Пергамският Митрополит Йоаннис Зизиулас стана doctor honoris causa в Грузия

   Пергамски Митрополит Йоаннис Зизиулас (Вселенска Патриаршия) и Митрополитът на Поти г-н Григорий (Грузинска Патриаршия)

Превод: Йордан Георгиев

Митрополит Йоаннис Зизиулас е на посещение в Грузия, където му беше връчено пοчетното звание doctor honoris causa от Факултета по хуманитарни и социални науки на Университета в Поти. Той получи това звание за специалния му принос в развитието на православното богословие. Митрополит Йоаннис Зизиулас изнесе беседа на тема „Православното богословие и съвременната антропология“.Той получава своето образование в Аристотелския университет и Харвардския университет, където негов научен ръководител е проф. Георги Флоровски. През различно време Митрополит Йоаннис Зизиулас е професор в университетите на Глазгоу, Единбург, Кралския колеж в Лондон, Солун, Атина, Женева.

През 1986 г. е избран за Пергамски Митрополит (Вселенска Патриаршия).

От 1993 г. е академик в Атинската академия на науките. Преподавал е също в Париж, Мюнхен и Белград.

Митрополит Йоаннис Зизиулас е автор на повече от 20 книги и над 300 монографии. Неговите книги и монографии са преведени на много езици.
На събитието присъстваха няколко митрополити от Грузинската Църква, сред които и Архиепископ Мелхиседек Хачидзе, който отново заяви пред аудиторията и журналистите: «Подкрепям автокефалията на Църквата на Украйна, защото факт е, че Вселенският Патриарх е предоставил тази автокефалия, защото само Вселенската Патриаршия има право да предоставя автокефалии. Ние не можем да преразглеждаме правото на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалии. Факт е, че Украйна вече си има автокефална Църква». (виж тук) 

Доксология БГ съобщи на 12 октомври 2019, че Архиепископ Мелхиседек Хачидзе публикува на стената в своя фейсбук профил, че Еладската Църква е признала Църквата на Украйна като се надява това да стори и Грузинската Патриаршия (виж тук). Това той написа само няколко часа след като Еладската Църква призна автокефалията на ПЦУ.
Източник: IMPRESS& IMPRESS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal