Сергей Чапнин: Църквата в Русия е сестрата блондинка за гърците!


 Превод: Александър Иванов

Сергей Чапнин*: „Отдавна обмислям, какъв образ биха могли да имат, да кажем, гърците за Руската Църква.

Днес този образ вече се е оформил. Православната Църква в Русия за гърците е една сестра, която е блондинка.

Красива, впечатляваща, висока, енергична, говори много, богата, защото успешно се омъжи, но …… глупава.

И трябва да живееш с такава сестра. И никога от нея не можеш да избягаш. Но от време на време трябва ѝ да кажеш в лицето тези неприятни думи.“


Коментар: Doxologia News

* Сергей Чапнин е бивш главен редактор на „Вестника на Московската Патриаршия“, официално издание на Православната Църква в Русия, както и бивш секретар на Комисията към Московската Патриаршия за Църквата, държавата и обществото.

В момента той е сериозен критик на Църквата в Русия, която се е сраснала с Кремъл. За него „Православието“ в Русия представлява постсъветска секуларна религия, т.е. „новата хибридна религия“, микс от двете „православни“ традиции – носталгия по съветското минало и мечтата за една силна империя.

От Doxologia News напълно сме съгласни с неговото становище. Православието в Русия не е това, на което ни учи Православната Църква. Не случайно любителите на Московската постсъветска Църква и руското „православие“ са основно лица (като секта в Църквата) с комунистическо минало, с крайни русофилски виждания, които обожествяват Русия и нейните лидери.

Ако един православен епископ от друга поместна Църква изкаже някаква ерес или постъпи противно на учението на Православната Църква, той веднага ще бъде охулен и прокълнат от тази комунистическа русофилска секта в Православната Църква. В същото време, ако същото действие извърши епископ от Руската Църква, на тях няма да им направи впечатление, дори ще отричат, че това е извършено. От това може да се направи извода, че тези хора не обичат Бог, нито Неговата Църква, нито зачитат Свещените Канони, а обичат Русия като Бог, Руската Църква като единствена „православна“ Църква, а Свещените Канони искат да ревизират, защото не съответстват на руската политика.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal