Начало » Разни » Духовни поучения » Любовта е истинският образ на християнина

Любовта е истинският образ на християнина

Автор: Свети Лука, Архиепископ на Симферопол и Крим, и Чудотворец (1877 – 1961)
Бъдете по-добри от общоприетото, защото всеки има своя собствена война, битки и загуби. Живейте просто, обичайте щедро, гледайте внимателно на нуждите на другия, говорете тихо … И оставете останалото на Господа. Именно любовта, a не вярата, нито догмата, нито мистиката, нито аскетизмът, нито постенето, нито дългите молитви съставляват истинския образ на християнина. Всичко губи силата си, ако го няма основното – любовта към човека.
***
О, колко ужасно е – да не простим на нашите ближни прегрешенията им! Знаем ли какво се случва в сърцата им? Може би те се разкайват със сълзи пред Бога за скръбта, която ни причиняват, а ние, без да искаме да знаем нищо, грубо и безмилостно им отказваме прошка. Спомнете си как Господ е прощавал, как е простил на разбойника на кръста, как е прощавал на митарите и блудниците, които със сълзи миели нозете Му. А ние често сме безмилостни, често упорстваме, като не прощаваме на нашите ближни.
***
Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal