Митрополитът на Александруполис: Русия упражнява груб църковен натиск в нашата странаПревод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Александруполис, Траянуполис и Самотраки г-н г-н Антим даде едно интересно интервю на Катерина Календериду за viadiplomacy.

Той говори за емигрантската криза, за изопачената му скорошна проповед (от старостилни разколници – Бел. прев.), за грубия църковен натиск на Москва в нашата страна (Гърция – Бел. прев.), за псевдомюфтиите в Тракия (назначавани противозаконно от Турското консулство в Комотини – Бел. прев.),както и за неучебния ден на празника на Три Светители.

Първият въпрос, който задава журналистката г-жа Катерина Календериду на Високопреосвещения Митрополит на Александруполис е свързан с една негова неотдавнашна проповед, където той каза няколко думи за емигрантския проблем в Гърция, като пастирски посъветва своите епархиоти, как трябва да постъпят в тази ситуация. Разбира се, част от неговата проповед беше разпространена в интернет от старостилни разколници и „суперправославни“ всезнайковци, които използваха няколко думи от проповедта, за да се опитат да настроят една част от епархиотите на Митрополита срещу него. Старостилните фанатици не за първи път изопачават думите на даден Митрополит. Ето, какво отговаря на зададения въпрос на журналистката:

«Радвам се на правилно зададения, според моето мнение, въпрос. Това е емигрантската криза от гледната точка на един епископ. Какво друго бих могъл да кажа, от това да подготвя християните в моята Епархия да избягват абортите, да останат твърди в догматите на Православната ни вяра и в гръцките традиционни ценности, за да не изживеем внезапно всичко това, което описах, че ще дойде като изневиделица в нашата Родина с установяването на тези хора!

Лично аз не съм доволен и съм силно притеснен от промяната на хомогенния облик в нашата страна, но предполагам, че тя не може да бъде възпряна. Нашата държава, струва ми се, че ще вземе мерки, но аз не съм този, който ще ги посочи. Чувствам, че имам духовна отговорност да отбележа, че тези мерки трябва да бъдат християнски, хуманни и демократични…»

А по отношение на псевдомюфтиите в Ксанти и Комотини, Митрополитът отбеляза, че вече има осъден от наказателния съд в Александруполис такъв „избран мюфтия“ от Турското консулство за присвояване на религиозно качество. При дълги години на мълчание на гръцкото правосъдие, най-накрая се сложи край на двойните мюфтии в Ксанти и Комотини, едните назначени от Гръцката държава, другите от Турското консулство за осъществяване на пропаганда. Тези, псевдомюфтиите са имали задачи от Турция да създават конфликти между християни и мюсюлмани, които живеят мирно и толерантно близо век. Крайно време беше гръцката държава да се погрижи за правата на нашите сънародници мюсюлмани. Те са гръцки граждани, които са подвеждани от чужда държава, отбеляза Митрополит Антим.

Той спомена и за предишен проект между побратимените градове Александруполис и руския град Соснови Бор, близо до Санкт Петербург. Имало е проект за построяването на руски храм в Александруполис в чест на Свети Владимир. Митрополит Антим припомни, че този проект е бил добро намерение, но изискванията, които са поставили руснаците не отговарят на гръцкото законодателство и не съответстват на Устава на Еладската Църква. «Уведомихме ги писмено и чакаме, но напразно. Дървеният храм, за който споменахте беше сглобен, посветен на Светии от Русия, както и на особено почитания в Гърция Светец от Русия Свети Йоан Руски, чиито Свети Мощи са пренесени в Нео Прокопи, Евбея от гръцките бежанци от Кападокия, Мала Азия. Междувременно и последните събития, където руснаците оспориха Вселенския характер на нашата Майка Църква Константинопол и по украинския въпрос, с прекъсването на поменаването на Всесветейшия Патриарх Вартоломей от Светейшия Московски Патриарх Кирил и т.н.; поради всичко това ние вече положихме основите на военен храм, посветен на Света Богородица Стратегисса, който в архитектурно отношение ще бъде трикорабна базилика», каза Митрополит Антим.

На въпроса на г-жа Календериду относно това, че Еладската Църква наскоро призна Автокефалията на Църквата в Украйна, както и на активизирането на присъствието на руснаците в нашия регион и дали той вярва в това, че Москва ще осъществява натиск върху Гърция и Вселенската Патриаршия, Митрополит Антим отговори:

«Да, разбира се, това вече наложи и нашата пастирска отговорност, както в Църквата, така и за нашата история. Мисля, че Църквата на Русия трябва да действа с аналогични критерии като историческо-еклисиологичните например, за да открие отново своята роля в цялото Православие. Нашата Църква не понася преместване на вековните ѝ граници, Православието не се стреми към натрапчиви мисли за първенства, нито пък християните ни ще търпят числения натиск или икономическото надмощие (на Русия). По-скоро те се отвращават от всички тези средновековни похвати, а ние желаем простички и значими отговори за объркания ни живот. Русия, която традиционно е дружелюбна към нас, ни разочарова, и ако продължава с непрекъснатия груб църковен натиск както в Северна Гърция, така и в цялата ни Родина, тогава мисля, че всичко това ще прерасне от една внезапна грешка към едно огромно провинение. Пожелавам и молитствам това да не го прави».

Важно е да припомним, че Митрополитът на Александруполис даде интервю за телевизия «ΔΕΛΤΑ», което ние преведохме, няколко дни след решението на Еладската Църква да признае автокефалията на Църква в Украйна.

На въпроса относно коментара на Архиепископ Йероним II, че денят на Три Светители е училищен празник, който всички ученици трябва да празнуват в Божия храм, Митрополит Антим заяви, че напълно се съгласява с думите на Предстоятеля на Еладската Църква, защото ако е неучебен ден, то тогава празникът бива отменен, както бяха го наложили в последните две години от правителството на СИРИЗА. Той подчерта, че е съгласен с решението на новия министър на образованието г-жа Ники Керамеос да възстанови празника във формата, която е бил в последните близо два века в гръцката образователна система. Това е празникът на Образованието и Писмеността в Гърция.

Източник:  viaDiplomacy

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal