Полската Църква отново заяви, че не признава Църквата на Украйна

Свещен Синод на Йерархията на Светата Православна Църква на Полша (снимка: Piotr Falkowski)

Превод от полски на гръцки език: Jerzy Betlejko
Превод от гръцки на български език: Йордан Георгиев

На 29 октомври 2019 Свещеният Синод на Йерархията на Светата Православна Църква на Полша заседава под председателството на Блажения Митрополит на Варшава и на цяла Полша г-н Сава.

На заседанието на Свещения Синод на Йерархията участва всички архиепископи и епископи:

Свещеният Синод на Йерархията беше информиран относно съдържанието на писмата на Патриарха на Сърбия г-н Ириней, на Архиепископа на Албания г-н Анастасий, както и на Митрополита на Варшава г-н Сава, адресирани до Негово Всесветейшество, Патриарха на Константинопол г-н г-н Вартоломей. С оглед на това Свещеният Синод на Йерархията взе следното решение:

Да се запази в сила позицията по казуса с автокефалията на Църквата на Украйна, която бе изразена в Синодалните решения с номер 340 на протокола от 09.05.2018, с номер 341 на протокола от 25.11.2018 и с номер 342 на протокола от 02.04.2019.


Автокефалната Православна Църква на Полша не се противопоставя на даването [1] на автокефалия на Църквата в Украйна въз основа на догматично-каноничните правила, а се противопоставя на една група от отцепници (схизматици).

Отцепниците (схизматиците – Бел. прев.) от Светата Църква не могат да представляват здрав църковен организъм, защото нарушават евхаристийното единство на цялото Православие.

[1] Полякът Jerzy Betlejko  е използвал неправилно думата «απονομ, », която на гръцки език се използва при раздаване на награди или отдаване на почит, или в раздаване на правосъдие, но не и в предоставяне, или даване на автокефалия, за което в гръцкия език се използват други думи. Поради това съм го превел с даване, а не с раздаване, защото Вселенският Патриарх не раздава автокефалии, а ги предоставя или дава! Разликата е огромна. Всяка една предоставена/дадена автокефалия от Вселенския Патриарх му коства голяма отговорност пред Бога, за което той самият ще плаща един ден за това, тъй като той го прави по икономѝя. С други думи, при невъзможността за свикване на Вселенски Събор, той е приел тази отговорност върху себе си и за „благодарност“ от някои нови поместни Църкви получава само хули и упреци! Дори има изказвания от рода, че той нямал право да предоставя автокефалии! Тогава този, който счита, че той няма право да предоставя автокефалия, нека върне копието от своя Томос за автокефалия, чийто оригинал се пази в Константинопол! Тогава изведнъж ще кажат, че са сгрешили и че не искали да кажат това. За това бих посъветвал епископите от новите поместни Църкви да бъдат внимателни с такива изказвания, най-малкото защото не им прилича. Това, кой има право да предоставя автокефалия и какви са правомощията на Вселенския Патриарх е определено в Свещените Канони и вековната църковна традиция и не може да бъде оспорено от никого! Това дори не подлежи на коментар.

Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ

Коментар: Доксология БГ

Полската Църква не ни изненадва със своето решение. На пръв поглед решението на Полската Църква изглежда същото като предишните, но всъщност не е така. Има голям прогрес. Вече не се повдига въпросът за хиротониите (ръкоположенията) на епископите от Православната Църква на Украйна, след няколко месечните публикации в интернет, чрез които излязоха на бял свят идентични случаи на приемане на хиротонии на схизматични епископи в Полската Църква. Става въпрос за приемане на такива епископи от гръцки старостилни разколни групи, намиращи се в Испания и Португалия, които влязоха в редиците на Полската Църква без преръкоположение, т.е. с признаване на техните хиротонии. Почти 80% от епископите на Полската Църква извън Полша са с такива хиротонии. Дори там случаите са много по-страшни от тези в Украйна. За разлика от приетите в Полската Църква епископи, бившите украински схизматични епископи доказаха, че ръкоположенията има са канонични. Не всички, които са влезли в Полската Църква са доказали това. Точно заради това, да не се разкрият и други по-фрапиращи неща по отношение на хиротониите и не само, в Полската Църква си взеха бележка по този въпрос.

Позицията на Полската Църква е от рода „нека и двете страни да са доволни“. Да, ние сме за автокефалията на църквата на Украйна, за да се удовлетвори Църквата Майка и ПЦУ, но защо основно епископи от бившите схизматици влязоха в нея, а не влязоха повече и от Руската Църква в Украйна? Така се задоволява Москва, която е поставила нашийник на Полската Църква. Но нека да си спомним че около 20 митрополити от Руската Църква в Украйна бяха готови да се присъединят към Обединителния събор от 15.12.2018г., но в последния момент изпратиха писма до Събора, донесени от двамата митрополити Виницки Симеон и Переславски Александър, които единствени се престрашиха да го направят. В тези писма неприсъединилите се митрополити  обясняват, че се страхуват да го направят, тъй като са заплашени и изнудвани от Москва. И това го знаете в Полската Църква много добре. Просто се чудите, какво да напишете под натиска на Москва.

Когато не уважаваш и не почиташ собствената си църковна история, т.е. как и от кого си взел Томоса за автокефалията си, тогава е естествено да държиш на „заповяданите“ решения, както бяхме прочели като коментар на решението на Полската Църква.

Разбира се, ние от Доксология БГ нека напомним на епископата в Полската Църква да си припомни своята църковна история, а именно какви перипетии е имала тяхната Църква с руския епископат до 1924 г., когато получава своята автокефалия от Майката Църква, Вселенска Патриаршия и след това, когато има свалени митрополити, убити епископи, свещеници, които не са искали да се подчинят на Съветската Църква и Кремъл. Нека да си припомни десетките писма със сълзи в очите, които полските митрополити са писали към Майката Църква с призив за помощ. Нека от Полската Църква да не забравят за 500 000 православни украинци и над 2 млн. гръко-католици украинци, които живеят в Югоизточна Полша, и които подкрепят автокефалията на Православната Църква на Украйна. Да, разбираме Полската Църква е зависима финансово от Руската Църква, но в случая тя би трябвало да се интересува повече от Свещените Канони, а не от материалните облаги, които получава от Москва. Ако я няма тази финансова зависимост на полския епископат от Руската Църква, досега Църквата на Полша да е признала автокефалията на Църквата на Украйна.

По информация на Доксология БГот наши източници в Полската Църква научаваме, че Варшавската катедра скоро друга песен ще запее. За сега единствено е сигурно, че Руската Църква последна ще признае ПЦУ. Защо казваме, че последни ще признаят, а не, че няма да признаят, защото много скоро и в Руската Църква ще има много хубави и приятни изненади. Съгласно достоверната информация, която получихме преди време от църковни люде в Руската Църква там текат интересни процеси, които са подпалили столовете на Патриарх Кирил и Митрополит Иларион Алфеев. В руския епископат има твърда и много сериозна опозиция на двойката, ръководеща Руската Църква без да дава възможност за глас и мнение на другите над 250 митрополити, архиепископи и епископи. Сривът на доверие към тази двойка се появи след като те еднолично без да искат мнението на другите митрополити и епископи прекъснаха евхаристийното общение с Майката Църква, Вселенската Патриаршия, която ги е създала.

Ние от Доксология БГ се надяваме и се молим на Господа Иисуса Христа за пълното освобождаване от всякакви обвързаности на полския епископат от московската примка. Обвързаност на епископата може да има единствено със Свещените Канони. Всеки един епископ при самото му ръкоположение се врича във вярност към Църквата, спазвайки Свещените Канони и т.н. Никъде няма задължение, че трябва да се спазват заповедите на Москва.

Молете се и вие, скъпи наши читатели!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal