Среща между Вселенския Патриарх и Руския Архиепископ в Брюксел

Превод: Йордан Георгиев
Негово Божествено Всесветейшество Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей се срещна на четири очи в Брюксел с Високопреосвещения Архиепископ г-н Симон, Йерарх на Московската Патриаршия по време на престоя му в Белгия.
Архиепископ Симон първо присъства на официална вечеря, която беше организирана  в чест на Негово Божествено Всесветейшество по случай навършването на 50 години от основаването на Свещената Митрополия (Епархия – Бел. прев.) на Белгия и Екзархат на Нидерландия и Люксембург.
На вечерята, за която стана въпрос присъстваха голям брой високопоставени представители като министъра на Вътрешните работи Pieter De Crem, представител на кралското семейство, кардинал  Jozef De Kesel Архиепископ на Малин и Брюксел, апостолическия нунций в Белгия, други римокатолически епископи, посланици от различни страни и голямо множество хора.
Във вторник 12 ноември Архиепископ Симон по негова инициатива се срещна за втори път с Вселенския Патриарх в катедралния храм на „Светите Архангели“ с цел да изрази своето уважение и почит към личността на Всесветейшия Вселенски Патриарх.
Архиепископ Симон заяви, че е пристигнал в Брюксел през 1988 г. и до наши дни има отлично сътрудничество с Белгийския Митрополит Атинагор от Вселенския Престол.
На тази среща Всесветейшият беше придружен от Митрополита на Белгия и Екзарха на Нидерландия и Люксембург г-н Атинагор, а Архиепископ Симон беше придружен от Протопрезвитер Павел Недоссекин. След срещата се запътиха към центъра на храма, където изпяха Тропара за Петдесетница на гръцки и църковнославянски.
Източник: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
По информация на Доксология БГ в Руската Църква вече има голямо напрежение между самите епископи, заради положението, до което доведоха Руската Църква след прекъсне на общението ѝ с Майката Църква, Втората Древна Патриаршия на Александрия и Еладската Църква. Голяма част от руския епископат търси пътища и различни канали за комуникация с Майката Църква, за да може Московската Патриаршия да излезе от тази изолация и от еклисиологичната ерес, в която се намира. Епископите негодуват от това, че Патриарх Кирил Гундяев и Митрополит Иларион Алфеев вземат еднолично всички решения в Руската Църква, които налагат чрез диктат без да се допитат до останалите Епископи. Има много настроени клирици срещу Патриарх Кирил и Митрополит Иларион Алфеев, заради тези им действия и не само.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal