Начало » Новини » България » Защо Румен Петков покани Митрополит Иларион Алфеев да гостува през декември в Плевен?

Защо Румен Петков покани Митрополит Иларион Алфеев да гостува през декември в Плевен?

Коментар и анализ: Doxologia News
Румен Петков беше на посещение в Москва уж, за да участва в изложбата „Паметта на поколенията: Велика отечествена война в изобразителното изкуство“ – открита от бившия агент на КГБ и настоящ президент на Руската федерация Владимир Путин. Малко е известно, че Путин е голям почитател на богобореца, „православния“ фашист и ляв хегелист философът Иван Илин, творил в началото на XX в.
От друга страна, Румен Петков се е срещнал с хулителя на всичко Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев, който е председател Отдела за външно-църковни отношения на Московската Патриаршия. Наименованието на т.нар. външен отдел е наложено от Петър Велики, което по своята същност отговаря на протестантската еклисиология, която вече три века е част от Московската Патриаршия.
На срещата е присъствал и представителят на Московския Патриарх в България архимандрит Васиан Змеев. Двамата клирици и бившият политик от БСП са обсъдили скорошното участие на споменатия Митрополит в т.нар. конференция, организирана от Великотърновския университет, където беше изчетен един крайно провокативен, скандален и бихме казали исторически и канонически некоректен доклад. Припомняме, че един Митрополит от Руската Църква изнася доклад уж за отношенията между Руската и Българската Църкви, но се оказва, че се изнася информация за отношенията между българи и гърци по време на Османското владичество, разприте между тях от средата на XIX в., налагането на схизма на отцепилата се от Майката Църква Българска Екзархия, „заслугите“ за освобождение на нашия народ от Русия, както и „съдействието“ на СССР и Съветската Църква за вдигане на схизмата от Вселенския Патриарх Вениамин. За всичко това Doxologia News написа подробна статия (виж тук) с изяснение на историческите и каноническите неточности в провокативния доклад на Митрополит Иларион Алфеев. Целта на посещението беше свързана с това, че Еладската Църква ще признае на 12 октомври автокефалията на Църквата на Украйна, което вече е факт (виж тук). С оглед на това, трябваше да се създаде изкуствено напрежение между Българската Църква и Вселенската Патриаршия от една страна, а от друга и с Еладската Църква. Така ръководителите на Московската секуларна Патриаршия  (виж по-долу интервюто с Месинийския Митрополит Хрисостом) се опитват да отстраняват своите противници, създавайки раздори и омраза, както между поместните Църкви, така и в самите поместни Църкви. Моделът им в Еладската Църква и в Александрийската Патриаршия, която на 08 ноемврипризна автокефалията на Църквата в Украйна  (виж тук) беше обречен на пълен провал, защото там Църквите се управляват съгласно Свещените Канони и църковната традиция, а не от светски и посткомунистически модели на управление като тези в Москвовската Патриаршия. От Doxologia News не само, че се надяваме, но и мислим, че и другите поместни Църкви се управляват съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция и в най-скоро време ще изпълнят своите канонични задължения да впишат в своите Диптиси името на Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, което е единственият каноничен начин за признаване на автокефалията на Църквата в Украйна.
Забележете „православността“ на Румен Петков и на тези, които са организирали тази пародия на изкуство. Да се снимаш и да  възвеличаваш един диктатор и убиец като Сталин от ранга на другите диктатори и убийци Ленин, Хитлер и Мусолини. 
Забележете скъпи наши читатели, какво друго е било толкова важно да бъде обсъдено между Румен Петков и Митрополит Иларион Алфеев: „отзвука от посещението на Митрополит Иларион във Великотърновския университет и Плевен.“ Само от това изречение може да се извади следното съждение, а именно, че самото идване на Митрополит Иларион Алфеев е било организирано със съдействието на Румен Петков, целящо натиск върху членовете на Светия Синод на БПЦ, за да не признаят автокефалията на Православната Църква на Украйна. Разбира се, българският народ не знаеше за тази среща и за тези желания на Митрополит Иларион Алфеев да се срещне с всички Митрополити от Светия Синод. Благодарение на навременната реакция на Пловдивския Митрополит Николай, който на 9 октомври излезе с публично изявление за visita incognita на Митрополит Иларион с целия Свети Синод, ние разбрахме за това посещение и така планът на Митрополит Иларион Алфеев и Румен Петков беше обречен на провал. Изявлението на Пловдивския Митрополит Николай от 09 октомври вижте тук, а интервюто пред вестник „24 часа“ на 17 октомври вижте тук.  
От Doxologia News изказваме специална благодарност към Пловдивския Архиерей, който много точно даде да се разбере, че БПЦ няма да позволи да бъде притискана, шантажирана и изнудвана от никого, вкл. и от Руската Църква по украинския въпрос и не само. Мислим и сме сигурни, че това е позицията на абсолютното мнозинство от членовете на Светия Синод.
Стара снимка между Румен Петков и Митрополит Иларион Алфеев
В крайна сметка Румен Петков, както съобщи пред българските медии е поканил Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев да посети през месец декември град Плевен, за да вземе участие в конференция на тема „Православие, духовност, свобода“. Най-жалкото е русофили и невъцърковени лица да организират събития, изложби или конференции, свързани с нашата Православна вяра или Църква. Това стана като че ли някаква мода в България напоследък.  Но в случая тук целта е друга. Първият път планът на Митрополит Иларион Алфеев за притискане на Светия Синод на БПЦ не сработи. Сега си мислят, че ще имат успех.  От Doxologia News се надяваме, че Българският Патриарх г-н г-н Неофит и Светият Синод няма да позволят на Митрополит Иларион Алфеев да осъществи своя план. Идването за тази изложба е вид алиби за да прикрие истинската му цел. От Doxologia News сме запознати с неговите методи на манипулация и притискане на Митрополитите от поместните Църкви. В много от поместните Църкви Митрополит Иларион Алфеев вече е persona non grata, според терминологията от международните отношения. Ние имаме доверие в нашия мъдър Патриарх г-н г-н Неофит, който е Глава на нашата поместна Църква, че няма да позволи усилията на т.нар. външен министър на Руската Църква да дадат своя плод.
А що се отнася до организирането на такова събитие, българските невъцърковени и безбожни политици трябва най-сетне да разберат, че когато искат да поканят някой Глава на поместна Църква или някой Архиерей, те първо трябва да се допитат до Българския Патриарх от една страна, и епархийския Архиерей от друга – дали има възможност тази молба за покана да бъде удовлетворена. Все пак е важно да се знае, че политиците в България нямат право да отправят покани към Архиереи от другите поместни Църкви, както и такива към различни религиозни лидери да посетят България. 
От Doxologia News сме запознати с църковните отношения в исторически и съвременен аспект, за това считаме, че такъв род чести посещения с повод или без повод от страна на втория по важност (след Московския патриарх) Архиерей в Руската Църква буди някак си съмнение за неговите истински намерения. Неговото амплоа може да бъде видяно в другите поместни Църкви и какви са последиците там, след всяко негово посещение. Това, което не ни направи добре впечатление е поведението на някои висши духовници от БПЦ, които изразиха мнение, че не са съгласни с това срещата на Митрополит Иларион Алфеев с целия Свети Синод да не се състои. За тях това не е нещо, което буди съмнение. Интересно защо? В същото време те дават примери с посещенията на Галийския Митрополит г-н Емануил от Вселенската Патриаршия (едно посещение) и на Кипърския Архиепископ г-н г-н Хрисостом (едно посещение), но забравят, че те не са поставяли изисквания към Светия Синод кои митрополити да присъстват на срещата. Отделно тяхното посещение беше обявено с сайта на Патриаршията. Някои от тези висши духовници, дори без знанието на Светия Синод, разпратиха срамни и обидни писма за Вселенския Патриарх на митрополитите от Еладската Църква и от другите поместни Църкви (виж тук; и тук; и тук; и тук). Същите тези висши духовници изказаха своето „учудване“ как може Пловдивският Митрополит Николай да изрази своето мнение по въпроса публично. Същите тези висши духовници бяха няколко пъти в Москва за срещи с Митрополит Иларион Алфеев и Московския Патриарх Кирил Гундяев. И отгоре на това считат, че имало баланс в посещенията на висши духовници от Вселенската и Руската Патриаршия. Явно за тях часовете по математика в училище са били много скучни, след като не могат да пресметнат фрапиращия дисбаланс. Ако Руската Църква действаше съгласно Свещените Канони тя нямаше от какво да се притеснява и нямаше да пуска постоянно фалшиви новини по целия свят, като едновременно с това притиска и изнудва Архиереите от поместните Църкви да не признаят автокефалията на новата Църква на Украйна.
А по отношение на това дали Митрополит Иларион Алфеев е приел поканата и дали ще потвърди своето участие в т.нар. конференция, за сега не знаем.
Румен Петков заяви следното пред агенция „Фокус“:
Много съм впечатлен от срещата с Митрополит Иларион. Той е външен министър на Руската православна църква. Поканих го да гостува в Плевен, за пръв път го казвам пред вас. Ние буквално се разделихме преди минути. Той надали ще може да дойде за 10 декември, но моята амбиция е да организирам конференция „Православие, духовност, свобода“. Защото всъщност православието ни е спасило през онези 500 години, свободата ни я дадоха братята руснаци. Но имаме свободата си благодарение на това православие и ще направим силна конференция. Щастлив съм, че Митрополит Иларион пое категоричния ангажимент да дойде на нея в България като един от високопоставените руски митрополити. Аз лично за себе си имам представа кой ще бъде, но това са мои разсъждения. И нещо, което за мен е изключително важно. Ние разговаряхме за честването на 800-годишнината от рождението на св. княз Александър Невски и помощта, която Руската православна църква и Русия ще окажат за възстановяването на нашия патриаршески храм – за мен това е кауза, за която се боря години и съм щастлив, че след посещението на премиера Медведев на 4 март в София по мое настояване той беше и в „Св. Александър Невски“. Има движение и съм убеден, че ни предстоят добри от православна християнска гледна точка неща“.
Изказването на г-н Петков не заслужава коментара на Doxologia News, тъй като трябва да напишем няколко страници с изправяне на русофилските глупости, историческите неточности и опита му за създаване впечатление на един вярващ „православен християнин“. Оставяме тази възможност на вас скъпи читатели, които някои от вас настоявахте да чуете становището на Doxologia News по тази тема.
В същото време другият русофил Николай Малинов, обвинен в шпионаж в полза на Русия, и който беше освободен за няколко дена, за да отиде в Москва и да бъде награден от своя господар Владимир Путин, участва в предаването „Лице в лице“ по BTV. В това няма нищо учудващо,тъй като е всеизвестно! Русофилът и руският агент с афинитет към православието Николай Малинов пред Цветанка Ризова заяви, че не само обича Русия, която обожествява, което е ереста етнофилетизъм, но и се обяви за „практикуващ“ православен. На Цветанка Ризова разказа, че по време на тридневния си престой в Москва е гостувал на Леонид  Решетников (с 10-годишна забрана да посещава България), където се е потопил в руското гостоприемство: „Ходихме на руска баня, пихме водка и дори ме изкушиха с харковска сланина“, разказва Малинов. Поради тази причина на следващия ден той се изповядал в храма„Христос Спасител“ и „получил тежка епитимия“, но пък имал щастие да се причасти лично от Московския Патриарх Кирил (BTV – Лице в лице).
Налагането на  т.нар. „тежки епитимии“ в Църквата на постсъветска Русия, където външното „благочестие“ е на почит дори няма да коментираме, но това, което ни шокира беше, че за Николай Малинов е щастие да се причасти от ръката на Патриарх Кирил. Той не е искал да вечеря с Господа Иисуса Христа, а е искал като другите да извърши този „ритуал“, но от ръката не на кой да е, а на Патриарх Кирил. Всички тези действия и думи показват истинското лице на Николай Малинов, който няма нищо общо със Светото Православие и Христовата Църква! Този човек е с еретически и комунистически виждания. Нашата поместна Църква трябва да се пази и да стои далеч от такива персони.
Скъпи читатели на Doxologia News, благодарим ви за доверието към нас. Надяваме се с Божията помощ и с Божията милост към нас винаги да се придържаме към истината.
Източници: ТРУД,  ТРУД 2,  ФОКУС,   ДВЕРИ БГ  &  НОВИНИ БГ
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal