Австралийският Архиепископ г-н Макарий ръкоположи Кианийския Епископ г-н Елпидий

 
 
Превод: Йордан Георгиев

В радостна атмосфера, в Свещения катедрален храм на Благовещение Богородично в Сидни, на 18 януари 2020 на празника на Светите Атанасий и Кирил, Патриарси Александрийски, Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия г-н Макарий ръкоположи гласувания Епископ на Пърт г-н Елпидий в Кианийски Епископ.
 
«Хиротонията на всеки Епископ в Църквата е една нова Петдесетница – което препраща към историческото продължение на чудесното събитие на озаряването (слизане от небето) на Светия Дух във вид на огнени езици», каза Архиепископ Макарий. Той се обърна към новия Епископ Кианийски г-н Елпидий, припомняйки му: «От днес ти ставаш съизпълнител на Апостолската приемственост и започваш един Боголюбив курс за свидетелството на Евангелието»…. «Всеки човек е достоен за нашата любов…», добави Архиепископ Макарий.
 
От своя страна Кианийският Епископ г-н Елпидий се обърна към Австралийския Архиепископ г-н Макарий с думите: «Лично съм убеден, че Вие Високопреосвещений, пълен с благодат, че ще ме ръководите – и няма да сте само мой духовен отец и мой Старец, но и едновременно с това ще бъдете един образец за Православен Епископ».
 
Хиротонията беше извършена от Архиепископа на Австралия г-н Макарий заедно със Епархийските Синодални Епископи: Севастийски г-н Серафим, Дервийски г-н Йезекиил, Милитополски г-н Иаков, и Мелойски г-н Емилиан, и гласувания за Синопски Епископ г-н Силуан, както и множество клирици.
 
Също така съслужиха Митрополитите от Вселенската Патриаршия: на Корея г-н Амвросий, на Хонк-Конг г-н Нектарий, на Сингапур г-н Константин, на Нова Зеландия г-н Мирон, на Мадагаскар г-н Игнатий (Александрийска Патриаршия), на Чикаго г-н Натанаил от Американската Архиепископия, които са дошли в Австралия по случай теозименитството (имения ден) на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Австралия, Тасмания и на Нова Гвинея г-н Макарий  (19 януари).
 
Важно е да се отбележи, че преди един месец в същия ден на Рождество Христово, Архиепископ Макарий ръкоположи Мелойския Епископ г-н Емилиян, а утре на 19 януари 2020, на празника на Свети Макарий Велики, в деня когато той празнува своя имен ден, ще ръкоположи в Епископ Синопски гласувания Епископ на Аделаида г-н Силуан.
 
 
Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO
 

Любопитно:
 
Първите православни храмове в Австралия са основани в Сидни – Света Троица през 1898 г. и в източен Мелбърн  през 1900 г. – Благовещение Богородично.

 
През месец март 1924 г. Вселенската Патриаршия създава „Митрополията на Австралия и Нова Зеландия“ заради огромните маси православни гърци бежанци от Мала Азия след Малазийската катастрофа от 1922 г.  На 01 септември 1959 г. Митрополията на Австралия и Нова Зеландия е въздигната в Архиепископия, а тогавашният Митрополит г-н Йезекиил в Архиепископ. През 1970 г. от Австралийската Митрополия се отделя Новозеландската Митрополия.
 
Към 2020 г. Свещената Австралийска Архиепископия разполага с един (1) Архиепископ, с двама (2) Титуларни Митрополити, предоставени от Вселенския Патриарх за подпомагане на Архиепископ Макарий – Севастийски Митрополит г-н Серафим и Иринуполски Митрополит г-н Никандър, както и с шест (6) Викарни Епископи: Дервийски Епископ г-н Йезекиил, Християнуполски Епископ г-н Павел, Милитуполски Епископ г-н Яков, Мелойски Епископ г-н Емилиян (Протосингел), Кианийски Епископ г-н Елпидий и Синопски Епископ г-н Силуан, който ще бъде ръкоположен утре.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal