Богохулството остава престъпление в гръцкия Наказателен кодекс


Превод: Йордан Георгиев

Обновена на 13 ноември 2019 – виж тук

На 11 ноември 2019 г. министърът на правосъдието на Република Гърция г-н Костас Циарас обяви промените в Наказателния кодекс (НК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които се отнасят до по-сурови наказания от една страна относно съставите на изнасилването и злонамереното богохулство, а от друга страна – увеличаване глобите за трафик на нелегални емигранти. Законопроектът е минал второ четене в съответната парламентарна група по правосъдие.

По-подробно министърът обяви, че злонамереното богохулство и псуването на вероизповеданията отново се възстановяват като престъпления. С други думи чл. 198 НК на Гърция се възстановява във вида, в който беше преди промените, които обяви Правителството на СИРИЗА в началото на тази година.

Чл. 198, ал. 1 гласи: Наказва се със затвор до две години този, който публично и злонамерено псува по какъвто и да е начин Бог и Църквата.
Ал. 2 гласи: Този, който, освен случая по ал. 1, проявява публично богохулство и всякаква липса на уважение към Божиите и Светите неща, се наказва със затвор до три месеца.

Такава беше разпоредбата до отмяната ѝ от Правителството на СИРИЗА преди няколко месеца. Сега освен, че се възстановява тази разпоредба, тя от една страна се разширява, а от друга – се и конкретизира. Ще се наказва със затвор до две години този, който злонамерено псува Бога и който публично и злонамерено псува Православната Църква или друго вероизповедание, което е прието по традиция в Гърция. „По този начин лекуваме всичко и създаваме условия, така че явленията, които представляват актуални проблеми в последно време, да могат да бъдат предотвратени.“ – каза министърът на правосъдието. Министърът има предвид зачестилите осквернявания на православни храмове от мюсюлманите-емигранти.


Важно е да се отбележи, че престъплението богохулство се застъпва в гръцкия НК още със създаването на съвременната гръцка държава преди близо 200 години. СИРИЗА беше първото Правителство, което в края на мандата си (който приключи в средата на тази година) отмени богохулството като престъпление, за което те бяха предложили в съответния законопроект вместо затвор да бъдат налагани някакви глоби. По отношение на другите наказания, които се предлагат в този законопроект, се увеличава наказанието за изнасилване между 10 и 15 години затвор (вместо  както досега между 5 и 15), като ако изнасилването бъде извършено от две или повече лица (групово изнасилване) тогава наказанието се изменя на доживотен затвор. Тези увеличения на наказанията за изнасилване идват след няколкото случая на изнасилени момчета и момичета от мюсюлмани-емигранти. А по отношение на трафика на емигранти глобите се увеличават съгласно Закон 4251/2014, като досега бяха от 10 000 евро до 30 000 евро и от 30 000 евро до 60 000 евро; с новите промени те се увеличават съответно на: от 30 000 евро до 60 000 евро и от 60 000 евро до 100 000 евро.

***
Автор: Doxologia News

България от една страна трябва да се поучи от двувековния опит на Гърция по отношение на инкриминирането на това деяние „богохулство“, а от друга – да се инкриминира и русофилията, тъй като тя създава предпоставки за влияние на Русия и намеса във вътрешните работи на нашата страна. Русофилията постоянно дестабилизира нашата национална сигурност. Слава Богу, че русофилите са изключително малко в България – около 35 000 души, което прави около 0,5% от населението на страната.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal