Не променяйте природата си ако някой ви навреди

Един мъж видял умираща змия в огъня и решил да я спаси, но когато я извадил от там змията го ухапала. От болката мъжът я пуснал и животното пак паднало в огъня. Човекът се опитал пак да ѝ помогне и змията отново го ухапала.

Друг човек, който го наблюдавал през това време, се обърнал към него и му казал:

– Извини ме, но си доста твърдоглав. Не разбираш ли, че всеки път, когато се опитваш да я измъкнеш от огъня, ще те ухапе?

Човекът отговорил:

– Природата на змията е да хапе, но това няма да промени моята, която е да помагам.

С помощта на железен прът извадил змията от огъня и спасил живота ѝ.

Братя и сестри, не променяйте природата си ако някой ви навреди, не губете същността си. Просто вземете предпазни мерки. Някои преследват щастието, други го създават. Безпокойте се повече за съвестта си, отколкото за репутацията. Защото съвестта ти е това, което си, а репутацията е това, което другите мислят за теб. И това, което другите мислят, не е ваш проблем… Това си е техен проблем.

Змията не е виновна, че ще ви ухапе, защото това е нейната природа–инстинкт за самосъхранение. Тя е уплашена. Тя не разсъждава, че искате да ѝ помогнете в този момент. Тя се отбранява и иска да запази живота си, но ето човек винаги може да намери начин да помогне на някого, макар той да го нападне или да се опита да му навреди. Тези действия не бива да ни променят към зло, а точно обратното към това да вършим добро. Защото ние сме създадени по образ и подобие Божие и не бива да позволяваме на злото (дявола) да промени нашата същност. 
  • Нека да не позволяваме на злото да създава своето битие. 
  • Нека да не накърняваме Божия образ в себе си и на нашите ближни. 
  • Нека използваме най-големия си дар Божий – нашата воля по начин, по който да не вредим на другите, а да възлюбим своите ближни, както нас възлюби Бог, за да можем да възлюбим и ние Него. 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal