Вселенският Патриарх призова за повече политически действия в полза на планетата


На 50-ия Световен икономически форум в Давос, Швейцария, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей отправи силно предупреждение, изказвайки се в панела на тема „Как да спасим планетата“. „Всички сме в една и съща лодка – каза Патриархът. Няма място за безразличие; и няма време за нерешителност. Много политически и световни лидери са сред нас. Призоваваме ги да бъдат по-амбициозни в законодателството си и по-упорити в действията си“.

Знаем фактите; информирани сме от науката; имаме прогнози за бъдещето. За разлика от предишните поколения, ние нямаме извинение; не можем да кажем, че не сме знаели“ – каза Патриарх Вартоломей. „Въпреки това, въпреки информацията с която разполагаме, става все по-ясно, че за съжаление се прави твърде малко“. „Съществува огромна пропаст и огромна дистанция между главата, сърцето и ръцете“. Вселенският Патриарх призова световния политически и икономически елит, събран в Давос, „да запълни тази празнина и да скъси дистанцията“. „Няма време: подложихме на изпитание устойчивостта на нашия свят и изчерпахме ресурсите на нашата планета; експлоатирахме земята и преждевременно доведохме видовете до изчезване; но най-лошото, изложихме най-уязвимите сред нас на последствията от безразсъдната ни употреба на енергия“.


Обръщайки се към световните лидери, Вселенският Патриарх заяви: „Насърчавам ви да обърнете внимание на подема и протестите по целия свят, не само в защита на страдащите от въздействието на изменението на климата, но и за младите хора, които настояват за бъдещето си и искат солидарност между поколенията. Техният свят, нашият свят – не подлежи на договорки! Светът чака; светът гледа. Ние сме отговорни за нашите неадекватни и непоследователни действия. Ние сме отговорни за трудната ситуация на бежанците и за приноса ни за природните бедствия. По някаква загадъчна връзка, която не винаги разбираме (а понякога избираме да игнорираме), земята ни напомня за нашето призвание да я защитаваме с нейните природни ресурси, да се грижим и подкрепяме бъдещите поколения. Ще бъдем съдени по спешените действия с които отговаряме на екологичната криза на нашето време“.


Препубликувано от
Vatican News с леки редакции на Doxologia INFONEWS.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal