Пловдивският Митрополит Николай служи в Гърция и за първи път чу името на Киевския Митрополит Епифаний по време на богослужение (VIDEO & СНИМКИ)


Превод: Йордан Георгиев

На 27 ноември беше отслужена Празнична Многоархиерейска Божествена Литургия в историческия храм на Свети Атанасий, Свети Акакий и Свети Дамаскин Студит–Лити, който е бил катедралния храм на древната Епископия на Лити и Рендини. Празнинствата са организирани от Свещената Митрополия на Лагада, Лити и Рендини по случай 500 години от рождението на Свети Дамаскин Студит и 460 години от епископското му ръкоположение.  
Божествената Литургия беше оглавена от Пловдивския Митрополит г-н Николай (Българска Патриаршия) в съслужение с Митрополита на Филипи, Неапол и Тасос г-н Стефан, Преосвещения Епископ г-н Евлогий, игумен на Рилския Монастир (Българска Патриаршия) и с местния Митрополит на Лагада, Лити и Рендини г-н Йоан.

По време на Богослужението беше поменато и името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний, както се полага съгласно литургично-каноничния ред. С поменаването на Предстоятеля на новата поместна Църква се изчерпва актът на признаванеτο ѝ. Всички останали варианти са нововъведения. Надяваме се Българският Патриарх г-н г-н Неофит в най-скоро време да помене в своите Диптиси Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний. Това е негова привилегия (прерогатив) като Предстоятел на поместна Църква. Признаването от негова страна не изисква нито решение на Свещения Синод на БПЦ, нито упълномощаване от него да признае, а просто да се отбележи, че той има това изключително право като Предстоятел на поместна Църква да извърши този акт на признаване. Това е каноничният и единственият начин за признаване на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний.

Вижте видеото тук.

Пловдивският Митрополит г-н Николай предаде пожеланията отправени от  Българския Патриарх г-н г-н Неофит към Митрополита на Лагада г-н Йоан и паството на неговата Епархия. В своето слово г-н Николай спомена за великата личност на Свети Дамаскин Студит, както и за вселенкостта на неговото дело, което е основа за обединение на народите.

След това гостите от Българската Патриаршия посетиха храма на Света Кирана, на Свети Архангели в Осса, където се намират Светите Мощи на Светите Кирана и Ангелина-Акилина, както монастира Света Троица, Византийския музей, Библиотеката на Свещената Митрополия и накрая Ризницата на Лити.


Вижте снимките тук.DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal