Александрийският Патриарх Теодор II се срещна с Атинския Архиепископ Йероним II


Превод: Йордан Георгиев

Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор беше на протоколно посещение при Архиепископа на Атина г-н г-н Йероним на 19 ноември по време на престоя си в Гърция. Двамата разговаряха на четири очи за около 45 минути като обсъдиха текущите събития в междуправославните отношения.

След срещата на четири очи Александрийският Патриарх изрази своята признателност към Архиепископа като му благодари, а Еладската Църква определи като утеха за Александрийската Патриаршия. Патриарх Теодор IIспомена, че е осведомил Архиепископа за ръкоположенията на нови епископи, които ще подсилят и подкрепят по-нататъшното развитие на мисионерското дело на Александрийската Патриаршия. Архиепископът от своя страна му е пожелал да бъде силен и приятен път.

И двамата Предстоятели в своите изявления не споменаха за събитията около украинския църковен въпрос, но все пак съгласно наши църковни източници и този въпрос е ангажирал тяхната среща. Александрийският Патриарх и Атинският Архиепископ са първите Предстоятели, които признаха автокефалията на Църквата в Украйна и поменават името на Киевския Митрополит Епифаний. Поради тази причина и двамата влязоха под мушката на Москва, която прекъсна поменаването им, както и на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.


Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal