Хиос: „Неизвестни“ запалиха Светия Престол в храм „Свети Харалампий“ (VIDEO)


Превод: Йордан Георгиев

Вижте първоначалната информация от 12 ноември 2019 – тук


На 10 ноември малко преди да започнат утренните богослужения „неизвестни“ подпалват Светия Престол (Трапеза) на храм ,Свети Харалампий“ в село Халкиос на о-в Хиос. Това го установява рано сутринта клисарят, който е трябвало да подготви храма за богослуженията. Селото се намира в един от най-натоварените гръцки острови с мюсюлмани бежанци и емигранти.
За сега „самоличността“ на извършителите остава „мистерия“, въпреки че това става за трети път като посегателство върху храм „Свети Харалампий“. Третият път е фатален. Този вандализъм хората от селото свързват с това, че храмът се намира на 500 метра от казармите, където са настанени бежанците и емигрантите. Според кметския наместник на селото г-н Василис Вингас някой е счупил прозореца на църквата и е хвърлил суха трева, дърва и боклуци, запалвайки огън върху Светия Престол (Трапеза). Светото Евангелие е изгоряло, както и всичко останало върху Светия Престол. За една седмица това е третият храм в селото, който е станал обект на вандализъм.

Първо обект на вандализъм е бил храмът „Света Богородица“,  от който  са откраднали кандилата с елея. След това вандалите се насочват към храм „Свети апостосоли Петър и Павел“, където са счупили прозореца и са откраднали покривалата от Светия Престол. И третият храм е „Свети Харалампий“, където подпалват Светия Престол.

Именно, заради тези посегателства и други подобни в Гърция на 11 ноември правителството на Нова Демокрация иска да възстанови съставите на престъплението богохулство (виж тук).На 11 ноември се навършват 107 години от освобождението на остров Хиос от Османско владичество. На този ден има големи манифестации и празненства, на които присъства или президентът, или министър-председателят на Гърция. Тази година присъства президентът Прокопис Павлопулос (виж тук).Сред манифестиращите бяха и десетки жени, облечени в черно, които държаха плакати с надпис: „Върнете ни нашия нормален живот“, снимка с изгорелия Свети Престол на храм „Свети Харалампий“, както и знамето на  „Просветно дружество Свети Харалампий на село Халкиос“. Това е техният протест към властта, за да вземат незабавни мерки. Положението на островите с бежанци и емигранти е нетърпимо за местните жители, които ги е страх да излязат от домовете си, за да не бъдат нападнати от някой буйстващ бежанец или емигрант.
Но на 12 ноември, гръцкият министър на правосъдието г-н Костас Циарас заяви по «TV ΣΚΑΪ», че има голямо напрежение около предложенията да се възстанови като престъпление злонамереното богохулство и псуването на вероизповеданията, за това мисли за сега да отложи тяхното възстановяване, докато не се постигне по-голямо съгласие около това, че трябва отново да се инкриминира това деяние.


Той даде пример с Финландия , Ирландия, Дания, Италия, Германия, където има подобни разпоредби, но със същия смисъл. Дания преди една година отмени инкриминирането на богохулството, но след като крайнодесни изгориха книгата коран и го излъчиха по телевизията, веднага я възстановиха. Той подчерта, че след като бежанците и някои емигранти бъдат разпределени из цяла Гърция във всички 13 префектури, те ще се сблъскат с различна от тяхната култура и за това ще трябва гръцката държава да се застрахова и да предотврати, например агресия срещу някой православен храм, или изгаряне на икони, Свето Евангелие и т.н., дори и агресивно отношение от страна на крайнодесни спрямо техните религиозни виждания.

Основните  противници на въвеждането на тези разпоредби са от СИРИЗА и някои неправителствени организации.

Министърът заяви, предложението остава и ще бъде обсъдено по-нататък, тъй като ще има нужда скоро да бъде въведено, особено след разпределянето на бежанците, които основно са мюсюлмани.

В същото време архиепископът на Атина г-н г-н Йероним вчера също излезе с изявление относно тези предложения на правителството на Нова Демокрация, които той подкрепи като каза: „Възстановяването на разпоредбите в Наказателния кодекс за провиненията на злонамереното богохулство и псуването на вероизповеданията не цели очевидно защита на Бог, на божиите неща, на Православната Църква и на всяко друго вероизповедание, тъй като те нямат нужда от човешка защита. Обаче има за цел опазването на религиозното чувство на вярващите, особено в смутни времена, на най-добрия им интерес, на социалния мир, на социалната сплотеност, все блага, които не могат да бъдат потъпквани заради „правозащитническата“ логика на свободата на словото, която съдържа псувни, омраза и фанатизъм. Преди всичко целият проблем е въпрос на култура нещо, което всеки човек може лесно да разбере, като е достатъчно да изхвърли покривалото на  натрапчивата упоритост и на нихилистичната девиантност.“ (виж тук)

Архиепископът на Критската Църква (Вселенска Патриаршия) г-н Ириней поздрави правителството за тази инициатива, като неговото изявление се препокрива с това на Атинския Архиепископ Йероним II. След като министърът на правосъдието заяви, че за сега ще оттегли това предложение за възстановяване на престъплението богохулство, Критският Архиепископ изрази своето съжаление и изненада за това, че министърът оттегля това предложение, заради реакцията на определени политически кръгове и неправителствени организации, които не са съгласни с тези разпоредби (виж тук)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal