Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Къде да се събере вашата надменност – нещастни, високомерни и прелъстени братя от Севера…?

Къде да се събере вашата надменност – нещастни, високомерни и прелъстени братя от Севера…?


Автор: Архимандрит Романос Анастасиадис
Превод: Йордан Георгиев

«А в сърце си думаше: ще възляза на небето, ще издигна престола си по-горе от Божиите звезди и ще седна на планината в събора на боговете, накрай север; ще възляза в облачните висини, ще бъда подобен на Всевишния. Но ти си свален в ада, вдън преизподнята. Които те виждат, вглеждат се в тебе, думат си за тебе: тоя ли е човекът, който земя разклащаше, царства раздрусваше, вселената в пустиня обърна и разрушаваше градовете й, пленниците си не отпущаше по домовете им? Всички царе на народите, всички почиват с чест, всякой в своята гробница; а ти си захвърлен вън от гробницата си като захвърлен клон, като дреха на убити, на погубени с меч, които спускат в каменни ровове, – ти си като тъпкан труп, няма да се съединиш с тях в гроба; защото ти разори земята си, уби народа си: племето на злодейците довеки няма да се спомене. Гответе клане за синовете му поради беззаконието на баща им, за да не въстанат и да не завладеят земята и да не напълнят вселената с неприятели».   
Исаия 14:13-21

Спонтанно ми дойде наум този разтърсващ пасаж от Великогласния Пророк Исаия, четейки първо в руски източници, а след това и в гръцки, че «Русия строи най-голямата православна църква в света!»


Нещастните братя от Севера си мислят, че Благодатта Божия се дава заради светските величия, златото и среброто… Така и не се вразумиха от патилата на Древния Рим, който построи катедралата на Свети Петър във Ватикана, по-голяма от тази на Света София в Константинопол, като считаше, че вътре в нея ще бъдат заключени Истината и Благодатта Божия… Резултатите са известни (отпадане от Църквата през 1054 г. – Бел. прев.)… Както скоро ще видим същите аналогични резултати за нашите северни прелъстени братя, които прибавят беззаконие в беззаконието, като не изглежда да се вразумят от патилата нито на другите, които ги предхождаха в апостасията (отдалечаване – Бел. прев.), нито и от техните патила в историята…

Не знаят ли, че за Света София в Константинопол не може и дума да става някога да бъде заменена от каквато и да е друга сграда, колкото и да е голяма по размер, ако да е това; понеже Света София, Великата Църква, не е зидове, куполи, мозайки и апсиди, а е Премъдростта Божия, Христос, Църквата, която днес си почива в смирения Фенер, този вечноосветяващ Фар, устойчив Водач и Пътеводител на Православието?

Като чета сходния репортаж от Севера се питам дали трябва да се смея, или да плача… Болезнено е падението на нашите северни братя… Молитствам в действителност Бог да ги просвети, за да се покаят и осъзнаят.

В края на краищата, нека задълбочено да вникнат в Светото Писание и в Свещеното Предание на нашата Църква. Най-после нека да разберат сърцевината на Учението на Църквата и нейния живот, както изящно се описва в Писмото на Иаков със следните слова:
«Отде у вас тия вражди и разпри? Нали оттам, от вашите сладострастия, които воюват в членовете ви? Желаете, пък нямате; убивате и завиждате, а не можете да достигнете; препирате се и враждувате, а нямате, защото не просите. Просите, а не получавате, защото зле просите,- за да го разпилеете във вашите сладострастия. Прелюбодейци и прелюбодейки! не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? Който, прочее, поиска да бъде приятел на света, враг става на Бога. Или мислите, че напразно говори Писанието: „до ревнивост Бог обича духа, който е вселил в нас“? Но по-голяма благодат дава; затова е казано: „Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат“»
Иаков 4:1-6

Коментар: Doxologia INFONEWS

Строежът ще започне през 2020 г., а храмът ще бъде висок 77 метра. Този храм ще може да събира до 37 000 души. Ще бъде построен на земя, собственост на женския Монастир в района на Свердловска област, Централна Русия.

И забележете цинизма, безбожието, империализма и вече еретическото мислене в Русия, докъде може да стигне: «Църквата на Света София ще представлява люлката на Православието и най-голямата постройка в света, която ще бъде убежище на Православна Църква», заяви ръководителят на проекта Жана Рябцева.

Този проект е част от психопатийната антиправославна  идеология на Москва – „Трети Рим“, по-възможно е да бъде Новата Мека. И забележете, какви глупости говори тази жена, която естествено възпроизвежда политиката и вижданията на Московската Църква и на нейните осветскостени религиозни лидери. Тя говори, че този храм щял да бъде люлка на Православието.

Първо, нека в Русия да приемат Православието, второ, нека да се научат да спазват Свещените Канони и трето – да въцърковят безбожническото си население. Тръгнали да говорят за Православие тези, които прекъснаха Евхаристийното си общение с Православната Църква, след непоменаването на Вселенския Патриарх и последващото прекъсване на общението с Майката Църква.

Църквата е ЕДНА и прекъсването на общението с Майката Църква, която е източник на Благодат и апостолско приемство, за тези, които са произлезли от нея и са получили Томос за Автокефалия – неминуемо води до прекъсване на общението с Православната Църква, защото Църквата е ЕДНА, както ни учи Символът на вярата, а не 15, 16 или 17… Това е еклисиологичното учение на Православната Църква. А московското протестантско учение за конфедерация на църквите, които са независими една от друга, без да имат център – представлява  еклисиологична ерес! Независимост в Православната Църква не може да има. Едно е автокефалия, съвсем друго е независимост! Автокефалия има само и единствено по отношение на административното управление в дадена поместна Църква, но в рамките на Православната Църква. Автокефалия в Догматиката, Свещените Канони, Свещеното Предание или където и да е другаде – не може да има!

Напомняме отново и отново, че управлението в Православната Църква е едновременно йерархично-синодално (съборно) и синодално-йерархично! Ако е само йерархично, то тогава говорим за управлението във Ватикана, ако е само синодално тогава говорим за управлението в протестантските постцърковни общности. И първият римокатолически вариант, и вторият протестантски вариант представляват еклисиологична ерес. Москва обича да си играе и с двата варианта, с оглед на своите имперски интереси.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal