Йерусалимският Патриарх Теофил III се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин и Московския Патриарх Кирил


Превод: Йордан Георгиев

Йерусалимският Патриарх г-н г-н Теофил III пристигна в Москва на 19 ноември за да  срещна с руския президент Владимир Путин и Московския Патриарх г-н г-н Кирил.

Йерусалимският Патриарх Теофил III е вторият Предстоятел на поместна Църква след Антиохийския Патриарх, който посещава Москва след като Московският Патриарх прекъсна поменаването на своя Глава Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей в края на 2018 г.

Той се намира в руската столица за да получи наградата „Патриарх Алексей II“.

Съгласно информацията, която официално беше качена на сайта на Кремъл, Патриарх Теофил III е благодарил на руския президент за подкрепата му към Божегробското братство.

„Искам да благодаря от името на цялото братство за интереса и защитата, която ни предоставяте и за решителната Ви помощ, която беше много важна за защитата на Църквата на Божи Гроб“ – заяви Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III.Интересно защо след като е пристигнал на 19 ноември, какво информация имахме и ние от Doxologia News, но нямаше как да го оповестим публично. Изведнъж се обявява публично тази новина на 20 ноемврислед 23:30ч.

Съгласно информацията, с която разполага Doxologia News Йерусалимският Патриарх е поканен в Москва от Владимир Путин и Патриарх Кирил, за да бъде изнудван и притискан да не признава автокефалията на Православната Църква на Украйна. Те са се опитали да го заплашат, че ако я признае ще се постараят Руската Църква да построи повече храмове на нейна територия и да подкрепи местните православни фанатици араби, които от години с тайната подкрепа на Москва се опитват да изгонят Йерусалимския Патриарх, тъй като бил етнически грък. Разбира се, техните планове отново няма да успеят.

А по отношение на автокефалията на Църквата в Украйна отново няма да имат успех, тъй като Йерусалимският Патриарх е един от първите Предстоятели на поместните Църкви, който още преди години е изразил своята твърда позиция, че Украйна трябва да има автокефална Църква.
Второ, не случайно до този момент от Йерусалимската Патриаршия няма официална позиция по този въпрос. Трето, наскоро от Древната Йерусалимска Църква заявиха, че само информацията, качена на нейния официален сайт ще се счита за достоверна, когато касае заявления и изказвания, официални или в личен разговор, по отношение на нейния Предстоятел, на Митрополитите, на Епископите или на нейните свещенослужители.

От  Doxologia News скоро очакваме Йерусалимският Патриарх Теофил III да помене в своите Диптиси Киевския Митрополит Епифаний.

А що се отнася за т. нар. награда „Патриарх Алексей II“ това е параван на Москва за пред света, за да прикрие истинската покана на Патриарха в Москва. Всъщност той е поканен именно заради това да бъде притискан и изнудван да подкрепи антиканоничните действия на Московската Патриаршия, дирижирани от Кремъл. Той със сигурност няма да ги подкрепи.

Който действа със зло, не намира нищо добро. Когато си на страната на Свещените Канони Бог винаги ти помага, а когато си срещу Свещените Канони Бог те изоставя.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal