Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Имврос г-н Кирил получи инфаркт

Митрополитът на Имврос г-н Кирил получи инфаркт

Автор: Doxologia INFONEWS по информация на ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO
Превод: Йордан Георгиев
Миналата нощ Високопреосвещеният Митрополит на Имврос и Тенедос, ипертим и екзарх на Егейско море г-н Кирил Драгунис (Вселенска Патриаршия) е получил инфаркт. На остров Имврос е имало само фелдшер, който му е оказал първа помощ. Архиереят е приет по спешност в интензивното отделение в Чанаккале. За укрепване на здравето му се полагат всички медицински грижи. Митрополит Кирил е роден през 1942 г. в село Агриди, о. Имврос. Той е Митрополит от 5 септември 2002 г.
Членовете на Имвроския съюз в Македония и Тракия (Гърция) изпратиха писмо до Митрополита на Имврос и Тенедос г-н Кирил по случай претърпения от него инфаркт. Те заявиха, че „ще обединят своите молитви за по-бързото Ви възстановяване и завръщане към Вашите задължения, в нашата Родина (о-вите Имврос и Тенедос – Бел. прев.)“
Любопитно:
Остров Имврос е родният остров на Вселенския Патриарх Вартоломей. До 1923 г. двата острова Имврос и Тенедос остават в Турция съгласно Лозанския мирен договор, въпреки че са със 100% гръцко население и нито една джамия. Населението на острова съгласно договора трябва да получи автономия и самоуправление, което Турция не изпълнява. Постепенно турското Правителство започва да осъществява психически и физически тормоз над гръцкото малцинство. 50-те години турското Правителство заселва затворници от Анадола, които имат задачата да тормозят населението и да го прокудят от острова. 3/4 от населението на двата острова (15 000 души) е принудено и се изселва в Гърция, Канада, САЩ и Австралия. Турското Правителство постепенно започва да заселва кюрди и турци на острова. В момента населението на двата острова е смесено между гърци, турци и кюрди. В последните пет години прокуденото гръцко малцинство започва да се завръща по родните си места и едно от гръцките училища на острова възобнови своята дейност, където гръцките деца могат да изучават майчиния си език.
На остров Имврос има общо 7 енории, и 15 православни храма, а на остров Тенедос – един храм, като общо на двата острова има 50 параклиса, както и около десетина гробищни храмове. Четири от храмовете на остров Имврос не са върнати на Вселенската Патриаршия и имат други функции (джамия, ресторант и магазин). На острова има седем свещеници, които обслужват тези храмове.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal