ЕКСКЛУЗИВНО: Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем

 
­Превод: Йордан Георгиев

Read in other languages:  GR – UKR – NMK
 
Вселенска Патриаршия
 
КОМЮНИКЕ
 
Днес на 13 януари,
Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей след отправена молба до него, прие Министър-председателя на Република Северна Македония г-н Оливер Спасовски, който беше придружен от своя предшественик г-н Зоран Заев заедно с техните сътрудници г-н Дане Талевски и г-н Деян Сотировски.
 
Целта на посещението е обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на срещата са били поставени за обсъждане въпроси, от предишните стадий на преговори, в която среща е изразено и желанието за възстановяването на тамошната Църква в каноничност под името Охридска Архиепископия, след подадената във времето Апелационна жалба до Майката Църква.
 
При това беше решено да бъдат поканени в катедрата на Вселенската Патриаршия представители на Сръбската Църква, както и представители от Скопие за преговори и опит за намиране на взаимно приемливо решение.
 
Разговорите преминаха в една сърдечна и искрена атмосфера. По-късно високопоставените посетители бяха поканени на патриаршеската маса, като след това гостите отпътуваха обратно за своята страна.
 
Министър-председателят и неговите спътници изразиха своето уважение и доверие към Майката Църква, която прие благословията от тамошния клир и народ.
 
Заедно с Вселенския Патриарх на тази среща бяха и взеха участие Високопреосвещените Митрополити на Галия г-н Емануил, на Силиврия г-н Максим, на Адрианопол г-н Амфилохий, както и Архимандрит Йоаким, дякон Григорий, Главен секретар съответно и зам.–секретар на Светия и Свещен Синод, както и г-н Констандинос Деликостандис, архонт-преподавател и директор на Първия Патриаршески Кабинет.
 
От Главния Секретариат
на Светия и Свещен Синод

Снимки: Вселенска Патриаршия – Николаос Мангинас

С други думи, Вселенският Патриарх призова Сръбската Църква да вдигне схизмата от Църквата в Скопие, за да може да се задейства процедурата по предоставяне на Томос за Автокефалия от Вселенския Патриарх. Църквата най-вероятно ще бъде възстановена с името Охридска Архиепископия, а не с името „Македонска Православна Църква“.
 
От Doxologia INFONEWS можем да кажем слава Богу за всичко!
 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal