Начало » Uncategorized » Митрополитът на Хонг Конг Нектарий говори за смъртоносния коронавирус 2019-nCoV. Каква е всъщност истината за този смъртоносен вирус?

Митрополитът на Хонг Конг Нектарий говори за смъртоносния коронавирус 2019-nCoV. Каква е всъщност истината за този смъртоносен вирус?

Автор: Doxologia INFONEWS
Митрополитът на Хонг Конг* и на Далечния Изток г-н Нектарий Цилис (Вселенска Патриаршия) на 25 януари, в 7:00 ч. сутринта (наше време) говори за притеснителната ситуация в Китай, където по последни официални данни вече има 1234 заразении 56 починали от смъртоносния корона вирус, за който няма лечение, няма ваксина и все още учените не знаят, как да се справят с тази тежка ситуация. Повечето учени по света не знаят, как да постъпят в тази ситуация и дори да предвидят какво ще бъде развитието на този смъртоносен вирус, а учени от България започнаха да успокояват, че едва ли не не е опасно и вирусът ще се самоограничи, и всичко щяло да приключи (виж тук). Той даде своето интервю пред гръцката телевизия OPEN TV, в сутрешното предаване „Часът на Гърция“.
Митрополит Нектарий подчерта, че има издадени инструкции от властите в Китай да няма струпване на хора, за да няма навалици, както и че всички са длъжни да носят маски. Към момента в Китай има големи празненства за китайската нова година, но както спомена Митрополитът на Хонг Конг всички тържества и празненства свързани с Китайската Нова Година са отменени.
«– Добро утро, Ваше Високопреосвещенство! Защо не Ви виждаме с маска?
– Добро утро. Да, още не нося маска, засега. В Хонг Конг още не е толкова страшно.
– Към този момент 5 големи града са под карантина, около 20 милиона души.  Дори беше затворен и Забранения град.
– Да, така е. Както знаете този вирус започна да се разпространява от град Ухан в централен Китай. Това е един милионен град (11 милиона души – Бел. прев.), важен търговски център в Китай, в който има много и различни симпозиуми. Той се посещава и от много гръцки предприемачи. Милиони китайци вече са започнали да пътуват към вътрешността на страната, но и в чужбина, затова толкова бързо се разпространява този вирус. В града метрото и транспортът не работят, училищата са затворени, както и повечето административни служби. В момента има паника, но не голяма както през 2003 заради вируса SARS», каза Митрополит Нектарий.
«В Пекин също има забрани, както и такива в Забранения град. На различни места където се струпват много хора са поставени „килимчета“, където гражданите стъпват за дезинфекция, а асансьорите два пъти на ден се дезинфекцират», подчерта Митрополитът.
«Ако мога да обобщя без да съм специалист. Този вирус е много по-страшен от SARS, за който имаше лечение. За този вирус няма нито ваксина, нито лечение. Точно поради тази причина има толкова много страх, затова властите предприемат строги мерки, за да няма разпространение на този вирус и да няма много повече жертви», допълни накрая г-н Нектарий.
 
 
 
Митрополитът на Сингапур г-н Константин Цилис и Митрополитът на Хонг Конг г-н Нектарий Цилис са кръвни братя от Йоанина (Гърция)
***
 
Ето малко повече информация за този смъртоносен вирус:
Огнището на коронавируса, също познат като Ухански коронавирус, Китайска пневмония или Уханска пневмония се разразява в средата на декември, 2019 г. в Ухан, централен Китай след като група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие китайски учени успяват да изолират нов коронавирус наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV.
Репликационен цикъл на коронавирус
Съобщението за първите случаи на заразени е на 31 декември, 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано на 8 декември, 2019. Пазарът е затворен на 1 януари, 2020 г., а заразените са поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които за били в контакт със заразените, впоследствие са поставени под наблюдение. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е потвърдено при 41 жители на Ухан. По-късно е потвърдено, че 2 от случаите са засегнали семейства, едно от които не е посещавало пазара. На 9 януари, 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари, 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.
 
Карта на разпространението на коронавируса (към 23 януари, 2020 г.)
Заради малкото количество доказателства, че вирусът се предава от човек на човек, Световната Здравна Организация (СЗО) предупреждава за възможността от по-широко разпространение на заболяването. Също така са налични и опасения за по-нататъшно разпространяване по времето около Китайската Нова Година. На 20 януари, Китай съобщава за голямо нарастване в случаите с почти 140 нови пациенти, включително двама души от Пекин и един от Шънджън  (CNN China).
Потвърдените случаи извън Китай включват две жени в Тайланд, един мъж в Япония и една жена в Южна Корея. На база на статистиките за международни пътувания, на 17 януари британски учени изчисляват, че приблизителния брой на заразените е около 1,700 души. Към 20 януари 2020 г., броят на лабораторно потвърдени случаи е 222 и включва 218 в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Южна Корея.
Симптоми
Симптомите включват треска в 90% от случаите, умора и суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20%. 15% от случаите включват респираторен дистрес. Рентгенови снимки показват признаци и при двата бели дроба. Състоянието на пациентите по време на постъпването е стабилно в повечето случаи. Кръвни тестове показват занижени нива на белите кръвни телца (левкопения, лимфоцитопения).
Превенция на смъртоносния вирус
Към момента не е налично ефективно лечение или ваксина за коронавируса 2019-nCoV (СЗО), въпреки че текат опити да бъдат създадени такива. За да се предотврати инфекция, СЗО препоръчва „често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане… както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване“. Въпреки, че няма специфично лечение за човешки коронавирус, американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват за да облекчат симптомите. Някои страни изискват от гражданите си да съобщят на личния си лекар при сипмтоми, подобни на настинка, особено ако са посещавали Китай.
Ситуацията в Ухан е наблюдавана и заради предстоящия трети кръг от олимпийската квалификация на Азиатска футболна конфедерация за жени. На 22 януари 2020 г., конфедерацията обявява, че ще премести мачовете, които са били насрочени за провеждане в Ухан.
 
 
Строителната площадка на болницата на 24 януари
Като противодействие срещу възникналата епидемия започва изграждането на специализирана болница. Целта на проекта е също така да се осигурят по добри условия за поставянето на пациентите под карантина.
На 24 януари 2020 г., Уханските власти обявяват подробностите около плана си да изградят болницата в срок от шест дни. Болницата трябва да влезе в употреба на 3 февруари и ще има 1,000 легла, използващи карго контейнери. Площта на лечебното заведение ще бъде 25,000 квадратни метра (Wikipedia). В Москва вече има случаи на зараза с новия коронавирус – 7 китайци в са със симптомите на смъртоносния вирус. Веднага са прехвърлени в инфекциозна болница. Утре ще станат ясни техните резултати (виж тук). Притеснителното тук е, че както в Китай, така и в Русия има традиция да се скрива истинската информация относно такива смъртоносни вируси и епидемии. Всъщност може заболелите там да са не само китайци, но и руснаци. Нека да не забравяме, че Русия граничи с Китай. Руснаците по границата с Китай често посещават северния китайски град Харбин в област Манджурия, а китайците руския град Владивосток. 
 
***
 
Защо Китай не каза цялата истина за новия коронавирус 2019-nCoV?
Разрастването на новата епидемия в Китай ни кара да се съмняваме в желанието на китайските власти за прозрачност. Те явно са убедени, че гражданите трябва да знаят само онова, което държавата смята за правилно.
Този път китайското ръководство информира света и собственото си население за новия вирус по-бързо, отколкото преди 17 години по време на кризата с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Това е добре. Но онова, което постепенно научаваме за мащабите и протичането на епидемията, поражда сериозни съмнения доколко властите в Китай, поне местните, действително имат желание да осигуряват прозрачност. В първите три седмици след избухването на заразата правителството в Ухан явно е укривало и омаловажавало редица неща. Но това не е някакъв местен проблем, а резултатът от една система, която иска на всяка цена да поддържа фасадата на стабилността. В тази система изричането на неприятни истини по правило води до неприятности.
Лекарите в Ухан, ­които са решили да привлекат вниманието на обществеността към опасностите, свързани с новия вирус, бяха сплашени. Журналистите, които искаха да информират за това, бяха цензурирани и възпрепятствани да го сторят. Гражданите, които вероятно знаеха повече, отколкото би се харесало на полицията, бяха санкционирани под предлога, че разпространяват слухове. Болничният персонал очевидно бе инструктиран да укрива сведенията за заразени лекари и санитари. По този начин вероятно дори и от заетите със случая учени са били скрити важни данни за пренасянето на вируса от човек на човека.
Истината излиза наяве само след официално разрешение
Фактът, че официалният брой на заразените в Китай започна да нараства рязко едва след като китайският лидер Си Цзинпин призова за борба с епидемията, показва колко политизирано е отношението към информацията в Китай, дори и да е въпрос на живот и смърт. От самото начало не звучеше правдоподобно твърдението на китайците, че първите случаи на заболяването извън Ухан са били установени в чужбина, а не в други китайски градове. Заседанията за подготовката на тазгодишното събрание на Народния конгрес навярно са били една от причините за нежеланието на местното правителство бързо да уведоми населението за опасността. Всичко това отне ценно време, което позволи на вируса да се разпространи.
Партийното ръководство открито си призна, че е наясно с този проблем, когато публично заплаши всичките си кадри,  че „ще бъдат заклеймени на позорния стълб за вечни времена“, ако премълчават за случаите на новата болест. Държавният съвет дори откри онлайн платформа, на която гражданите да подават сигнали за укриване на информация от местните власти. Всичко това би било чудесно, ако ставаше дума за прозрачност. Но въпросната инициатива навярно ще послужи  за това цялата отговорност за пропуските да се прехвърли на местните кадри. Та нали същото централно правителство бе дало указания на своя пропаганден апарат да информира максимално пестеливо за здравната криза, за да не се стига до паника. То бе наредило и на държавните цензори да трият от интернет всички дискусии, свързани с епидемията. Същината на проблема е в разбирането на властите, че гражданинът трябва да знае само онова, което държавата смята за правилно.
Китайците отдавна са си направили съответните изводи. Те не вярват на официалните съобщения на властите. Но и това е проблематично, тъй като стимулира разпространяването на конспиративни теории, които държавата всъщност би искала да предотврати. Репресивният климат на отминалите години накара да замлъкнат много от гласовете на истината в средите на гражданското общество, които можеха да противодействат на това развитие.
И все пак: малкото частни медии в Китай сега изживяват звездния си час. Тези дни те разпространяват подробни информации за положението в Ухан – навярно това става дори с позволението на цензуриращата служба, която този път не ги възпрепятства.
Истинска воля за прозрачност?
И сътрудничеството с международната общност сега протича значително по-добре, отколкото по време на кризата с ТОРС преди 17 години. Този път Китай своевременно разгласи информацията за генетичния код на вируса, за да позволи на властите в чужбина бързо да разпознават заразените. Но има едно нещо, което е останало непроменено от 2003-та насам: волята за прозрачност стига само дотам, докъдето е политически приемливо за властите.
Фаталното мълчание на китайските власти  преди 17 години – през първите три месеца на кризата с ТОРС – бе свързано най-вече с това, че страната се намираше във фаза на политически преход. Ху Дзинтао тъкмо бе застанал на върха на Комунистическата партия и се готвеше да стане президент. В подобни преломни времена всякакви отрицателни новини в Китай са нежелани. Това си остава така и до днес. Истинските мащаби на епидемията с африканската свинска чума през миналата година бяха прикрити, за да не нарушат блясъка на тържествата по повод 70-тата годишнина на Народната република. Това мълчание за щастие не отне човешки живот, но пък излезе твърде скъпо (Дойче Веле /DW/). 
***
Призив на Doxologia INFONEWS към нейните читатели:
  1. Не пътувайте до Китай и до страните, в които има случаи на заразени хора с този смъртоносен коронавирус!
  2. Не контактувайте в България с хора, които в последните два месеца са били в Китай!
  3. Избягвайте контакта с тези хора, колкото и да не ви се иска!
  4. Ако случайно заподозрете, че някой Ваш близък има горепосочените симптоми, веднага го накарайте да отиде в най близката Регионална здравна инспекция (РЗИ, бивши ХЕИ и РИОКОЗ)!
  5. Нека бъдем бдителни и внимателни, така заразените ще са много по-малко!
***

*Наименованието на този град на английски език е Hong Kong, както и на повечето езици. За съжаление, за пореден път в българския език се сблъскваме с безумия при чуждите наименования. Би било редно името на този мегаполис да се изписва на български по следния начин: Хонг Конг или Хонг-Конг, или Хонгконг, но не и Хонконг, както се изписва в момента.
 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal