Александрийският Патриарх помена Киевския Митрополит Епифаний в Лимасол, Кипър (VIDEO)


Превод: Александър Иванов

Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор IIпомена в своите Диптиси Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н  Епифаний по време на Божествената Литургия, която беше отслужена на 12 ноември 2019 г. в храма на Свети Йоан Милостиви, Патриарх Александрийски, покровител на град Лимасол (Лемесос), Кипър. Митрополит Епифаний е Предстоятел и Глава на новата 15-а по ред в Диптисите поместна автокефална Православна Църква на Украйна.Заедно с Негово Блаженство съслужиха местният Архипастир, Митрополитът на Лимасол г-н Атанасий, други архиереи и клирици от Лимасолската Епархия.

Това е вторият път, когато Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор IIпоменава името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний на кипърска земя –първо в своята Екзархия там, а сега и в храм на Древната Кипърска Архиепископия (виж тук).


От 08 ноември до 12 ноември това е третият път, когато Александрийският Патриарх г-н г-н Теодор II поменава името на новия Предстоятел на поместната автокефална Църква на Украйна г-н г-н Епифаний.Коментар: Доксология БГ

Важно е да се отбележи, че бяха разпространявани от руски сайтове и в някои приближени до Москва гръцки църковни сайтове фалшиви новини, уж въз основа на „достоверна“ информация от техни „сигурни“ източници, за оказвания „огромен“ натиск от кипърските Архиереи върху Александрийския Патриарх да не поменава името на Киевския Митрополит Епифаний, когато служи в Лимасол. От Доксология БГ заявяваме следното:

Първо, никой не може да заповяда на Предстоятеля на Древната Александрийска Патриаршия кого да поменава в своите Диптиси, и кого не. В Църквата светският принцип на т.нар. политкоректност не може да съществува. Второ, въпреки всичко, за да не създаде смущения Патриарх Теодор IIзаяви, че ще обсъди този въпрос с Кипърския Архиепископ. Трето, информацията от руските сателитни сайтове гласеше, че Лимасолският Митрополит г-н Атанасий бил категорично против това поменаване, което не е вярно. Четвърто, поменаването в Диптисите на имената на Предстоятелите на поместните Църкви е едновременно канонично право и задължение на всеки един Предстоятел на поместна Църква.

Доксология БГ съветва православните християни да не се доверяват на слухове, клюки и манипулации, а да се доверяват винаги на Бог и Неговата Църква!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal