За какво разговаряха Антиохийският Патриарх и руският посланик в Сирия?


Превод: Александър Иванов


На 13 ноември руският посланик в Сирия г-н Александър Ефимов се срещна с Негово Блаженство Патриарха на Антиохия и на целия Изток г-н г-н Йоан X.

Те обсъдиха теми от общ интерес, както и последните събития в Православния свят и в Сирия, а според ΡΟΜΦΑΙΑ – настоящата ситуация в „Близкия Изток“ и в Сирия. 

Коментар: Доксология БГ

Това е поредната среща на руския посланик с Антиохийския Патриарх, който предава инструкциите от Кремъл, които Патриархът трябва да изпълни, но той в това отношение е много неизпълнителен, затова се налага да идва на чести посещения и Митрополит Иларион Алфеев, който обещава, че ще помогне на Патриаршията да възстанови разрушените от ислямистите храмове, дори финансово, но разбира се не безвъзмездно. Антиохийският Патриарх г-н г-н Йоан X е много добър именно в това да отблъсква всякакви такива възможности за финансова зависимост от Русия, макар да не изглежда в действителност така. Изобщо не му е лесно при положение, че в Сирия има навсякъде руски войски и сирийското правителство е зависимо от Русия от една страна, а от друга – сирийското правителство също се опитва да осъществява натиск върху Антиохийската Патриаршия да изпълни определени директиви, спуснати от Москва. Ето това е пример за намесата на чужда държава в делата на една поместна автокефална Църква. Това за Москва не е проблем. Москва постоянно залива световното медийно пространство с проруски пропагандни новини, че САЩ искат да унищожат Православието, което Русия „защитавала“, Гърция притиснала Еладската Архиепископия да признае автокефалията на Църквата в Украйна и пр. лъжи, което е недопустимо и забранено, според Москва. Но ако Кремъл и Руската Църква постоянно се намесват в църковните дела на другите поместни Църкви това е „съвсем нормално нещо“, в което те не виждат никакъв проблем…

Въпреки натиска, който осъществяват руснаците върху Антиохийския Патриарх и неговия Свещен Синод, в крайна сметка те няма да постигнат нищо. Много скоро ще очакваме положителни и приятни изненади и новини от този Древен Престол, макар на пръв поглед да изглежда малко вероятно.

Въпреки всичко от Доксология БГ отново ще зададем няколко въпроса към Руската Федерация и Московската Патриаршия:

  • Каква работа имате в Сирия? 
  • Защо помагате на сирийското правителство да продължава с политиката си на арабизиране на малцинства там (кюрди, гърци, асирийци/арамейци, арменци, тюркмени и др.)? (виж тук)
  • Докога ще държите като заложница  на вашите политически и имперски интереси Антиохийската Патриаршия? 
  • Кога ще спрете да притискате и изнудвате Митрополитите и Епископите от тази Древна Патриаршия да не признават автокефалията на Православната Църква на Украйна?

Официално Антиохийската Патриаршия не е излязла с позиция по признаване или не на автокефалията на Църквата в Украйна. По този начин, Патриаршията се опитва да балансира между Вселенската Патриаршия и Московската Патриаршия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal