Александрийският Патриарх даде интервю пред кипърската национална телевизия за признаването на Църквата в Украйна (VIDEO)

Превод: Йордан Георгиев
„Една Църква, която иска автокефалия трябва да я получи“ – заяви Александрийският Патриарх пред кипърската национална телевизия «ΡΙΚ» 24 часа след признаването на автокефалията на новата Църква в Украйна. Признаването на автокефалията предизвика острата реакция на Руската Църква. Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II коментира и спирането на поменаването му от страна на Московския Патриарх.
Трябваше да бъде разрешен този казус, за да помогне на другите Църкви и на Руската Църква, защото една Църква, която иска автокефалия, трябва да я получи и сами ще разберат (има предвид руснаците – Бел. прев.), че това не става по друг начин; с много смирение ще разберат, че проблемът трябва да бъде разрешен.» – заяви Александрийският Патриарх.
Александрийският Патриарх даде интервю пред TV «ΡΙΚ» след края на Божествената Литургия в храма на Свети Сава в Никозия (Кипър), където се намира Екзархията на Александрийската Патриаршия. Той коментира и прекъсване на поменаването му от Московския Патриарх като реакция на признаването от него на автокефалията на Църквата в Украйна.
«Мисля, че няма да се стигне до това. Както беше казал нашият Кипърски Архиепископ Хрисостом, който е мъдър Йерарх, че не можеш да санкционираш другите Предстоятели с това да спреш да ги поменаваш в Диптисите; особено тези, които представляват Първородните (Древните) Патриаршии. Понеже в първото хилядолетие са свикани Седемте Вселенски Събори, формирани са Свещените Канони и е оформена традицията на Църквата  от времето на Пентархията, която включва в себе си Първородните (Древните) Патриаршии, а в последствие и Кипърската Църква. От тази традиция произлизат и новите поместни Църкви, които са длъжни да се съобразяват с нея – Бел. прев. Разбира се, както знаете живял съм доста години в Русия, затова ги познавам добре (руснаците – Бел. прев.).» – допълни Патриарх Теодор II.
«От момента, в който признах автокефалията на Църквата в Украйна, т.е. Томоса, който даде като Майка Църква Вселенската Патриаршия, да знаете, че започна решаването на проблема; на един проблем, който измъчва нашата Църква» – добави Патриарх Теодор II.
Патриархът заяви, че решението е било трудно, но е взето с много молитви и благоразумие, като отхвърли всякакви тревоги, които говорят за схизма.
«Схизма няма да има, защото вярвам, че с моята намеса и чрез много молитви последвах Вселенската Патриаршия и Еладската Църква, което ще направят и другите Църкви. И накрая, отново ще седнем заедно, за да разрешим проблема със страх Божий и с любов.», отбеляза Предстоятелят на Църквата на Свети апостол Марк.
Александрийският Патриарх помена Предстоятеля на Църквата на Украйна и на кипърска земя. Евентуално това може да направи и във вторник, когато ще служи в Лимасол. Това ще го обсъди с Кипърския Архиепископ. Трябва да се припомни, че Кипърската Църква поддържа неутрална позиция по въпроса като се стреми да не налива допълнително масло в огъня, като уважа и двете страни.
Коментар: Doxologia News
Тази неутрална позиция беше разкритикувана от много богослови и канонисти, тъй като тя показва пълно безразличие по този въпрос. Христос ни е заповядал: „Но думата ви да бъде: да, да; не, не;“ (Матей 5:37)! Неутрална позиция не означава неизказана позиция (пример: Йерусалимска Патриаршия, Румънска Патриаршия, Българска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Албанска Архиепископия). Това са две различни неща. Не може да имаш еднакво отношение спрямо този, който пази и следва Свещените Канони и спрямо този, който постоянно ги нарушава и използва като оръжие за заплахи Светата Евхаристия. В живота на човека има само два възможни пътя, два възможни избора – или си с Бог, или с дявола. С други думи, неутрален вариант не съществува, особено в Църквата. Не може да имаме еднакво отношение към Бога и дявола.
Според достоверни източници на Doxologia News, всъщност това не е истинската позиция на Кипърската Църква. Огромната част от Архиереите там са ЗА признаване на автокефалията. Има само трима Митрополити, които не са съгласни поради различни обвързаности с Москва, а единият от тях е известен с това, че е близък с руски олигарси и има прекалено близки отношения с Московската Патриаршия. Отделно в Кипър има много офшорни руски компании, които по един или друг начин оказват натиск върху Кипърската Църква да не признава автокефалията на Църквата в Украйна. Трето, другият проблем е окупацията на Северен Кипър от турските войски. Русия се опитва да шантажира с това Кипърската Република. С други думи и Путин, и Сергей Лавров, и Патриарх Кирил лъгаха дълго време президента на Кипър г-н Никос Анастасиадис и Кипърския Архиепископ г-н г-н Хрисостом II, че могат да окажат влияние върху Турция да изтегли своите войски от острова и така да се реши този 45-годишен международен казус. В момента Русия заплашва, че няма да помогне, а нищо чудно и да се задълбочи кризата на острова. С тези си действия Москва показва, че е далеч от Православието. Руската Федерация е една имперска мултинационална и мултирелигиозна държава, а секуларната Руска Църква (виж по-долу интервюто с Месинийския Митрополит Хрисостом) е инструмент на нейната външна политика. Така Русия и РПЦ разбират Светото Православие. Просто една възможност за влияние, нищо повече.
Но от Doxologia News сме убедени и сме сигурни, че много скоро древната Кипърска Църква ще трябва да вземе решение, което ще бъде признаване автокефалията на Църквата в Украйна. Това е единствената канонична позиция, а всичко останало е част от политическата сфера.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal