Сингапурският Митрополит Константин посети православното училище „Света София“ в Индонезия | VIDEO & СНИМКИ

Съставил: Йордан Георгиев
Православното християнство в Индонезия в последните години се разраства главоломно, благодарение на мисионерската дейност на Митрополита на Сингапур и Югоизточна Азия г-н Константин (Вселенска Патриаршия), в чийто диоцез се намират енориите от Индонезия.
Православното училище Света София към монастира Света Богородица се състои от детска градина и трите степени на училищното образование – начално, гимназиално (основно в България) и лицейно (гимназиално в България). В това училище се обучават над 400 индонезийски деца като по-голямата част са православни. Православните в Медан, на остров Суматра са сравнително голяма компактна общност в този район са около 15 000 души – кръстени, катехизирани и въцърковени.

Архиерейски наместник е свещеник Хрисостом Маналу, който е индонезиец, завършил преди 1995 г. Солунския университет и служил известно време в Солун. Той заедно със своята презвитера и с усилията на индонезийските православни свещеници и миряни със съдействието на Сингапурския Митрополит се откриват няколко православни училища, медицински центрове, около 10 православни храма, сред които храм „Свети Димитрий Солунски“ в Медан, монастира Света Богородица с православния център-училище „Света София“ към него, православна болница „Света Богородица“ в Кабупатен Дели Серданг, храм „Свети Ефрем Сирин“ в Сумбул Пегаган, храм „Света Евдокия“ в Тарутунг и др. Преди години е открита специалност „Православно богословие“ в Държавния Университет на Джакарта, столицата на Индонезия.
Индонезия е най-голямата мюсюлманска страна в света, но и може да се каже с най-бързо разрастване на броя на православните християни в Южна Азия, заедно с Филипините. За съжаление в Индонезия ислямският фанатизъм също създава проблеми на християнските общности. Стига се до там, че къщите на християните биват разрушавани, както и техните храмове в някои части на страната.
Училището е създадено основно с дарения от Гърция. Богати миряни от Солун поддържат финансово храмовете, изпращат лекарства и учебници, както и финансират обучението и издръжката на децата, които искат да следват Богословие в Гърция. Образованието в Индонезия е скъпо и голяма част от родителите не пращат своите деца в образователната система, поради финансова невъзможност за тяхната издръжка. Поради тази причина в православните училища тези деца могат да бъдат ограмотени.
Нещо любопитно:
Митрополитът на Сингапур г-н Констандинос Цилис е брат на Митрополита на Хонг Конг г-н Нектариос Цилис. Първият е роден през 1973г. в Пирея, а вторият през 1969г. в Йоаннина. Между двамата има много голяма видима прилика. Дори повечето ги мислят, че са близнаци.
Източник: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal