Йерусалимският Патриарх ще свика съвещание на Предстоятелите в Йордания


 Автор: Андреас Лударос
Превод: Йордан Георгиев

Йерусалимският Патриарх днес по време на награждаването си в Москва обяви своето решение да свика Съвещание на Предстоятелите на поместните Църкви в Йордания.

„Бихме искали да поканим в нашия дом като Йерусалимски Патриарх, нашите братя, Предстоятели на поместните Църкви, да се съберем в духа на братското общение, за да потвърдим нашето единство в Евхаристийното общение“ – каза Патриарх Теофил.

Все още не се знае, дали Йерусалимският Патриарх се е свързал с другите Предстоятели за да разбере техните намерения, но за всеки случай става въпрос за много голям риск за всички.
Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO 

От Doxologia News  припомняме, че това са желанията и мечтите на Москва от една година. Първо тя искаше да се свика т. нар. Всеправославен събор, след това Съвещание на Предстоятелите. Сега Москва стигна до там, че да нарежда на Йерусалимския Патриарх, какво да мисли и какво да чете. Това са пълни глупости и действия, които най-безочливо нарушават Свещените Канони. Само Вселенският Патриарх може да свиква Съвещания между Предстоятелите, както и различните Събори. Това са поредните манипулации на Москва, с които искат да създадат отново хаос в Църквата. Няма да постигнат тази цел. Щом толкова много искат Съвещание на Предстоятелите, тогава нека се съберат Предстоятелите на Древните Патриаршии и да решат дали Московската Патриаршия е автокефална, или не. Щом Москва не признава Първенството на Вселенския Патриарх, значи тя се отказва от своята автокефалия. Добре дошло за Православната Църква. Тъкмо ще е по-спокойно.

Отново повтаряме, нека да не прибързваме с тези действия на Йерусалимския Патриарх в Москва. Много скоро той ще изненада „приятно“ всички в Москва…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal