Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Сръбския Патриарх Ириней


Превод: Йордан Георгиев

На 14 ноември, следобед, министърът на Външните работи на Гърция г-н Никос Дендиас се срещна със Сръбския Патриарх в Белград.

Както пише Никос Дендиас в twitter: „Имах честта да се срещна в Белград със Сръбския Патриарх Ириней, с когото обсъдихме ролята на Православието в нашия регион и по света.“

Срещата между двамата е била сърдечна, като в центъра на техния разговор са били църковните въпроси на Балканите от общ интерес.

Външният министър на Гърция се намира в Белград след отправена покана от своя колега Ивица Дачич.Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO


По информация на Доксология БГ един от обсъжданите въпроси е бил схизматичното състояние на „Църквата“ в Северна Македония. За да предостави Вселенският Патриарх Томос за автокефалия на тази „Църква“, първо Сръбската Църква, от която е произлязла и която ѝ е наложила схизма, трябва да я вдигне. Въпреки натиска, който осъществява Москва върху Сърбия и Сръбската Църква да не вдига схизма, защото Вселенската Патриаршия ще предостави Томос за автокефалия, от Доксология БГ сме сигурни, че те ще се вслушат в Свещените Канони, в призива на Майката Църква Вселенската Патриаршия, Еладската Църква и гръцкото правителство. Сърбия и Сръбската Църква имат около един век и половина много близки и братски отношения с Гърция и Еладската Църква. Абстрахирайки се от историческите събития по време на Балканските войни, Първата и Втората Световна войни, когато гърци, сърби, българи и румънци се избиваха помежду си, насъсквани от Русия, а после и от СССР, с оглед руските имперски интереси на Балканите, именно тези близки и непоклатими отношения могат да допринесат за решаването на този болезнен църковен казус, засягащ поместни Църкви на Балканите. Сърбия и Сръбската Църква винаги напомнят на Гърция и Еладската Църква за огромната помощ, която са им оказали по време на юговойните през 90-те години на XX в. Точно в този момент Елцинова Русия беше изоставила Сърбия, което сърбите отчитат като факт, въпреки ласкавите приказки, които чуват от страна на Путин и РПЦ, както и предоставената финансова помощ от Русия и Руската Църква към Сърбия и Сръбската Църква. Сърбите осъзнават много добре, че интересът на Русия към тях не е от братска „славянска“ или православна любов, а е свързан с геополитическите интереси на Русия, тъй като  Сърбия е в центъра на Балканите, за да може Русия чрез Сърбия винаги да пречи на стабилността на Балканите, както в политически и етнически аспект, така и в религиозен.

Съгласно информацията, с която Доксология БГ разполага, много скоро ще се зарадваме с хубавите новини по възстановяване на диалога между Сръбската Патриаршия и схизматичната  „Македонска Православна Църква“, което ще доведе до вдигане на схизмата. Схизмата е единствената пречка пред Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей да предостави Томос за автокефалия на тази Църква, както и да се нарича. Еладската Църква и новото правителство на Кириакос Мицотакис се опитват да съдействат от една страна на Северна Македония да влезе по-бързо в ЕС и НАТО, за да се избегне руското влияние, а от друга страна – да се завърне в лоното на Православната Църква като се вдигне наложената ѝ схизма, а след това Църквата там да получи своята автокефалия. Русия и Руската Църква са против всичко гореспоменато и правят всичко възможно чрез Бачкия Митрополит г-н Ириней да пречат на всякакви възможности за признаване на автокефалията на Църквата в Украйна, вдигане на схизмата от Църквата в Северна Македония, както и последвалото признаване на автокефалията на бъдещата нова поместна Църква на Северна Македония, както и да се нарича тя. Разбира се и тези руски планове ще бъдат обречени на неуспех.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal