На 10 декември, в гр. Гоце Делчев (Неврокоп), се проведе редовната годишна конференция на свещенослужителите от Неврокопска Епархия


На 10 декември 2019 г., в гр. Гоце Делчев (Неврокоп), се проведе редовната годишна конференция на свещенослужителите от Неврокопска Епархия. Свещеници от петте духовни околии на Неврокопска Епархия се събраха в епархийския център, за да обсъдят актуални проблеми на духовното служение.

Конференцията, по традиция, беше открита с тропара на Петдесетница. Негово Високопреосвещенство Неврокопският Митрополит г-н Серафим припомни на събралите се Окръжното послание до свещениците в Неврокопска Епархия на своя предшественик, мъченически убитият Неврокопски Митрополит Борис, в което се указват високото служение на духовника и изискванията към личността на свещенослужителя.

В последвалото изложение Митрополит Серафим се спря на актуалността и неизменността на тези характеристики и днес в живота на свещениците, за предизвикателствата на нашето съвремие и призванието да бъдат служители на Светия Олтар в Светите Тайнства.

След това бе предоставена възможност да се набележат теми и въпроси за общо разглеждане и в предизвиканата дискусия да се намерят практически решения и действия. Обърнато бе внимание и на необходимостта от разяснителни беседи и проповеди във връзка с агресивната прозелитска дейност от страна на протестантски, сектантски и нехристиянски общности на територията на Неврокопска Епархия. Не на последно място бе обсъдена и работата в енориите за още по-активен енорийски живот.

Конференцията завърши, също по традиция, с тропара на духовния покровител на България (в оригиналния текст – „закрилника на българския народ“*) – Свети Йоан Рилски.

© Неврокопска Свещена Митрополия

С шрифт и редакция на Doxologia INFONEWS


*Един Светия не може да бъде закрилник на етнос. Светиите нямат националност и език! Светиите са на Бога и Църквата. Ние нямаме право да ги отнемаме от Бог и Неговата Църква. Единствено Светиите могат да бъдат възприемани като покровители или закрилници на определена географска територия – държава, област, град, село или професия/занаят, но никога на определен етнос. Противното е етнофилетизъм!

От Doxologia INFONEWS призоваваме Православната Църква в България да изкорени по-скоро етнофилетизма в нейния диоцез. Тази ерес е противна и гнусна пред Бога.
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal