За срещата на Иларион Алфеев с Йерусалимския Патриарх, за понятието „католическа“ и за етнофилетизма

 
Коментар и анализ: Doxologia INFONEWS
На 22 януари 2020 Негово Божествено Блаженство Патриархът на Светия Град Йерусалим и на цяла Палестина г-н г-н Теофил III­  посрещна в Йерусалимската Патриаршия Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев, председател на т.нар. Отдел за външни църковни отношения (ОВЦО) на Патриаршията в Москва. Иларион Алфеев посети Израел с благословията на Светейшия Патриарх и на всички Руси (виж тук).
На „и всички Руси“ означава – „руснаци, украинци и беларуси“, което от една страна е етнофилетизъм (ерес), а от друга – непризнаване съществуването на отделните народи – беларуси и украинци. С това наименование се нарушават не само Свещените Канони от страна на Московската Патриаршия, но и редица международноправни актове, конвенции и договори, подписани и от Руска Федерация, които и Московската Патриаршия е длъжна да спазва.  В документа за автокефалия на Московската Митрополия, е записано, ясно какъв е титулът на Московския Патриарх – Патриарх на Москва и на цяла Русия, както и къде се простира диоцезът на Московската Църква, т.е. в границите на тогавашната Руска държава към 1589 г. Казваме документ, защото Московската Патриаршия все още няма издаден Томос за автокефалия.  Той е обещан, но не е предоставен. Томосът е обещан след натиск и изнудване на Вселенския Патриарх от онзи период, но така и не е предоставен. Московската Църква никога не е спазвала Свещените Канони, нито вековните традиции на Църквата, както и никога не е имала елементарно уважение към Майката Църква, от която е получила благодатта, апостолското приемство, своята автокефалия и като цяло своето съществуване.
На горепосочената среща присъстваха ръководителят на Руската Църковна Мисия в Йерусалим (антиканонично нахлуване в чужд диоцез от времето на последните руски царе) Архимандрит Александър Айлисов, председателят на Протоколната служба на ОВЦО игумен Теофан Лукянов, изпълняващият длъжността ръководител на горепосочената Мисия йеромонах Дометиан Маркариан, секретарят на ОВЦО по междуправославните въпроси протойерей Игор Якимчук и ковчежникът на Мисията йеромонах Атанасий Букин.
От страна на Йерусалимския Патриарх на срещата присъстваше само Главният секретар Старецът Архиепископ Констандински г-н Аристарх.
Блаженият Йерусалимски Патриарх информира гостите за празненствата относно празниците на Богоявление в Сионската Църква (Йерусалимска Патриаршия), за състоянието на Светите Земи и като цяло района на Близкия Изток.
По време на срещата бяха засегнати широк спектър от въпроси от двустранен интерес.
След края на срещата Йерусалимският Патриарх и Иларион Алфеев, известен като хулителя на всичко  си размениха подаръци за спомен.
Според информация от източници на Doxologia INFONEWS в Йерусалимската Патриаршия зад т.нар. „широк спектър от въпроси от двустранен интерес“ се крие поредният натиск, изнудване и заплашване на Йерусалимския Патриарх от страна на московските безбожници. Иларион Алфеев с неприличен тон и цинизъм е попитал Йерусалимския Патриарх защо не е бил толкова активен по отношение на т.нар. среща в Аман. И по-конкретно:
 
Московците са ядосани, защото поредният им план е пред провал. Съветваме московците  да ходят по-честичко до Йерусалим, защото скоро време няма да могат да го правят след посещението на Гръцкия Президент при Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III. Много скоро московците ще се сблъскат и с поредния си провал в Антиохийската Патриаршия. Това ще бъде поредният провал за поробване и поставяне в зависимост на Древна Патриаршия от Московия.
Видно и от снимката Йерусалимският Патриарх изобщо не е доволен от посещението на хулителя на всичко Митрополит Иларион Алфеев
 
Тук въпросът е не кой е с Вселенската Патриаршия или с Московската Патриаршия, а кой е иска да бъде в Православната Църква и кой иска да последва Московската Патриаршия  в нейния път към падението, еклисиологичната ерес и отпадането ѝ от Едната, Свята, Католическа*  и Апостолска Църква.
 
 
Любопитно:
* Думата „Католическа“ е правилното и оригиналното наименование, използвано в Символа на вярата. Надяваме се, скоро Светият Синод на БПЦ да поправи тази грешка в превода на български език. Към този момент се използват наименованията „Съборна –Συνοδική(Синодална)“ и „Вселенска – Ουκουμενική (Икуменическа)“. Тези качества се съдържат в понятието Католическа (Καθολική), но те по никакъв начин не заместват третото качество на Църквата. Съгласно 9-ти член от Символа на вярата в неговия гръцки оригинал, приет на Първия Константинополски Събор от 381 г. (Втори Вселенски Събор) ясно и точно е записано, че Ние вярваме в ЕДНА, СВЯТА, КАТОЛИЧЕСКА И АПОСТОЛСКА ЦЪРКВА (… Εἰς, Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν.), а не в СЪБОРНА или ВСЕЛЕНСКА. В България, поради липсата на катихизация и поради огромната неграмотност в богословско отношение на нашето население, понятието КАТОЛИЧЕСКА се свързва за съжаление само с Римокатолическата църква – Ватикана. И може би въвеждането му, веднага би се свързало с Ватикана, което е невярно твърдение.
След отпадането на Римската Патриаршия от Църквата през 1054 г., римокатолиците поставят в наименованието на своята църква понятието КАТОЛИЧЕСКА, тъй като от този момент насам, само според тях разбира се, техният диоцез се простира по цялата площ на планетата земя и е за всички, които искат да станат нейни членове. Именно, от този грешен превод на старобългарски език с думата СЪБОРНА, който след това е пренесен в Московия и редактиран от тях, се изработва с политическа цел само в руската еклисиология, че управлението в Църквата е съборно. Това е протестантската еклисиология, водеща до федерализация или още по-лошо до конфедерализация на Православната Църква, както и Вселенският Патриарх г-н г-н Ватоломей ясно отбелязва в своето писмо-отговор към Йерусалимския Патриарх по повод срещата в Аман: „…Или евентуално  осъществяването на тази Ваша инициатива ще да покаже на всички, приятели и врагове, че нашата Православна Църква не съставлява органично единство, а е изпаднала в състояние на федерация, или още по-лошо в конфедерация от Църкви от протестантски тип…“ (виж тук)
Управлението в Църквата е йерархическо-синодално (съборно) и синодално-йерархическо. Който твърди, че управлението в Църквата е само съборно, то този епископ, свещеник, дякон, богослов или мирянин проповядва протестантската московска еклисиология, а който от тях твърди, че управлението в Църквата е само йерархическо, то горепосочените са последователи на управлението във Ватикана, което е папистко управление. Именно, за това управлението в Православната Църква е едновременно йерархическо-синодално и синодално-йерархическо. Интересно, че Москва проповядва тази теза за „съборността“, игнорирайки йерархичността само в отношенията между поместните Църкви, за да не признае Първенството на Вселенския Патриарх (Primus inter pares – Пръв между равни), което те наричат канонически необосновано „източен папизъм“, наричайки Вселенския Патриарх, че е „източен папа“. Но забележете, че по отношение на управлението в рамките на Московската Патриаршия, Московският Патриарх управлява само йерархически, т.е. като източен папа, игнорирайки съборността. Това показва, че за Московската Патриаршия Свещените Канони нямат никаква стойност, издигайки над тях своите политически и имперски интересни с този двоен стандарт. За съжаление в някои поместни Църкви има епископи „полезни идиоти“**, които Москва е инструктирала да използват тази терминология в нейния имперски дух, не осъзнавайки обаче, че вредят на своите поместни Църкви по този начин.  
Не случайно официалното наименование на нашата Църква е Православна Католическа Църква (ὈρθόδοξοςΚαθολική Ἐκκλησία) – наименование, което се избягва да се употребява само в т. нар славяноезични поместни Църкви. В славяноезичните Църкви под руско влияние се използва неправилната формулировка Източноправославна Църква. Тогава коя е Западноправославната Църква? – Ватикана ли? Отделно дохалкедонските еретици използваτ наименованието Ориенталскоправославна църква.  И те претендират да са православни. Всичко това е довело до създаването на термина Гръкоправославна Църква (Православната Църква), в което няма абсолютно никакво намекване за нейния етнически характер, а за обряда, по който се служигръцки или византийски обряд. Това е терминът, който се среща в богословската литература от векове, за да се разграничи от римския или латинския обряд – характерен за Римокатолическата църква. Има доста неграмотни псевдобогослови основно от България, Русия и Сърбия, които в това наименование намират ереста етнофилетизъм, опитвайки се да оправдаят по този начин ширещия се етнофилетизъм в своите поместни Църкви, стигайки до изобретяването на думата елинофилетизъм и отричането на поместния Константинополски събор от 1872г. Видно от цялата 2000-годишна история на Христовата Църква, всички еретици и схизматици отричат Съборите (Вселенски или поместни), на които техните действия и учения са осъдени като ерес. Никой няма правото да оспорва решения на Вселенски или поместен Събор, освен Вселенски Събор.
В т.нар. гръкоезични Църкви се използва каноничното и единствено правилното наименование на нашата Църква – Православна Католическа Църква, което най-точно кореспондира в духа на член 9-ти от Символа на вярата и което наименование посочва ясно, коя е Католическата Църква и къде съществува католичността. По този начин, Христовата Църква заявява, че никой не може да си присвоява едно от нейните качества, дадени само на нея на Втория Вселенски Събор, както и да ги оспорва или замества с подобни наименования.
От Doxologia INFONEWS ще зададем няколко въпроса към Светия Синод на Българската Православна Църква:
  • Какви мерки ще предприеме Светият Синод на Българската Православна Църква относно клирици и миряни, нейни членове, които отричат този поместен Събор и проповядват ереста етнофилетизъм?
  • Докога в някои храмове на Българската Православна Църква ще слушаме проповеди и беседи, в които гласно се изказва неприязън към този поместния Събор от 1872 г. и проповядването на ереста етнофилетизъм, издигайки в култ българщината, „българските“ светии и отричането на наложената ни схизма от 1872 до 1945 г.?
  • Докога Българската Църква ще се моли само за „благочестивия български народ“, а не за всички православни християни по целия свят?
В диоцеза на Българската Православна Църква и по време на богослужения присъстват молитвено православни християни както основно от български произход, така и не малко в някои места православни християни от гръцки, румънски, сръбски, цигански, гагузки, турски, руски, украински, дори и от арменски произход и друг произход.
Български, гръцки, руски, сръбски, грузински, румънски, арабски, албански и пр. Светии не съществуват. Съществуват Свети, просияли от определена географска територия или в диоцеза на съответната поместна Църква. В България постоянно чуваме изрази от рода на: Нека да почитаме повече българските светии, защото това са наши светии и пр.! Това е етнофилетизъм.
По-святи ли са т.нар „български“ светии от Христовите Светии? Светиите нямат етнос! Светиите са на Бог и на Неговата Църква,  а не на определен народ или държава!Почитането на определени Светии не може да се наложи насила, чрез решение на Свещен Синод, реклама, пропаганда или под диктат, то идва от духовните нужди и потребности на дадена християнска общност или от индивидуалните духовни нужди на даден православен християнин. Стига се до това, че се създава дискриминация между Светиите което е абсолютно недопустимо и богохулно! Некатихизираният*** православен народ в България започва да се обърква и започва да издига в култ определени светии, защото са от български произход, както русофилите издигат т.нар. „руски“ Светии в култ и дискриминират всички останали. На нашия имейл сме получавали доста запитвания по тези въпроси, както и кои светии да се почитат повече и кои по-малко.
Нашият отговор без много обяснения на писмата на тези хора е ясен и прост: Почитайте всички Светии в Православната Църква! Етносът няма значение и стойност в Православната Църква. Преди всичко ние сме православни християни, а после кой какъвто иска да бъде: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.“ (Галатяни 3:28).
Не случайно, това е слогънът на Doxologia INFONEWS.
Призив към Светия Синод на Българската Православна Църква: От Doxologia INFONEWS обичаме Българската Православна Църква и държим, тя след като е Първородна дъщеря на Майката Църква, Вселенска Патриаршия нещо, което публично каза и Вселенският Патриарх на съвместно съслужение в Одрин с Митрополита на Стара Загора г-н Киприан през месец април 2019 г., да се държи като такава. Българската Православна Църква трябва да бъде пример за тези поместни Църкви, създадени след нея, особено за Московската Патриаршия и Сръбската Патриаршия. Но за да бъде пример, първо тя самата трябва да се изчисти от всякакви последствия от 73-годишната схизма, която отрови духовността и Православието по нашите земи. Тя беше вдигната през 1945 г. в един безбожнически период, където Вселенската Патриаршия като грижовна Майка не можа да излекува своята Първородна дъщеря, тъй като не ѝ беше позволено от комунистически власт. Майката Църква в момента лекува успешно Православната Църква на Украйна, която беше обзета от омраза към руснаците, Русия, издигайки в култ всичко украинско. За една година в ПЦУ има сериозен прогрес. Разбира се, трябва и още. Лечението не е приключило. Тамошните Митрополити не толерират етнофилетиската ерес и работят първо с клириците, които след това ще трябва да обясняват в своите проповеди, че в никакъв случай не бива да се издига даден етнос над другите в Църквата, както и да се изпитва омраза и ненавист в случая към руския етнос. *Полезен идиот (на английски: useful idiot; на руски: полезный идиот) в политическия жаргон е термин, използван по адрес на хора, симпатизиращи или пропагандиращи каузи, чиято същност те самите не разбират напълно. Типичен пример са граждани, симпатизиращи на Съветския съюз през времето на Студената война. Човекът, за когото се използва този термин, наивно си мисли, че е приятел на Съветския съюз или другите социалистическите страни, но в самия Съветски съюз към такива хора са се отнасяли с презрение и цинично са ги използвали за целите на комунистическата пропаганда. В наши дни терминът има по-широко значение – той включва и други хора, особено тези, които се изявяват като поддръжници на зла кауза, за която наивно вярват, че е добра. Както пише BBC: „Полезни идиоти в широкия смисъл на думата, са журналисти от Запада, пътешественици и интелектуалци, които дават своята благословия на тираните, като по този начин убеждават политиците и обществеността, че в тези тиранични страни царува утопията, а не концлагерите.“ Авторството на термина се приписва на Ленин. Според Грант Харис, старши референт в  Библиотеката на конгреса на  САЩ,  фразата  отсъства в публикуваните трудове на Ленин. Други твърдят, че е дело на Каръл Радек.
В църковен смисъл този термин означава, че епископи, презвитери, дякони, богослови и миряни, които симпатизират или пропагандират антиканоничните и антиеклисиологичните тези на Московската Патриаршия за автокефалията на Църквата в Украйна, за Първенството на Вселенския Патриарх, за Главата на Църквата, затова коя е Майката Църква, затова, че Църквата е Една, а не 15 и пр. понятия, чиято същност те самите не разбират напълно, а защитават, достигайки до крайности. В случая тези хора са използвани от Московската Патриаршия и Кремъл за постигане на техните политически, империалистически и антиканонически интереси в Православната Църква, зачерквайки Свещените Канони, Свещеното Предание, вековната църковна практика и църковния обичай (виж тук и тук).
*** Умишлено изписваме по този начин тази заемка от гръцки език в българския език. На български език е възприето да се изписва катЕхИзиран, което е грешно. Първо, приемаме да четем буквата „η“ (ита, а не ета) като „е“, а след това като „и“ в една дума! Думата катихизация идва от думата κατήχησις, (катихисис). Оттам сме създали и причастието катЕхизиран, според нас катихизиран (κατηχομενος­ – мин. причастие, страд. зал.). Затова изписваме по този начин тази дума, а не както е възприета в българския език. Не задължаваме никой да следва нашия начин на изписване на тази дума.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal