ИЗВЪНРЕДНО: „През 2020 ще бъдем признати и от други поместни Църкви… Църквите на Румъния, Кипър, България и Грузия вече публично обсъждат признаването.“ – заяви Киевският Митрополит Епифаний


Превод на интервюто: Йордан Георгиев

Киевският Митрополит Епифаний очаква през 2020 г. поне четири поместни Църкви да признаят Православната Църква на Украйна, според интервюто, което той даде на 04 януари пред Радіо Свобода.Според Киевския Митрополит Епифаний новата година ще донесе четири нови признания на автокефалията на Църквата на Украйна.

«Аз съм убеден, че през 2020 бъдем признати от няколко поместни Църкви. Не искам да казвам подробности, но Църквите на Румъния, Кипър, България и Грузия вече публично обсъждат признаването», заяви категорично Митрополит Епифаний.

На друго място той отбеляза, че обстоятелствата за признаването на автокефалията на Църквата на Украйна вече са узрели, подчертавайки, че става въпрос за една „борба“, при която Руската Църква прави всичко възможно да не бъде призната автокефалията на Църквата на Украйна.

«Слушахте от различни източници, че никога няма да има обединение в Украйна, че няма да получим Томос за автокефалия и че никой няма да ни признае. Същото нещо в момента е и на международната сцена», добави каноничният Митрополит на Киев и цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Също така Митрополит Епифаний осъди действията на Москва за това, че тя се опитва да спре процеса на признаването на Църквата на Украйна.

«Москва се опитва да спре процеса на признаването в Православната Църква като цяло. Две поместни Църкви ни признаха, а други се подготвят за това. Затова има и опити от тяхна страна да възпрат процеса на признаване, организирайки православна среща и т.н.», заяви Главата на Църквата в Украйна.

«Всички трябва да разберат едно нещо: ако се свика една православна среща, тя не може да се случи без нашето участие, понеже ние сме официално в Диптисите като Църква. Следователно без нас, без нашето знание, не е възможно да решават нашата съдба, както се опитва Църквата на Русия», заяви категорично Предстоятелят на най-младата поместна Църква.

Негово Блаженство Митрополит Епифаний коментира и натиска, който осъществява Руската Църква върху останалите поместни Църкви да не признават Томоса за Автокефалия, припомняйки участието на гръцки Йерарх в тържествата по случай Кръщението на Киевска Рус (това наименование няма нищо с Русия, руския народ, култура и пр., и никога не е имало – Бел. прев.) през месец юли 2019 г. в Киев.

«Когато журналистите ме попитаха какво означава участието на гръцкия Йерарх, тогава заявих, че Еладската Църква почти е признала нашата автокефалия. Представяте ли си, че от натиска, който беше осъществен върху него, той беше принуден да ме отхвърли, въпреки че той е получил благословия от своя Предстоятел за пътуването. Накрая беше принуден да заяви, че това не е негово лично решение да посети Православната Църква на Украйна и да съслужи с нас», каза в пълно откровение Киевският Митрополит Епифаний.


Ето, това е поредното доказателство за антиканоничния и ченгеджийски натиск, който оказват московците върху Епископата, който иска да признае Автокефалията на Църквата на Украйна. Така разбират те „каноничното“ право, тъй като са безбожници и не са приели Православието като своя вяра, а просто идеологически, като едно средство за външната им политика и власт върху заблудените некатехизирани и невъцърковени маси.

В крайна сметка Йерарсите на Еладската Църква и най-вече техният Глава – Архиепископът на Атина показаха истинска вяра в Бога и Свещените Канони като не се пречупиха пред московския шантаж, нито се притесниха какво биха изкарали срещу тях като компромати. От Еладските Йерарси трябва да се поучат всички Йерарси от останалите поместни Църкви, че няма какво да чакат, ако имат вярата в Бога у себе си, трябва да действат без никакви притеснения. Αко имат нещо друго, то нека тогава да намират различни извинения да не изпълнят своя каноничен дълг към над 30 милиона равностойни членове на Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква. Ето, имат своя пример.

Митрополит Епифаний беше запитан и за календарната реформа в Православната Църква на Украйна, като той заяви, че това е бавен процес и към този момент няма да преминат към новоюлианския календар. Той е дал своята благословия на различни места в Украйна да се служи и по новоюлианския календар. Когато назрее моментът, Църквата на Украйна ще премине към новия календар. Припомняме, че в гр. Луцк вече два пъти беше отслужена Божествена Литургия по новоюлианския календар – виж тук и тук.


Той отговори накратко и на въпроса за статута на Митрополит Филарет, който се отцепи от Православната Църква на Украйна, като заяви, че Свещеният Синод  се е изказал за неговото положение, като той остава част от Епископата, но са му наложени редица ограничения, свързани с управлението на Епархията, както и че му е наложена забрана да ръкополага нови клирици. Всички негови действия ще бъдат считани като нарушение на Устава и Свещените Канони. За решението на Синода виж тук.

Накрая той беше запитан, кога ще посети Александрийската Патриаршия и Еладската Църква: «Подготовката за моите посещения са в ход. Първо ще посетя Александрийската Патриаршия, тъй като е втора по чест в Диптисите след Вселенската Патриаршия. Мисля, че през февруари или март ще има такова посещение. След това ще посетя и Атина», заяви Киевският Митрополит Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal