ИЗВЪНРЕДНО: Атинският Архиепископ заяви, че няма да отиде в Йордания на Съвещанието, свикано от Йерусалимския Патриарх, който няма право да го свиква


Превод: Йордан Георгиев

Днес Атинският Архиепископ Йероним II публично заяви своя отказ на отправената покана от Йерусалимския Патриарх да участва в Съвещанието на Предстоятелите.

На въпрос, отправен от ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO към Атинския Архиепископ за инициативата на Йерусалимския Патриарх Теофил III да свика Съвещание/Синод на Предстоятелите на поместните Църкви в Аман, Йордания, той заяви:

«Не мога да отговоря ясно, защото не знам критериите и откъде идват. Това предложение на Йерусалимския Патриарх не знам дали е със знанието на Вселенския Патриарх. Не може всеки да свиква Всеправославен събор. Това е привилегия (прерогатив) на Вселенския Патриарх. Ако Вселенският Патриарх ни покани, няма да кажем не, но ако някой друг отговорен за някоя поместна Църква ни покани – аз ще кажа не».

Архиепископ Йероним даде това заявление след срещата, която имаше с американския посланик Джефри Паят, който се завърна от САЩ. Архиепископът на Атина и шефът на американската дипломатическа мисия в Атина обсъждаха около един час текущите събития по бежанския проблем и украинския въпрос (виж тук на гръцки език).Джефри Паят предаде писмо на Архиепископа от посланик Сам Браунбек, който е отговорен за религиозните свободи, в което писмо високопоставения американски ръководител изказва своето уважение към Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II, че е признал автокефалията на Църквата в Украйна. Както казва Паят това беше едно историческо решение да бъде признат суверенитета на украинския народ, като САЩ признават мъдростта, с която е действал Архиепископ Йероним.

Архиепископът каза, че са разговаряли за бежанския проблем (не само в Гърция, но и основно за причината за него – Сирия – Бел. прев.) и украинския въпрос. Позицията на Еладската Църква е следната: «без да казваме, че не ни засягат някои светски въпроси, събитията около военните конфликти ни засягат и се интересуваме от тях. Но критериите ни по отношение църковните теми са църковните решения. Оценяваме страховете, виждаме проблемите, но те нямат този натиск, който имат църковните критерии, които ни отвеждат в правилната посока.»

Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO


Doxologia News снощи зае същата канонична позиция като Атинския Архиепиескоп Йероним по въпроса кой има право да свиква такива съвещания и събори (виж тук). И самият Атински Архиепископ се съмнява в това, че критериите за свикването на това Съвещание както и самата инициатива за свикването му не е на Йерусалимския Патриарх, а на Москва. Ние също сме на това мнение. Москва се опитва да използва Йерусалимската Патриаршия, за да осъществи своите имперски, антиканонични и противоправославни интереси, но няма да го постигне.

От Doxologia News отговорно считаме, че ако Предстоятел на поместна Църква, която е получила автокефалията си по икономѝяот Вселенския Патриарх, отиде на това противоканонично свикано Съвещание, то е редно да отиде при Вселенския Патриарх и да върне своя Томос за автокефалия. След това ще има възможността да  почака още няколко века, докато Римската Патриаршия се върне в Православната Църква, за да бъде свикан Вселенски събор, който по акрѝвия да предостави автокефалия, на който прецени.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal