Киевският Митрополит Епифаний служи в град Днипро по случай 10 години от хиротонията на Днипровския Епископ г-н Симеон, който беше повишен в архиепископ


За Doxologia News от град Днипро (Украйна): Ростислав Мартинюк

На 24 ноември в Неделята на Добрия Самарянин, Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний оглави Божествена Литургия в съслужение с 17 Митрополити, Архиепископи и Епископи от Православната Църква на Украйна в храма, посветен на иконата на Божията Майка «Неочаквана радост» в град Днипро.

Това е първото официално посещение на Негово Блаженство Киевскиият Митрополит г-н г-н  Епифаний в Днипро. Градът се намира близо до фронта и след руската въоръжена агресия срещу Източна Украйна в него се възраждава капеланската служба. Високопоставените гости пристигат специално за празника на Днипровския и Криворижския Епископ г-н Симеон по случай 10-та годишнина от неговата епископска хиротония. Тези дни епархията, където служи владика Симеон, отбелязва 25 години от създаването си. По този случай Киевският Митрополит Епифаний подписа решение за повишаването на сана на Епископ Симеон в Архиепископ – това е първият нов Архиепископ в Православната Църква на Украйна (ПЦУ).


По време на специална пресконференция Негово Блаженство г-н г-н Епифаний съобщи, че до края на годината освен Еладската и Александрийската Църкви още две поместни Църкви ще влязат в молитвено общение с ПЦУ. По време на Литургията Предстоятелят на ПЦУ традиционно помена всички Глави на автокефалните поместни Църкви, включително и Българския Патриарх г-н г-н Неофит.

В личен разговор Запорижският Епископ г-н Фотий спомена, че е благословил откриването на няколко енории, в които може да се служи на български език. Освен това Луцко-Волинският Митрополит г-н Михаил съобщи, че още тази година ще бъде получено разрешение Рождество Христово да се празнува по новоюлианския календар. Един от аргументите за това решение е, че нашите братя от Българската Православна Църква (БПЦ) и много български семейства, които живеят в каноничния диоцез на Православната Църква на Украйна се придържат към този календар.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal