиепископ Анастасий картина с изображението на Киевско-печорската лавра – Патриаршеска Ставропигия на Вселенската Патриаршия, преди да бъде узурпирана антиканонично от Москва. В момента този монастир антиканонично се използва от РПЦвУ, вместо от Православната Църква на Украйна. Същата картина получи и Митрополит Амфилохий, а след това и Сръбският Патриарх Ириней.Редно е отново да се каже на московските църковни дейци, че пътуването им до Албания за вербуване на Албанския Архиепископ е напразно. Просто са си направили една разходка.

След Албанския Архиепископ московските църковни дейци от Украйна заминаха за Белград, където е апогеят на тяхната инвазия през тези дни на Балканите.

На 30 януари 2020 г. делегацията на РПЦвУ се срещна със Сръбския Патриарх г-н г-н Ириней.


Делегацията отново беше предвождана от Епископ Виктор, заедно с по-малкия вариант на хулителя на всичко, но в представителството на Москва в Украйна, завеждащ отдел със сходно наименование (Отдел за външни църковни отношения) протойерей Николай Данилевич. Той също е известен хулител на Вселенската Патриаршия. В Московската Патриаршия има залагания, кой повече ще похули Майката Църква.

Според представената информация от ΡΟΜΦΑΙΑ делегацията се е срещнала със Сръбския Патриарх Ириней в Катедралния Свещен храм на Архангел Михаил в Белград. 

Патриарх Ириней се обърна към гостуващата делегация: „Добре дошли на обичните наши братя от Украйна. Днес сме много щастливи, че имаме възможността да се срещнем с вас и да чуем от вас текущото положение, което преобладава в Украйна“.

И какво иска да чуе Сръбският Патриарх Ириней от едни лъжци и дезинформатори, които имат цяла машина за фалшиви новини, с които представят, че църковното положение в Украйна е много лошо. Те ли са източникът на информация за Сръбския Патриарх? Как може да се довериш на тези, които създават всички конфликти и проблеми в Украйна? Нека да отиде в Украйна и да се срещне с Киевския Митрополит Епифаний, за да разбере каква е ситуацията в Украйна. Нека да отиде и да се поразходи из храмовете в Украйна, но най-вече да отиде в окупирания от руските войски Крим, окупираните най-източни територии на Украйна. Може би се страхува да го направи, защото когато отиде и види, каква е истината, тогава вече ще му е неудобно да лъже, че има проблем в Украйна. 

След това Патриарх Ириней подчерта: „Ние следим събитията в Украйна и каквото се случва там и виждаме големи изкушения. Молим се всеки ден на Христос за всички тези изкушения, за да бъде предоставено решение“. Знаем, че следите всичко, нали руските служби постоянно ви манипулират за случващото се там и ви предават погрешна информация. Но искаме да попитаме г-н г-н Ириней, нима Христос не даде решение? Нима той се моли на някой друг Христос или иска да ни каже, че Христос на едните казва, че е дал решение, а на другите да чакат и че ще даде такова? Това е богохулство! Крайно време е Сръбският Патриарх да разбере, че Христос е дал своето решение на 15 декември 2018г. и на 05.01.2019 г. и съответно въпросът е приключен. Томосът за автокефалия е каноничен факт. Това, че Сръбският Патриарх и мислещите като него считат, че Христос не е дал решение е техен проблем. Христос е ЕДИН! Той е неделим! Той не лъже! Той не се подиграва с нас, а ни обича! Надяваме се в най-скоро време от Църквата в Сърбия да го разберат. 

Сръбският Патриарх продължава със своята манипулация, галейки нежно слуха на гостите: „За съжаление това, което се случва днес, изглежда по-лошо от преди. Както вече знаете позицията на нашата Църква осъжда вмешателството на Вселенската Патриаршия във вътрешните работи в Църквата на Украйна“.

Голяма смелост от страна на Сръбския Патриарх да осъжда действията на Майката Църква, откъдето е дошла и Църквата, чийто Предстоятел е той. Какви вътрешни работи в диоцеза на Вселенската Патриаршия? Значи осъжда „вмешателството“ в собствения диоцез на Вселенската Патриаршия, а не осъжда окупацията и антиканоничното узурпиране на Киевската катедра от страна на Московската Църква. Това показва, че панслависткото съзнание отдавна е изместило църковното съзнание у Патриарх Ириней. 


И забележете една от най-големите лъжи, които пропагандира Сръбският Патриарх, вкл. изказвайки се от името на други поместни Църкви типично по московски маниер: „Това, което единствено успя да направи Вселенската Патриаршия е да направи нещата по-лоши в Украйна, отпреди. Както и други поместни Църкви, така и ние подкрепяме каноничната Украинска Православна Църква (РПЦвУ – Бел. прев.)…. За вас, но и за нашата Църква, която също има проблеми се молим топлосърдечно на Бога, така че всичко да се разреши по най-добрия начин“, отбеляза накрая Патриарх Ириней. 

Според Патриарх Ириней да влезнат в Църквата над 30 милиона души е нещо лошо, а това да останат извън Църквата е нещо добро, защото така казва Москва, чиито заповеди чинно изпълняват в Белград – за съжаление и не само там. По плодовете им ще ги познаете, всъщност кое е по-важно за тях – спасението на хората или комфорта на Москва. 

От своя страна, Епископ Виктор поднесе сърдечни пожелания на руския Митрополит в Киев г-н Онуфрий, който се моли и за Църквата в Черна Гора. 

Епископ Виктор отбеляза театрално: „Когато новината за Черна гора стигна до Украйна, сърцата ни се изпълниха с тъга. Трябва един на друг да си подадем ръка, за да можем заедно да преодолеем всички трудности и предизвикателства, които възникват в Украйна, в Черна Гора и в други поместни Църкви“ – допълни руският Епископ от Украйна г-н Виктор.

В заключение Епископ Виктор каза, че „последните години Църквата е подложена на натиск от външни сили, които искат да навредят на единството на Църквата“. Какво лицемерие!? Сърцата им се изпълнили с тъга, когато новината за Черна Гора стигнала до тях. Каква тъга, когато вие създавате това изкуствено напрежение в Сръбската Църква, за да изпадне уж във вашето положение, че да сте си съпричастни едни на други. След това да се обедините, да сте заедно и да си помагате в собственото си закопаване и падение. Е, как иначе Сръбската Църква ще ви подкрепи, ако и тя не е уж във вашето положение. Но интересното в това заключение е, че Епископ Виктор споменава „и в други поместни Църкви“… Нима руските служби готвят създаването на разкол в някоя поместна Църква, за да създадат страх и изкуствено опасение, че ако признаят автокефалията на ПЦУ ще последва същото и при тях?

Църквата, откакто съществува има зли сили, които се опитват по всякакъв начин напълно безуспешно да разрушат нейното единство, защото и портите адови няма да ѝ надделят. Всички тези внушения за „външните сили“, за „разрушаване на единството“ са термини от международните отношения, които се използват в отношенията между държавите, особено в определени исторически периоди на големи полюсни разделения. Тези термини са неприложими за Православната Църква, която е Една, Свята, Вселенска и Апостолска.


Равносметка от инвазията на московските църковници от Украйна накратко:

Никакъв успех в Албанската Църква, която да заеме страната Московската Патриаршия, пълно задълбочаване на кризата в Черна Гора, достигайки до сериозни загуби за Сръбската Църква, както и влошаване на положението и авторитета на Сръбската Църква в Православния свят. Автокефалията на Църквата в Северна Македония е сигурна, а създаването на нови сътресения и конфликти в Сръбската Църква, например в Хърватия, между епископата и влиянието на Москва вече е неизбежно.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal