Киевският Митрополит Епифаний се срещна с посланика на Нидерландия в Украйна


Превод: Александър Иванов

На 21.01.2020 г. Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний се срещна с Извънредния и Пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в Украйна Йоханес Херман Адриан Корнелис де Мол. Г-н Йоханес беше придружен от специалния пратеник по религиозни въпроси Йос Даума, както и от служителите на посолството.

Предстоятелят на Православната Църква в Украйна (ПЦУ) обсъди редица важни въпроси с височайшите гости. По-конкретно ставаше дума за формирането и перспективите за развитието на Православната Църква в Украйна, просветната дейност и социалното обслужване, което осъществява ПЦУ, комуникацията на църковните институции и обществото, междуконфесионалната ситуация и връзката на Църквата с държавата.

Г-н посланикът високо оцени сътрудничеството на Службата за социални услуги и благотворителност „Елеос Украйна“ с международни благотворителни институции.

Освен това страните обсъдиха руската военна агресия срещу Украйна, окупацията на Кримския полуостров и други.

Митрополит Епифаний говори и за дейността на военните капелани на ПЦУ, които съставляват 83% от всички свещеници в украинската армия, като същите оказват духовна подкрепа на войниците-защитници на Родината.

„Сега се води борба срещу нас от северната ни съседка, която се бори не само за източната част на Украйна, но и срещу духовната ни независимост, защото те добре знаят значението на Църквата за обществото и държавата. Въпреки това съм убеден, че с Божията помощ ще постигнем победа и справедлив мир“ – каза още Негово Блаженство.
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal