Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем

ЕКСКЛУЗИВНО: Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем

 
­Превод: Йордан Георгиев

Read in other languages:  GR – UKR – NMK
 
Вселенска Патриаршия
 
КОМЮНИКЕ
 
Днес на 13 януари,
Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей след отправена молба до него, прие Министър-председателя на Република Северна Македония г-н Оливер Спасовски, който беше придружен от своя предшественик г-н Зоран Заев заедно с техните сътрудници г-н Дане Талевски и г-н Деян Сотировски.
 
Целта на посещението е обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на срещата са били поставени за обсъждане въпроси, от предишните стадий на преговори, в която среща е изразено и желанието за възстановяването на тамошната Църква в каноничност под името Охридска Архиепископия, след подадената във времето Апелационна жалба до Майката Църква.
 
При това беше решено да бъдат поканени в катедрата на Вселенската Патриаршия представители на Сръбската Църква, както и представители от Скопие за преговори и опит за намиране на взаимно приемливо решение.
 
Разговорите преминаха в една сърдечна и искрена атмосфера. По-късно високопоставените посетители бяха поканени на патриаршеската маса, като след това гостите отпътуваха обратно за своята страна.
 
Министър-председателят и неговите спътници изразиха своето уважение и доверие към Майката Църква, която прие благословията от тамошния клир и народ.
 
Заедно с Вселенския Патриарх на тази среща бяха и взеха участие Високопреосвещените Митрополити на Галия г-н Емануил, на Силиврия г-н Максим, на Адрианопол г-н Амфилохий, както и Архимандрит Йоаким, дякон Григорий, Главен секретар съответно и зам.–секретар на Светия и Свещен Синод, както и г-н Констандинос Деликостандис, архонт-преподавател и директор на Първия Патриаршески Кабинет.
 
От Главния Секретариат
на Светия и Свещен Синод

Снимки: Вселенска Патриаршия – Николаос Мангинас

С други думи, Вселенският Патриарх призова Сръбската Църква да вдигне схизмата от Църквата в Скопие, за да може да се задейства процедурата по предоставяне на Томос за Автокефалия от Вселенския Патриарх. Църквата най-вероятно ще бъде възстановена с името Охридска Архиепископия, а не с името „Македонска Православна Църква“.
 
От Doxologia INFONEWS можем да кажем слава Богу за всичко!
 
 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal