Начало » Новини » Мнения » Какво ни прави християни???

Какво ни прави християни???Автор: М.В.Ф.

Да си християнин не значи да ходиш в храма на Рождество Христово, защото „празника е семеен, хубаво е да бъдем заедно; да седнем на 24 декември вечерта на земята, в знак на смирение, да приготвим нечетен брой ястия, да има ошав, сърми, боб, баница с тиква и т.н. все хубави и ПОСТНИ ястия, защото традицията го изисква! Нищо, че целия 40 дневен пост сме яли блажни храни“.

Да си християнин не значи да се „бием“, да се надпреварваме кой колко литри вода ще напълни за вкъщи, (ще занесем на роднини и близки, на съседката, защото те са много заети и не могат да се занимават да ходят всеки ден до храма) на 5 и 6 януари, празника на явяването на Божествената Троица, а и предполагам, че малко хора разбират думата „Богоявление“ „Θεοφάνεια“. Богоявление – Явяването на Бог Троица. „И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Първото явяване на Трите Божествени Ипостаси! Отец чрез гласа Който свидетелства за Христос, гълъбът Който се спуска върху Христос, и Самият Христос Който идва да освети земята чрез водното кръщение в струите Йордански.


Да си християнин не значи на „цветница“ Вход Господен в Йерусалим да дойдеш в храма за да си вземеш клонка от върба (в много случай да награбиш цял сноп и да се скараш с бабата от пангара защо няма повече върба) или на Велики Петък, да „минеш“ под масата за здраве, защото така била традицията, освен това е и забавно…, или на Пасха за огън, сякаш християнина е огнепоклоник, да хапнем козунак или да се „бием“, „чукаме“ с варени изящно нарисувани яйца. Храмовете по Пасха са препълнени, не може свещеника дори да излезе от храма за да прочете Възкресното свето Евангелие отвън пред събралото се множество. И накрая след като „тържествената част“ приключи, поздравяваме се с „Христос Воскресе“ разбира се на църковнославянски език, за да не би да опетним традицията и после в храма остават от 5 до 10 „баби“ до края на службата.

Християнството се е превърнало за българина в някакъв култ към символичното, към традиционното, но в този култ го няма Христос. Христос на Рождество е заменен от дядо Коледа, на Богоявление от светената вода, на Цветница от върбовите клонки, на Велики Петък от „минаване под масата“, на Пасха, на най-светлия и най-тържествен ден заменяме Христос с огън. Взимаме огъня, правим някакво подобие на кръстен знак върху себе си и си тръгваме спокойни, сякаш сме изпълнили своя дълг към някого или нещо!!! Това не е християнство!!! То и езичество не е!

Хубаво, кръстени сме в храма, пак разбира се, защото традицията го изисква! Венчаваме се в храма, защото е красиво, защото е модерно свещеника да чете някакви молитви, не че някой слуша какво чете „попа“, но е за здраве… Когато ни предстои нещо важно, отиваме при същия този „поп“ и му казваме, „дедо попе“ попей ми за здраве, че утре имам важна делова среща, имам операция, имам каквото ви хрумне… Това е шаманско изпълнение, или да се изразя по конкретно, използваме Църквата за шаманизъм, за някаква окултна и мистериозна организация, окултизъм, все пак свещеника е облечен в някакви странни дрехи, говори на неразбираем език, има свещи, тамян и т.н., а и не малко пъти съм слушал как някоя врачка казва на хората да идат в църквата и да искат от свещениците да четат „киприянови молитви“ или някакви други, за да се махнат „злите очи от тях, от дома им от семейството им…“
Но къде е Христос в храма, къде е Основателят на Тази Единна Църква, за Когото слушаме (за Когото сме чували от немай къде, като „попа“ Го споменава) къде е Този Христос?

Христос ли е този дядо Коледа на 25 декември когото празнуваме, или Христос чака смирено всеки един от нас да дойде на Божествената Литургия и да стане едно с Него?

Христос в светената вода ли е, или Той само освещава водата за наша полза!?
Христос в върбовата клонка ли е, или освещава върбовите клонки за наша утеха!? Христос „под масата“ ли е или ние минаваме на Велики Петък под неговата Свята Плащеница в знак на Всеобщото Възкресение!?

Христос в огъня ли е, или изпраща огъня като свидетелство за Неговото Възкресение!? Къде е Христос в Църквата???

Христос е в Евхаристията!!! Всяко Тайнство на Църквата без Евхаристията е безплодно, както и Христос казва в Евангелието: „Аз съм истинската лоза, и Моят Отец е лозарят. Всяка пръчка у Мене, която не дава плод, Той отрязва; и всяка, която дава плод, чисти я, за да дава повече плод. Вие сте вече чисти чрез словото, що съм ви проповядвал. Пребъдете в Мене, и Аз във вас. Както пръчката сама от себе си не може да дава плод, ако не бъде на лозата, тъй и вие, ако не бъдете в Мене. Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо.“

Да, ние се кръщаваме, ние се венчаваме, но без Евхаристията, тези Тайнства са безплодни. Те са действителни, разбира се, но всичко се свежда до Евхаристията, затова и ние се наричаме Християни, защото живеем в Христос. Общуваме с Него в Литургията, ставаме едно с Него. Той е там и чака нас, ние да идем при Него, да приемем Тялото и Кръвта Му, и да станем едно с Него! А ставайки едно, ние ставаме живи, ние ставаме богове по благодат, род избран, царствено свещенство, народ свят!!! В крайна сметка Християнството в България се разбира по съвсем различен начин, което е сериозен проблем!

Нека всеки един от нас се запита „Какво ме прави християнин“?


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal