Представители на Вселенската патриаршия днес са на посещение в Сърбия

     
 Сръбският Патриарх г-н Ириней с Митрополита на Галия г-н Емануил

Представители на Вселенската Патриаршия посетиха днес, четвъртък 24 октомври 2019, Белград и за да разговарят по междуправославни теми се срещнаха с Патриарха на сърбите г-н Ириней и Йерарси от Църквата на Сърбия.

Представителството  на Вселенската Патриаршия е съставена от следните Високопреосвещени Митрополити:
На Пергамон г-н Йоан, на Галия г-н Емануил, на Адрианопол г-н  Амфилохий и заместник-секретаря на Светия и Свещен Синод на Вселенска Патриаршия Високопреподобния г-н Григорий.

Източник: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ   

По информация на Доксология БГ една от темите на разговорите е предоставената автокефалия на ПЦУ от Вселенския Патриарх, както и за задграничните общности на Сръбската Църква и отношенията между Майката Църква и Сръбската Църква във връзка с тържествата по случай 800-годишнината от основаването на Сръбската Църква.

Сръбската Църква е разделена по отношение на автокефалията на ПЦУ. За съжаление, тя е финансово зависима от Руската Църква, което говори за една пристрастност в нейните решения. Въпреки всичко доста сръбски епископи и митрополити са за признаването на ПЦУ, докато твърдо се противопоставят за сега Бачкият епископ г-н Ириней, който влияе на решенията на Патриарх Ириней. Повечето митрополити в Сръбската Църква имат опасения, че ако признаят ПЦУ, Вселенската Патриаршия ще издаде Томос за признаване на „Черногорската православна църква“, което Вселенският Патриарх няколко пъти отрече. Тези опасения са инсперирани от Руската Църква, която прави всичко възможно да настройва митрополити от поместните Църкви срещу Майката Църква, в повечето случай без успех.

По отношение на Църквата в Северна Македония ще бъде предоставена автокефалия от Вселенската Църква, след като Сръбската Църква вдигне схизмата нещо, с което сърбите са наясно, че ще стане. От друга страна, Сръбската Църква не е забравила помощта на Майката Църква и на Еладската Църква, която ѝ предоставиха по време на натовските бомбардировки над Югославия. В Гърция бяха организирани протести от стотици хиляди гърци, певци и политици, които се противопоставиха на това Гърция да участва в бомбардирането на православни християни, както и да НАТО да избива православни християни. Гръцки военни кораби и изтребители отказаха да изпълнят заповедите на НАТО да бомбардират Югославия. Гърция изпрати оръжия, пари и храна на сърбите, за да ги подкрепи в този момент. След войната над 30 000 деца бяха в Гърция на почивка за един месец в гръцки лагери, монастири и почивни станции по морето, всичко това за сметка на Еладската Църква и Гръцката държава. Всичко това сърбите постоянно го припомнят на всички срещи с представителите на политическата класа на Гърция, на Вселенската Патриаршия и Еладската Църква. По същото време в онзи момент Русия беше много слаба, както и Руската Църква, за да окажат каквото и да е влияние върху НАТО за бомбардировките. България, за да влезе в НАТО разреши да предостави коридор за бомбардиране на Югославия. Румъния отказа да участва в това, макар и тя да беше кандидат-член за НАТО.

С оглед на всичко това, ние от Доксология БГ считаме, че Сръбската Църква ще признае автокефалията на ПЦУ по-нататък след като и другите Църкви са го сторили, за да избегне допълнително влошаване на отношенията ѝ с РПЦ, но и с Вселенската Патриаршия. Сърбите нямат избор. Църквата в Северна Македония в най-скоро време ще получи своя Томос. Болката на сърбите са Черна Гора, Косово и Босна. С тях Руската Църква ги контролира, освен с отпуснатия безлихвен заем за строежа на Патриаршеския храм „Свети Сава Сръбски“.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal