Премиерът на Черна Гора: Готови сме да конфискуваме храмове на Сръбската Патриаршия


Превод: Йордан Георгиев

«Правителството на Черна Гора е готово да използва собствеността на Черногорската Митрополия на Сръбската Патриаршия», заяви премиерът Душко Маркович.

Също така премиерът Маркович съобщи, че всяка Църква трябва да се подчини на законите на държавата, на чиято територия се намира.

«Черногорската Митрополия и Митрополит Амфилохий не уважават законите на Черна Гора и не искат да приемат факта, че Черна Гора е независима държава. Но държавата ще им обясни това със силата на закона. Правителството ще обсъди незабавно законопроекта за религиозната свобода и ще го предложи на Парламента, след което ще изясним на Митрополията нейните права съгласно закона», заяви премиерът Маркович.

Прави впечатление, че правителството на Черна Гора предпочита да прехвърли собствеността на Сръбската Патриаршия на непризнатата схизматична „Църква“ на Черна Гора, която настоява за признаване на нейната древна Автокефалия, както Църквата на Украйна [1] (виж тук)

Накрая премиерът подчерта: «Митрополит Амфилохий и свещениците на Сръбската Православна Църква не уважават факта, че Черна Гора е член на НАТО и на Европа».

[1] Въпреки всичко, случаят с Украйна няма нищо общо с този в Черна Гора. Предстоятелят на схизматичната Църква в Черна Гора не е клирик, а светско лице. Апостолско приемство тук изобщо няма, както в случая с Православната Църква на Украйна. Отделно, през месец юни 2019 г. черногорският президент Мило Джуканович чрез официално писмо до Вселенския Патриарх поиска от него да предостави aвтокефалия на Църквата в Черна Гора. Вселенският Патриарх от своя страна му отговори, че никога Черногорската Църква не е била автокефална и че съвременната самонаричаща се „Православна Църква на Черна Гора“, оглавявана от Мираш Дедеич не принадлежи към Православната Църква, както и че Черна Гора е в диоцеза на Сръбската Православна Църква с Черногорски Митрополит Амфилохий.

Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal