Руската Църква постави «катинар» на Метоха на Александрийската Патриаршия в Москва


Превод: Йордан Георгиев

На 25 ноември Патриаршията в Москва преустанови функционирането на Метоха на Александрийската Патриаршия в руската столица. «Функционирането на Метоха на Патриаршията на Александрия и на цяла Африка временно се преустановява» – заяви пред агенция Interfax в понеделник протойерей Игор Якимчук. Както отбеляза високопоставеният клирик на Московската Патриаршия окончателното решение за това, какво ще се случи с функционирането и дейността на Метоха, ще бъде решено от Свещения Синод на Московската Патриаршия през декември.

Вероятното премахване на Метоха от руската столица е още един знак, че Московската Патриаршия втвърдява и ескалира агресивните действия и наказания срещу тези поместни Църкви, които са признали Православната Църква в Украйна. Тези „санкции“ са включени в „пакет“ от „агресивни контрамерки“, които налага Москва като лост за упражняване на натиск.

Москва освен, че прекъсна общението с Вселенския Патриарх, забрани на руснаците да посещават и да се черкуват в храмове на Вселенската Патриаршия като в същото време постепенно нахлува антиканонично в нейния диоцез, създавайки „екзархии“ без разрешение и паралелни диоцези в Европа и Азия. По този начин Москва създава паралелна структура на Православната Църква.

За Гърция Москва издаде един неприемлив „списък на срамас „нежелани“ Митрополии. Явно това ще последва и за Александрийската Патриаршия. Освен това, преди дни говорителят на Московската Патриаршия Владимир Легойда заяви пред агенция Telegram, че Москва обмисля преразглеждане на пастирското обгрижване на руснаците (етнофилетизъм – Бел. прев.) на африканския континент, което означава, че Москва може да подготви една ревизионна и експанзивна тактика на африканския континент. Това е претекст на Москва: като не е в общение нито с Вселенската Патриаршия, нито с Александрийската Патриаршия и нито с Еладската Църква, Москва се „опасява“, че ще останат „необгрижени“ руснаците и рускоговорещите в тези райони. Не е изключено Москва да поиска да реализира истинските си цели по повод украинския въпрос, а именно да създаде и да разшири където може паралелни, антиканонични диоцези на места, където са канонично отговорни други поместни Църкви.

Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ  INFO


Коментар: Doxologia News

Тези действия на Москва са очаквани. Московската секуларна посткомунистическа Църква отдавна е в апостасия от Учението на Православната Църква. Тези действия и мерки, които предприема, са характерни за субектите на международното право (държави и юридически лица), а не в Православната Църква.

Църквата е Една. Това от Москва така и не могат да го разберат вече 500 години. Нека да не ни заразяват с протестантската си еклисиология. Какво означава да се създадат диоцези за обгрижване на руснаците? Нима руснаците не са обгрижени? Ако руснаците искат руски свещеници, да се завърнат в Русия. Щом са отишли да живеят в дадена страна, съответно в диоцез на поместна Църква те са длъжни да се съобразяват с тамошните правила и канонично-литургичен ред!!! Ако искат служби на руски език в кичозни храмове с руски стил, с руска Литургия (нямаща нищо общо с византийската), както и внесена от Западна Европа италианска опера, преработена с руски музикални мотиви (а не православната автентична византийска музика) да се завърнат в Русия и да не ангажират целия свят с техните капризи, с руския „православен“ фашизъм и светско мислене. Отделно, целта на Московската Църква, настанявайки свещеници парашутисти в чужд диоцез, е да настройва местното православно население срещу съответната поместна Църква, както и шпиониране за руските тайни служби. Чрез тези руски свещеници и техните измислени подвория се осъществява шпионска дейност и възможности за влияние върху Епископата на поместната Църква. Чрез тези подвория се осъществява връзката между Москва и съответния вербуван Епископ или свещеник от съответната поместна Църква, който работи за руските имперски интереси, предлагайки или гласувайки така, че това да удовлетворява Москва. Руските подвория са опасни за църковната сигурност в съотвената поместна Църква. Неслучайно в повечето държави, където има такива руски подвория – те са наблюдавани стриктно от съответните тайни служби на приемащата страна.

Руската постсъветска Църква няма никакви канонични основания да иска създаването на такива подвория или руски храмове в диоцеза на друга поместна Църква, освен политически, икономически и имперски интереси. Тези подвория създават зависимости на съответната поместна Църква с Москва.

Право на такива Метоси в диоцезите на други поместни Църкви имат право само Древните Първородни Патриаршии – Вселенска, Александрийска, Антиохийска, Йерусалимска. Руската Църква не е Древна Патриаршия, а нова автокефална Църква.

Понеже в първото хилядолетие са свикани Седемте Вселенски Събори, формирани са Свещените Канони и е оформена традицията на Църквата от времето на Пентархията, която включва в себе си Първородните (Древните) Патриаршии, а впоследствие и Кипърската Църква. От тази традиция произлизат и новите поместни Църкви, които са длъжни да се съобразяват с нея.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal