Чкондидският Архиепископ Петър Цаава беше аргосан от Грузинската Църква след скандал в Синода (VIDEO)

Чкондидски Архиепископ Петър Цаава

Автор: Йордан Георгиев
Свещеният Синод на Грузинската Църква днес заседаваше по скандала с изказванията на Бодбийския Митрополит Яков Якобашвили  за опита за убийство  на Католикос-Патриарха преди три години, както Доксология БГ съобщи. (виж Предотвратен опит за убийство преди три години на Грузинския Патриарх шокира Грузия,  и  тук)
Днес на заседанието основната тема на обсъждане трябваше да бъдат разкритията на Митрополит Иаков за опита за отравяне на Патриарха от свещеник Георги Мамалидзе, който бе задържан преди време и осъден несправедливо. Но всъщност основна тема на обсъждане е било поведението на Архиепископ Петър, който влязъл в Синода и тръгнал да напада физически Патриарха, обвинявайки го за всичко, което се случва в Грузинската Църква през последните години, включително за вакханалията в Грузинската Църква, която той покровителствал.
Свещеници и митрополити извели Архиепископ Петър от заседанието, тъй като поведението му било агресивно. За съжаление митрополитите не са били единни в своята оценка за разкритията по отношение на опита за убийство на Патриарх, както и за това дали той може да изпълнява своите задължения като такъв.
«Свещеният Синод взе безпрецедентно решение за моето отстраняване от длъжност (аргос). Лично Патриархът ме отстрани от архиерейския ми сан несправедливо. Вярвам, че основната причина за това е страхът да не се разкрие содомията в Грузинската Църква. Народът ни има един Председател на Синода, който е съпричастен със содомския грях», заяви Архиепископ Петър Цаава пред събралите се журналисти, след като той беше изгонен от заседанието на Синода.
 
Архиепископ Петър  заяви, че основната причина за отстраняването му е, че е предоставил изобличаващи данни за содомския грях в Грузинската Църква.
Според Архиепископ Петър Цаава Свещеният Синод бил взел единодушно решение да отправи молба до президента на Грузия за освобождаването на свещеник Георги Мамалидзе, тъй като е невинен.
 свещеник Георги Мамалидзе
Архиепископ Петър също заяви, че в Грузинската Църква има „педерасти“ и „татенца (техни покровители – Бел. прев.)“. Попитан от репортерите кого има предвид. Той им отговаря да питат секретаря на Синода (виж тук)
Архиепископ Петър  е един от тези митрополити, които са участвали в групата от политици и високопоставени лица, които са искали да отстранят Патриарха преди време. Името му било прочетено по време на заседанието на съда при закрити врата по делото за отравянето на Католикос-Патриарха, съобщават информационните агенции в Грузия.
От своя страна Митрополитът на Поти г-н Григорий, който не е присъствал на заседанието, тъй като е имал други ангажименти в Поти, свързани с награждаването на Пергамския Митрополит Йоаннис Зизиулас (виж тук) и различни съпътстващи това събитие ангажименти заяви: «Много съжалявам за това решение на Синода за отстраняването на Архиепископ Петър Цаава. Не е допустимо такива важни решения, свързани със сериозни проблеми, които дестабилизират Църквата да бъдат вземани прибързано». Той допълва: «в Грузия има много външни и вътрешни врагове и сме изправени пред много трудни обстоятелства. Има много предизвикателства пред нашата Църква. Не искам да говоря повече за това решение на Синода» (виж тук)
 Митрополит на Поти г-н Григорий
Ахалкалакски Митрополит Николай Пачуашвили пред журналистите заяви: «Архиепископ Петър обиди много сериозно Патриарха и затова бяхме принудени да го отстраним. Дойдох при вас, след като чух какво каза Архиепископ Петър и защо бил лишен от сан според него. Той се държеше неприлично и непристойно. Обиждаше Патриарха с думи, които не искам да уточнявам какви са. Това не е важно. Тези думи ще остават в заседателната зала. Всичко, което той каза пред вас е клевета. Архиепископ Петър заяви на заседанието, че доброволно няма да напусне заседанието, затова го изкарахме принудително, тъй като се приближи много близо до Патриарха и се притеснихме, че може нещо да му направи.» (виж тук)
 Ахалкалакски Митрополит Николай Пачуашвили
За управляващ Чкондидската епархия от Свещения Синод назначиха Цалкинският Епископ Григорий Кация, заяви Митрополит Николай Пачуашвили. (виж тук)
Цалкински Епископ Григорий Кация
Източник: IPRESS, ΡΟΜΦΑΙΑ
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal