Начало » Uncategorized » ИЗВЪНРЕДНО: На 51-годишна възраст преди два часа почина московският свещеник Всеволод Чаплин, известен хулител на Майката Църква (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО: На 51-годишна възраст преди два часа почина московският свещеник Всеволод Чаплин, известен хулител на Майката Църква (ВИДЕО)

Автор: Doxologia INFONEWS
Новината за внезапната смърт на улицата на протойерей Всеволод Чаплин дойде като гръм за Московската Патриаршия. Той беше един от най-пишещите и известните клирици на Московската Патриаршия.Той беше известен със своята любов към диктатора Сталин и към всичко руско. Той желаеше унищожаването на Вселенската Патриаршия, включително призоваваше Реджеп Таип Ердоган да изгони Вселенския Патриарх и всички православни гърци от Турция, които според думите му нямали място там.
Причината за смъртта на протоиерей Всеволод Чаплин може да е била сърдечен арест, по-точна информация може да има след съдебно-медицинската експертиза, съобщава ТАСС.
Според информацията, докато си седял на една пейка до храма където служи изведнъж почувствал сериозно неразположение, след което издъхнал и паднал от пейката.
По-рано беше съобщено, че протоиерей Всеволод Чаплин е починал в близост до храма на Свети Теодор Студит при Никитската порта, където е бил предстоятел. Смъртта е настъпила около 16:30 ч. (московско време) или около 17:30 ч. българско време.
Линейката е дошла чак след 15 минути, за да се констатира настъпилата смърт. Това се вижда и на видеото по-горе. Той е легнал на земята до пейката.
„De mortius aut bene aut nihil“ – За мъртвите или добро, или нищо (да се, да не се говори), както и „De mortuis sicut de vivis nil nisi verum“ – За мъртвите, както и за живите, само истината.
На 20 ноември 2019 той организира протести пред Гръцкото и Турското посолство в Москва срещу Вселенската Патриаршия, със съдействието на руските тайни служби. Протестите бяха във връзка с предоставянето от Вселенския Патриарх на Томос за автокефалия на Православната Църква в Украйна (виж тук).
Протодякон Андрей Кураев от Руската Православна Църква преди време обяви отец Всеволод Чаплин за атеист и циник. Според него изказването на Всеволод Чаплин, с което е подкрепил преди три месеца руското военно участие в гражданския конфликт в Сирия, обявявайки го за «свещено», е предизвикало негативна реакция в арабския свят и проблеми в руското външно министерство, което е вероятната причина за уволнението му от Патриарх Кирил (виж тук).Въпреки, че беше уволнен от Патриарх Кирил по нареждане на Путин, той си остана един от най-близките сътрудници на Патриарх Кирил, дори носеше прозвището „устата на Патриарх Кирил“.
Дано Бог да му прости всички грехове, особено хулите срещу Майката Църква и обидните квалификации към Вселенския Патриарх.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal