Йерарх от Църквата на Чешките земи и Словакия съслужи с Киевския Митрополит Епифаний

Превод: Йордан Георгиев
Обновена на 21 ноември
На 21 ноември Епископ Исаия от Църквата на Чешките земи и Словакия съслужи Боженствена Литургия заедно с Киевския Митрополит Епифаний. (виж тук).
 
 
 
На 20 ноември (7 ноември по Юлианския календар), Предпразненство на Светите Архангели Михаил и Гавриил, Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний отслужи Архиерейска Вечерня с Петохлебие в катедралния храм в Киев „Свети Архангел Михаил“.
 
Заедно с него съслужиха Шумперкският Епископ г-н Исаия (Викарий на Оломоуцко-Бърненската Епархия на Църквата на Чешките земи и Словакия), Виницки и Барски Митрополит Симеон, Луцки и Волински Митрополит Михаил, Черкаски и Чигирински Йоан, Лвивски и Сокалски Митрополит Димитрий, Вогородски Митрополит Адриан, Полтавски Архиепископ Теодор, Чернигивски Архиепископ Евстратий, Вишгородски Архиепископ Агапит, Екзархът на Вселенския Патриарх в Украйна архимандрит Михаил и други митрополити и епископи от Православната Църква на Украйна.
На 21 ноември в 9:00 ч. ще бъде отслужена Архиерейска Божествена Литургия в Съборната катедрала на Свети Архангел Михаил, Киев.
Пресслужба на Киевска Митрополия,
Православна Църква на Украйна
Източник: POMISNA INFO
По информация на Doxologia News  от близо един месец епископи от Църквата на Чешките земи и Словакия постоянно търсят контакт с епископи от автокефалната Православна Църква на Украйна. Постепенно ще има съслужения между епископите на двете Църкви и след известно време Главата на Църквата на Чешките земи и Словакия г-н г-н Растислав ще помене в своите Диптиси името на Киевския Митрополит Епифаний.
В момента Московската секуларна Църква осъществява огромен натиск върху Предстоятелите на Църквите на Полша и на Чешките земи и Словакия да не признаят новата автокефална Църква. В последното си решение Полската Църква значително смекчи тона по отношение на Православната Църква на Украйна, както писа преди време Doxologia News (виж тук).
Много скоро ще има положителни обрати в тези две поместни Църкви.  Чехите, словаците, поляците и русините са изключително близки като народности и култура. Винаги тези народи през вековете са живеели съвместно, освен когато агресивната и имперска политика на Русия не ги противопоставяла едни срещу други.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal