Предотвратен опит за убийство преди три години на Грузинския Патриарх шокира ГрузияНа 26 октомври в интервю за ТВ „Пирвели“ един от влиятелните митрополити на Грузинската Църква Бодбийски Митрополит Иаков Якобашвили обвини министър-председателя на Грузия Георги Гахария и министъра на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури в опит за църковен преврат и разработването на план за физическото отстраняване на Католикос-Патриарха на Грузия г-н Илия ΙΙ. Това се е случило преди три години, като той лично е бил поканен да се присъедини към заговора, но е бил отказал.

Грузинският министър-председател моментало реагира на обвиненията като заяви, че е „шокиран от тези новини“. Според него Митрополит Иаков е бил против неговото избиране за министър-председател на страната и на това се дължи сегашното му изявлението. Правосъдният министър Теа Цулукиани нарече изявленията „глупости“. Парламентарната опозиция призова за незабавна проверка на Прокуратурата по повдигнатите обвинения.

Два дена след изявлението си Митрополит Яков депозира оставката си пред Патриарх Илия II като негов викарий и като оглавяващ финансово-стопанския отдел на Патриаршията. Той заяви, че не се отрича от твърденията си, но съжалява единствено за тона и някои неподходящи думи, които е използвал при участието си в предаването. „Не си вземам думите назад. Срещата се случи преди три години в кабинета на тогавашния премиер Георги Квирикашвили, в присъствието на вътрешния министър Гахария… 10 дена не казах нищо на Негово Светейшество, но след това му разказах и отговорихме достойно… Много хора се засегнаха от думите ми, от лексиката, която използвах – моля всички за прошка, но трябва да вземете предвид моето състояние. Три години знаех за всичко това… Понякога ни се налага да влизаме в отношения с политиците… За мене, като монах, това беше тежък проблем за душата ми. След като го казах, вече съм свободен човек“.

Представителят на прес-службата на патриаршията Арчил Хачидзе заяви: „Пълномощията на владика Иаков, които той имаше като сътрудник на администрацията на Патриаршията са прекратени. Какви са причините за това, съразмерно ли е това решение с действията му, твърде силно ли той наказа себе си или е недостатъчно – за всичко това ще реши Св. Синод“.


Решението за уволнение на Митрополит Иаков:


Според достоверна информация на Доксология БГ в най-скоро време ще има заседание на Светия Синод на Грузинската Патриаршия по този въпрос. Митрополитите там са обезпокоени, че заради разклатеното и трайно влошеното здраве на Католикос–Патриарха Грузинската Патриаршия е станала арена на интриги, своеволия и безредие. Заговори се също вариантът, че Патриаршия има нужда от нов Патриарх, който да сложи нещата в своя порядък. Кое ще надделее предстои да видим. 

Доксология БГ ще Ви уведоми навреме за случващите се събития в Светата Църква на Грузия. Източник: TV Pirveli & www.primetime.ge

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal