Начало » Новини » Светът » ИЗВЪНРЕДНО: Атинският Архиепископ заяви, че няма да отиде в Йордания на Съвещанието, свикано от Йерусалимския Патриарх, който няма право да го свиква

ИЗВЪНРЕДНО: Атинският Архиепископ заяви, че няма да отиде в Йордания на Съвещанието, свикано от Йерусалимския Патриарх, който няма право да го свиква


Превод: Йордан Георгиев

Днес Атинският Архиепископ Йероним II публично заяви своя отказ на отправената покана от Йерусалимския Патриарх да участва в Съвещанието на Предстоятелите.

На въпрос, отправен от ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO към Атинския Архиепископ за инициативата на Йерусалимския Патриарх Теофил III да свика Съвещание/Синод на Предстоятелите на поместните Църкви в Аман, Йордания, той заяви:

«Не мога да отговоря ясно, защото не знам критериите и откъде идват. Това предложение на Йерусалимския Патриарх не знам дали е със знанието на Вселенския Патриарх. Не може всеки да свиква Всеправославен събор. Това е привилегия (прерогатив) на Вселенския Патриарх. Ако Вселенският Патриарх ни покани, няма да кажем не, но ако някой друг отговорен за някоя поместна Църква ни покани – аз ще кажа не».


Архиепископ Йероним даде това заявление след срещата, която имаше с американския посланик Джефри Паят, който се завърна от САЩ. Архиепископът на Атина и шефът на американската дипломатическа мисия в Атина обсъждаха около един час текущите събития по бежанския проблем и украинския въпрос (виж тук на гръцки език).Джефри Паят предаде писмо на Архиепископа от посланик Сам Браунбек, който е отговорен за религиозните свободи, в което писмо високопоставения американски ръководител изказва своето уважение към Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II, че е признал автокефалията на Църквата в Украйна. Както казва Паят това беше едно историческо решение да бъде признат суверенитета на украинския народ, като САЩ признават мъдростта, с която е действал Архиепископ Йероним.

Архиепископът каза, че са разговаряли за бежанския проблем (не само в Гърция, но и основно за причината за него – Сирия – Бел. прев.) и украинския въпрос. Позицията на Еладската Църква е следната: «без да казваме, че не ни засягат някои светски въпроси, събитията около военните конфликти ни засягат и се интересуваме от тях. Но критериите ни по отношение църковните теми са църковните решения. Оценяваме страховете, виждаме проблемите, но те нямат този натиск, който имат църковните критерии, които ни отвеждат в правилната посока.»

Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO


Doxologia News снощи зае същата канонична позиция като Атинския Архиепиескоп Йероним по въпроса кой има право да свиква такива съвещания и събори (виж тук). И самият Атински Архиепископ се съмнява в това, че критериите за свикването на това Съвещание както и самата инициатива за свикването му не е на Йерусалимския Патриарх, а на Москва. Ние също сме на това мнение. Москва се опитва да използва Йерусалимската Патриаршия, за да осъществи своите имперски, антиканонични и противоправославни интереси, но няма да го постигне.

От Doxologia News отговорно считаме, че ако Предстоятел на поместна Църква, която е получила автокефалията си по икономѝяот Вселенския Патриарх, отиде на това противоканонично свикано Съвещание, то е редно да отиде при Вселенския Патриарх и да върне своя Томос за автокефалия. След това ще има възможността да  почака още няколко века, докато Римската Патриаршия се върне в Православната Църква, за да бъде свикан Вселенски събор, който по акрѝвия да предостави автокефалия, на който прецени.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal