Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » ЕКСКЛУЗИВНО: Митрополит Иларион казва, че „РПЦ признава първенството на Константинопол, не само на думи“

ЕКСКЛУЗИВНО: Митрополит Иларион казва, че „РПЦ признава първенството на Константинопол, не само на думи“


Превод: Соня Димитрова

Митрополитът от Московската Патриаршия Иларион (Алфеев) заяви в интервю за Интерфакс, че «първенството на Константинополския Патриарх никога не е било оспорвано от нашата Църква».

«След Големия разкол през 1054 г. първенството по чест в Православната Църква принадлежи на Константинополския Патриарх. Между другото, Руската Църква е една от малкото поместни Църкви и може би е единствената, която признава първенството на Константинопол, не само на думи», – е казал Алфеев.

Той също така е отбелязал, че през 2013 г. по този повод РПЦ е издала специален църковен документ, озаглавен «Позицията на Московската Патриаршия относно първенството на Вселенската църква».

В интервюто Иларион също разказва как РПЦ помага на сирийските деца, засегнати от войната. Ще припомним, че неотдавна в бомбардираната от Русия Сирия, РПЦ откри център за помощ на децата, пострадали от войната.


Коментар: Doxologia INFONEWS

За пореден път от Doxologia INFONEWS се убеждаваме в наглостта, цинизма и изключителното църковно невежество на съветските църковни дейци в Московската Патриаршия. Първенството на Вселенската Патриаршия, съответно преди това на Римската, е създадено, дадено от Боговдъхновените решения на Вселенските Събори! Не е необходимо никакво признаване или непризнаване от която и да е поместна Църква на това първенство. Първенството на Вселенския Патриарх е каноничен факт, който всички са длъжни да уважават и спазват! Такива поместни Църкви, които са получили своята автокефалия по икономия от Вселенския Патриарх (в случая Руската и още девет Църкви като нея), а не по акривия от Вселенските Събори, нямат грам никакво право дори и да коментират първенството на своята Майка–Вселенска Патриаршия, а камо ли да го оспорват! Затова от канонична гледна точка, изказването на Иларион Алфеев няма никаква стойност! За пореден път от Doxologia INFONEWS го призоваваме да си скъса дипломата по богословие. Митрополит Иларион Алфеев и Руската Църква не са никои, че да оспорват неща утвърдени на Вселенските Събори.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal