Първо официално съслужение в Гърция на епископ от Православната Църква на УкрайнаАвтор: Андонис Триандафилу
Превод: Йордан Георгиев

На 20 октомври в митрополитския храм на Свети Николай Чудотворец в гр. Волос, където Архиепископът на Талин и на цяла Естония г-н Стефан (Автономна Естонска Православна Църква – Вселенска Патриаршия) съслужи с Димитриадския Митрополит г-н Игнатий (Еладската Православна Цъкрва) и с Олвийския Епископ г-н Епифаний (Православна Църква на Украйна), Викарен Епископ на Киевския Митрополит г-н Епифаний.

Това съслужение е само един ден след съслужението на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей с Атинския Архиепископ Йероним II в храма на «Света Богородица Ахиропииту» (Солун), където официално името на Киевския Митрополит Епифаний бе споменато в Диптисите на територията на Гърция (виж тук)

Това е първото съслужение, което извършва митрополит от Еладската Църква с епископ от Православната Църква на Украйна след официалното признаване на Църквата на Украйна от Йерархията на Еладската Църква на 12 октомври, както Доксология БГ първа съобщи в България (виж тук)

Олвийският Епископ Епифаний Димитриу беше клирик на Свещената Димитриадска Митрополия, откъдето беше канонично освободен, за да бъде избран и ръкоположен за епископ на Православната Църква на Украйна. Така той на 20 октомври съслужи с епископ от Еладската Църква. Олвийският Епископ Епифаний обгрижва православните гърци в Украйна.Източник: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal