ЙЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ НАСИЛСТВЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА АРМЕНЦИТЕ


Превод: Йордан Георгиев

Read in other languages: GR– ENЙерусалимската патриаршия осъжда недопустимото поведение на насилие на арменците, което проявиха във Витлеемската Пещера, в Базиликата на Рождество Христово.

В събота вечер, на 5/18 януари 2020 г., арменците нарушиха вековното право на православните да влязат в пещерата и да поставят иконата на Богоявление над Звездата в Светата Трапеза, който ще се чества в неделя.

За това събитие, една седмица преди празника, Патриаршията е подала заявление с всички изяснени правила и доказателства относно тези църковни традиции към Палестинската Автономия, подписан от Негово Блаженство Йерусалимския Патриарх г-н г-н  Теофил III и Гвардееца на  Светата земя отец Франческо Патън.

Усилията на Палестинската администрация, ръководени от председателя на Висшия президентски комитет по християнските въпроси г-н  Рамзи Кхури, не успяха да убедят арменците, и когато започна Вечернята на православните, те незаконно нахлуха в пещерата. Те използваха словесно и физическо насилие над православните отци, които имат право да влезнат в Пещерата. Арменците окървавиха Драгуманския Архимандрит Матей, който след това беше хоспитализиран.

Създадената безизходица беше разрешена със заповед на Президента на Палестинската Автономия г-н Махмуд Абас– Абу Мазен, за да може да се слезе и да се постави иконата на православните в Пещерата, а по-късно да продължи диалогът за крайното разрешаване на проблема.

Наистина, въз основа на издадената заповед на Палестинската Автономия иконата накрая беше поставена в Светата Трапеза над Звездата това, което е право на православните. Иконата обаче не остана там през цялото време на Вечернята. На вечернята присъстваше тихо и неустрашимо Представителят на Патриарха във Витлеем, Негово Високопреосвещенство Йорданския Архиепископ г-н Теофилакт.

Патриаршията формално протестира срещу недопустимото поведение на арменците и си запазва правото напълно да претендира това право с всички правни средства за защита. Патриаршията благодари на Палестинската Власт за цялата ѝ подкрепа. Патриаршията също е благодарна на местната православна младеж за нейната солидарност.От Генералния секретариат

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal