СКАНДАЛНО: Митрополит Иларион Алфеев с директни заплахи към Еладската Църква

Коментар на главния редактор на ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Андреас Лударос


Превод: Йордан Георгиев 

„Ние сме силни – ще бъдат изолирани всички, които признаят „схизмата“, предупреждава Иларион Алфеев
Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев с провокативни, директни и ясни заплахи към Еладската Църква, която ако признае схизмата, ще се окаже в пълна изолация. Това е част от интервюто, което той провокативно и заплашително дава в РИА НОВОСТИ: „Митрополит Иларион – кто признает раскольников Украины – окажется в изоляции малко преди свикване на извънредния Свещен Синод на Еладската Църква.
„Който признае схизмата ще бъде изолиран“, отбеляза категорично Иларион Алфеев, отговаряйки на въпроса на журналиста за „заплахите“ от гръцките митрополити за изолация на Руската Църква.
Въпреки всичко, той в един от своите отговори казва, че все пак Еладската Църква е автокефална (добре, че той беше първият от 169 години, който да го каже, че тя е автокефална – Бел. прев.) и се надява да вземе решение без „външен натиск“, припомняйки проблема със старостилните разколници (от преди 96 години – Бел. прев.), намеквайки че е бил използван като лост за натиск върху Атина, но и евентуално прекъсване на общението, за което той предизвести.
„Как ще реагира Руската Църква, ако Еладската църква признае автокефалната Църква на Украйна?“, пита журналистът митрополит Иларион, който няколко реда по-горе „осъди“ външното вмешателство в автокефалните Църкви.
„Как ще реагира Атина, ако ние признаем една от старостилните формации?“, отговори чрез косвено заплашителния си въпрос митрополит Иларион Алфеев, заключавайки, че „отговорът е очевиден“.
ПРЕКЪСВАНЕ НА ОБЩЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ
За пореден път Иларион Алфеев защитава позицията на неговата Църква, която прекъсна общението си с Майката Църква, Вселенската Патриаршия (еклисиологична ерес – Бел.прев.), което показва, че това е отговорът на всяко едно аналогично действие. „Когато Константинопол (от години руският клир отказва да спазва Свещените Канони и условията в своя Томос, наричайки Вселенската Патриаршия просто Константинополска – Бел. прев.) предостави Томоса за автокефалия на ‘схизматиците’ от Украйна нямахме друг избор освен да прекъснем евхаристийното общение“, отбелязва митрополитът, който призовава „Гръцките Йерарси, които не са разбрали това действие и го намират за трудно (….) да влязат в правия път“
ЧУВСТВАМЕ СЕ СИЛНИ
За Иларион Алфеев това положение рано или късно ще се върне към каноничността и там където според неговото мнение тези, които не са прибегнали към признаването на автокефалията на новата Църква, но дори без да са взели официална позиция, означава че се съгласуват с позицията на Москва.
„Ние в Руската Църква чувстваме подкрепата на православните Църкви, някои от които изразиха открито несъгласието си с узаконяването на украинската „схизма“, докато другите мълчаливо не се съгласяват“, подчерта Иларион Алфеев (за първи път чувам, че неизказването на позиция означава подкрепа на антиканоничните и агресивни действия на Москва – Бел. прев.)
Заслужава си да се отбележи, че през последните месеци както Иларион Алфеев, така и други Йерарси от Руската Църква се бяха ангажирали в „маратон“ от срещи с митрополитите от Еладската Църква уж в рамките на „поклоннически посещения“ в районите, където „случайно“ да ги информират за позициите на своята Църква по този въпрос (все едно никой не ги знае, какви са – Бел. прев.)
Припомняме, че Иларион Алфеев на няколко пъти си е набелязал Гърция като „мишена“, приканвайки руските поклонници да не оставят пари в светогорските манастири, предупреждавайки с намаляване на руските поклонници в Гърция и ако трябва „принудително“ да бъдат създадени в Гърция църковни структури на Московската Патриаршия, ако е необходимо да се отговори на поклонническите нужди на руснаците, които живеят в Гърция (заплашва, че в нарушение на Свещените Канони, които те не зачитат ще създадат руски храмове с руски свещеници в чужд диоцез – Гърция, нещо което Руската Църква прави от три века насам, отдалечавайки се от учението на Православната Църква – Бел. прев.)
Заседанието на Синода на Йерархията за автокефалията, както правилно отбеляза Иларион Алфеев е насрочено за събота, 12 октомври.
Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΙNFO

 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews