Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: От Гръцката Антиохийска Патриаршия и от Сирийската Антиохийска Патриаршия НЕ потвърждават и НЕ отричат поредната разпространена информация относно „смъртта“ на двамата отвлечени Митрополити

ЕКСКЛУЗИВНО: От Гръцката Антиохийска Патриаршия и от Сирийската Антиохийска Патриаршия НЕ потвърждават и НЕ отричат поредната разпространена информация относно „смъртта“ на двамата отвлечени Митрополити

Read in other languages: ENARGR
Автор: Doxologia INFONEWS
Гръцката Антиохийска Патриаршия (част от Пентархията) и Сирийската Антиохийска Патриаршия (монофизитска църква) излезнаха с идентични комюникета относно поредната изнесена информация за участта на двамата отвлечени Митрополити през 2013 г.
На 22 април 2013 г. Гръкоправославният Митрополит на Алепо г-н Павел Язиги (най-малкият брат на Антиохийския Патриарх г-н г-н Йоан X Язиги) и сироправославният Митрополит на Алепо г-н Юханна (Йоан) Ибрахим бяха отвлечени от неизвестна ислямистка групировка.

От тяхното отвличане и безследно изчезване до сега са публикувани над 20 публикации относно това дали са живи, или убити. Всяка една от тези изнесени и недостоверни публикации в медиите и интернет пространството противоречеше на всяка предишна публикация. Публикуването на информация относно този отвратителен акт с цел запълване на новините и привличане на повече читатели довежда до още по-големи притеснения и задълбочаване на мъката и страданието на близките и епархиотите на тези Митрополити.
Митрополитът на Алепо г-н Павел Язиги е завършил в Солунския Университет. Той е професор и преподавател по Патрология в Баламандската Богословска Академия на Антиохийската Патриаршия. Неговите възпитаници казват, че е бил отличен и всеотдаен преподавател, както и Архипастир. Много от неговите колеги преподаватели от Солунския Университет, Атинския Университет и Баламандската Академия споделят, че е комуникативен, земен и много добър човек. Много често е наричан „Бижуто“ на съвременната Антиохийска богословска мисъл.
Ето и тяхното комюнике:
«В последните два месеца са били публикувани много обезпокоителни доклади и изявления относно случая и участта на отвлечените Митрополити на Алепо г-н Павел Язиги от Антиохийската Патриаршия и Сироправославния Митрополит Йоан Ибрахим на 22 април 2013 г., в западното предградие на Алепо (Сирия).
От Гръкоправославната Антиохийска Патриаршия и Сироправославната Антиохийска Патриаршия следим отблизо всички тези изнесени доклади, които са абсолютно независими от нашите усилия за издирване на двамата наши епископи, които са безследно изчезнали. Ние сме решени да не оставяме непроверен нито един камък, докато не установим местоположението им и тяхната участ.
С оглед на това виждане, ние нито потвърждаваме, нито отричаме достоверността на тези доклади и различни изявления, които получаваме всекидневно от различни източници.
Изказваме нашата искрена благодарност на всички хора и организации, които са загрижени за участта на нашите епископи, и по-специално на онези, които поемат различни инициативи да помогнат и да покажат техните страдания. От всички тях искаме да се молим за нашите Митрополити, както и каним всички, които могат да помогнат на нашата официална инициатива за да прекратим този човешки казус и на края нека да се свържат с нашите Църкви по официалния за това канален ред.», се казва в комюникето
За съжаление много медии в България и по света разпространиха поредната новина, без да проверят нейната достоверност. От Doxologia INFONEWS бяхме сигурни, че тази информация не идва по никакъв начин от Антиохийската Патриаршия и е поредната неофициална информация, която излиза по този казус. Имахме възможност да се свържем с представители на Антиохийската Патриаршия и да попитаме дали Патриаршията застава зад разпространената информация. Отговорът им беше, че те нямат нищо общо с тази информация и да изчакаме официалното изявление по този казус от тяхна страна, което излезе днес.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal