Новият Митрополит на Фтиотида г-н Симеон беше интронизиран (VIDEO & СНИМКИ)

 
Превод: Йордан Георгиев

Днес на 16 ноември в град Ламия Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон беше интронизиран* от управляващия овдовялата Свещена Митрополия на Фтиотида Димитриадски Митрополит г-н Игнатий в присъствието на Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним. Интронизацията му беше в Свещения Митрополитски храм на „Света Богородица“, гр. Ламия.
 
Присъстваха също около 30 Архиереи от Еладската Църква, Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия и Йерусалимската Патриаршия, както и министри, десетки депутати, посланикът на Добра воля към ЮНЕСКО г-жа Марианна Вардинояни, посланици от няколко държави, председатели и управители на различни организации, представители на Службите за сигурност и на Въоръжените сили, местните служби и сдружения, клирици и хиляди миряни.
 
Няколко дена преди посрещането на новия Митрополит, гр. Ламия беше преобразен и украсен с много цветя, бяха поставени плакати с надписи: „Добре дошли Ваше Високопреосвещенство“, „Благословен е идещият в име Господне“ и т.н. Нямаше място в Ламия, където гражданите и гостите на града да не бъдат информирани за интронизирането на новия Митрополит. Всичко това беше организирано от Община Ламия.
 
 
Официалното посрещане беше в центъра на града, на площад „Парк“, където посрещнаха новия Митрополит на Фтиотида г-н Симеон, кметът г-н Евтимиос Караѝскос, местните власти, клирът и различни организации от Ламия и хиляди миряни. Имаше миряни от Ламия и цялата Епархия, вкл. и от други части на Гърция, където по един или друг начин познаваха лично новия Митрополит на Фтиотида.
 
Митрополитът на Димитриада г-н Игнатий като управляващ овдовялата Свещена Митрополия (Епархия) на Фтиотида приветства с добре дошъл новия Пастиреначалник и веднага след това го поздрави и министърът на финансите г-н Христос Стайкурас като представител на правителството. Новия Митрополит на Фтиотида поздравиха и министърът на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос, префектът на префектура Централна Гърция г-н Фанис Спанос и Главният Архиерейски наместник протопрезвитер Неофит Рафаилидис като представител на клира на Фтиотида.
 
Митрополит Симеон се обърна към Архиепископа и към всички присъстващи със следните думи:
 
«Отворете сърцата си скъпи мои чеда, които сте от земята на Фтиотида. Обръщам се към всички вас, понеже днес не ви говори разумът, нито мисълта, нито романтичните блянове на новия ви Епископ и Митрополит, но ви говори неговото сърце. Вече всички вие сте и ще бъдете завинаги в моето сърце. И вие, които присъствате днес и вие, които отсъствате. Всички, които сте в каноничните граници на Църквата на Фтиотида – независимо откъдето произхождате, какво е екзистенциалното ви разположение, от която и професия да сте, щом дишате кислород, ходите по земята и сте вперили поглед към небето, тогава всички вие сте в прегръдката на моето сърце. Дали ще участвате дейно в Светите Тайнства на Църквата или все още не, пак вие всички сте и ще бъдете завинаги в моето сърце и т.н.» – каза в словото си Митрополит Симеон.
На друго място в словото си Митрополитът на Фтиотида отбеляза:
«Няма да искам от вас да дойдете при мен, но от днес ще започна и ще идвам аз към вас. Врата по врата, къща по къща, по нашите градове, по нашите села, навсякъде – по пътищата, в училищата, на игрищата, на площадите, в кафенетата, на нивите, в мандрите, в предприятията, педя по педя ще изора нашата Митрополия (Епархия)» – допълвайки, че «като израз на моята нагласа и на моите намерения ви обявявам, че следващата неделя, 24 ноември, първата ми неделна Божествена Литургия, след интронизацията ми на утрешната Божествена Литургия (17 ноември – Бел. прев.), ще я отслужа в едно от малките планински селца от нашата Митрополия (Епархия). Ще служа в село Николици, което се намира в западната планинска част на нашата Епархия в храм „Успение Богородично“. Това е селце, което е на няколко десетки километра разстояние от Митрополитската ни катедра, където в този момент има само един жител. За този един човек, който е пазител на това село,  както и за всеки един човек като пазител на някоя светиня от историята на нашето място ще служа там следващата неделя. Ще го благословя, ще го прегърна, ще му кажа и ще покажа, че нашата Църква е майка на всички и че неговият епископ за него е баща, брат, приятел и домашен (близък).
 
Идвам да почукам по вратите на вашите сърца. Отворете ми! Не идвам да нахлуя насила. Идвам да се запозная с вас, да ми дадете вашите имена, както за земните книги на архиерейските ми молитви, така и за небесните книги на Царството на последните времена. Идвам да ви изслушам,  да споделите с мен радостите си и теготите си, за да се радваме заедно и да плачем заедно „радвайте се с ония, които се радват и плачете с ония, които плачат.“ (Рим. 12:15)» – каза в словото си Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон.Източник: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO 2

* От Доксология БГ предпочитаме да използваме правилната дума на този акт, а не използваната в България под руско влияние дума „въдворяване“, която има съвсем различен смисъл и не съответства на гръцката дума интронизиране. За съжаление, думата въдворяване намира почва у нас под руско влияние. Митрополитът се интронизира, т.е. той застава на Архиерейския Трон в наоса. Оттук насетне Синтронът в Светия Олтар, където е централният Трон на епископа на епархията е само за него и никой друг епископ няма право да сяда там.  Новият престолонаследник влиза в царския дворец и бива въдворен. Да не говорим, че думата „въдворяване“ на български език има значение и на дисциплиниране на някого, интерниране на някого, както и установяване/въдворяване на местожителство. За това ние използваме думата интронизиране вместо въдворяване.  

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal