Вселенският Патриарх се обади по телефона на Александрийския Патриарх след признаването на Църквата на Украйна


Превод: Йордан Георгиев

Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор получи телефонно обаждане от Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей. Инициативата е била на Вселенския Патриарх, който от Кралство Нидерландия, където се намира в момента е искал да се осведоми за развитието по признаването на автокефалията на Църквата на Украйна от Александрийската Патриаршия. Той се намира в Кралство Нидерландия, във връзка с планирано посещение в Свещената Митрополия на Белгия (диоцезът ѝ се разпростира в Белгия, Нидерландия и Люксембург – Бенелюкс – Бел. прев.) по случай 50-годишнината от основаването ѝ.

Телефонното обаждане беше обявено следобед по време на Вечернята по случай празника на Свети Нектарий Егински, епископ Пентаполски.


Предстоятелят на Александрийската Църква говори в присъствието на посланика на Гърция в Египет за едно велико църковно събитие:

«Едно православно семейство бе добавено в това голямо семейство, което се нарича Православие. Преди да слезем  чеда мои (има се предвид Патриаршеската Вечерня) звънна по телефона Всесветейшият Вселенски Патриарх, за да изрази голямата си благодарност към Църквата на Свети Марк (Александрийска Патриаршия – Бел. прев.), понеже с много молитва, разсъдливост и благоразумие стигнахме до това велико църковно събитие. Родината ни се радва г-н Посланик, Църквата записва, хората мечтаят, а Бог благославя от небесата.»


Вижте тук поменаването на Киевския Митрополит Епифаний по време на Божествената Литургия от Александрийския Патриарх Теодор II.

Източник:  ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal