Московска Патриаршия: Прекъсваме евхаристийното общение, когато Архиепископ Йероним помене „схизматиците“

 
Автор: Доксология БГ

Днес на заседание на Светия Синод на Московската Патриаршия бе взето решение да се прекъсне общението с Еладската Църква (виж туки тук), когато Архиепископ Йероним помене в Диптисите Киевския Митрополит Епифаний, което ще доведе до спиране и на неговото поменаване в диптисите на Московската Патриаршия. Също така Московската Патриаршия предупреждава гръцките Архиереи, че ако съслужат с Митрополити от Православната Църква на Украйна, то тогава ще бъде прекъснато общението с всеки един от тях. Освен това се подчертава, че Московската Патриаршия няма да благославя поклоннически пътувания в Епархиите на тези Архиереи, които са съслужили с Епископи на ПЦУ.

Дори Московският Патриарх обяви себе си за източник на благодат, изричайки ерес по този начин. Достатъчно е един грамотен богослов да прочете само това, за да му стане ясно към каква пропаст се е запътила секуларизираната Руска Църква.

С две думи, всъщност те няма да прекъснат общението с Еладската Църква както ние го разбираме, а ще го прекъснат така както те го разбират, защото се страхуват. Затова заплашват индивидуално всеки един Архиерей от Еладската Църква, че няма да му пратят поклонници. По този начин се опитват да създадат допълнителен раздор между Митрополитите на Еладската Църква на принципа „разделяй и владей“, които да се обявят срещу своя Архиепископ. Продължават с лъжата, че гръцки Митрополити са били против решението на Еладската Църква да признае ПЦУ. Тези Митрополити нямало да споменават Митрополит Епифаний и нямало да съслужат с Митрополити от ПЦУ и затова Московската Патриаршия щяла да има общение с тях. Всичко това обаче е във фантазиите на Московския Патриарх, и затова неслучайно пуснаха фалшивата новина, че Митрополити от Еладската Църква призовават Архиепископ Йероним да не спомене в диптисите Митрополит Епифаний.
 
От днешното решение на Московската Патриаршия се вижда от една страна големият страх Руската Църква да не бъде изолирана, а от друга – тя продължава с традиционната си светска политика, натиск и заплахи към всеки един, който общува с каноничните Митрополити от ПЦУ, както и с всеки съслужил с тях.

Синодът на Московската Патриаршия започна своето извънредно заседание в 11:00 ч. под председателството на Московският Патриарх г-н Кирил. Патриарх Кирил в обръщението си към Синода най-отговорно отбеляза, че „решението на Еладската Църква да признае новата църковна структура в Украйна заплашва открито всеправославното единство“ и т.н.
 
 
 
От „Доксология БГ“ отбелязваме, че такива термини като всеправославно единство, всеправославен събор са руска терминология, която руснаците се опитват да наложат на всички поместни Църкви. Няма как да има всеправославно единство, защото Православната Църква е Една, т.е. има православно единство. Всеправославно единство идва от погрешната московска протестантска еклисиология, че Църквата е разделена на 15 църкви, независими една от друга, и следователно, за да има единство между тях то трябва да има всеправославно такова, защото те са независими една от друга. Всичко това е чуждо на Учението на Православната Църква, която е Една, Свята, Вселенска и Апостолска. Руснаците се опитват да прокрадват  и следната противоканонична теория, че Вселенските събори били древни и съвременната им форма е всеправославен събор, следователно всеправославен събор да може да отмени решения на Вселенски събор. Това също е чуждо на Учението на Православната Църква. Няма по-висша юрисдикционна канонична инстанция в Православната Църква от Вселенски събор и никой не може да отмени решенията на седемте Вселенски събори. С две думи изходната точка и основа на руската еклисиология на Московската Патриаршия като цяло, а и по-конкретно на Патриарх Кирил (който е възприел на сто процента протестантските виждания на Теофан Прокопович, съветник на руския цар) е протестантската еклисиология.
 
Нека да припомним ясно на всички московски почитатели, които обожествяват Русия, нейните лидери и нейната Църква, че решението на Йерархията на Еладската Църква от 12.10.2019 г. да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна до днес беше отричано от Москва, която в повечето медии, контролирани от нея, на различни езици се представяше информацията, че Еладската Църква не е признала автокефалията на Православната Църква, а просто правото на Вселенския Патриарх да издава Томос за автокефалия. В това Москва е вярна на своите кагебистки методи и средства за манипулация като реши да изопачи решението на Йерархията на Еладската Църква, т.е. да представи една истина облечена с лъжа. За съжаление голяма част от нейното паство не е катехизирано и е богословски неграмотно и не би се усъмнило в така представената информация. Тази манипулация на Москва бе разпратена до агентите ѝ в различни медии по света (основно с ниска гледаемост и четяемост), за да се създаде една обществена истерия на дезинформация. В България тези фалшиви новини бяха представени от БТА, чиито журналисти наскоро бяха обучени как «правилно да отразяват» новините по украинския въпрос, разбира се и верните на Русия и на всичко руско в България от сайта www.predanie.bg, който се поддържа от Ловчанска Митрополия.
 
Българската Православна Църква все още официално не е оповестила своята позиция по този каноничен казус, но въпреки това явно някои личности от гореспоменатата Митрополия считат себе си над Светия Синод на БПЦ и още по-лошо над Православната Църква. От Доксология БГ бихме посъветвали Негово Високопреосвещенство г-н Гавриил да бъде по-внимателен с публикуването на фалшиви новини, защото злепоставя пред Православната Църква не само Светия Синод на БПЦ, но и цялото ѝ паство. Отговорност за всичко, което става в неговата Свещена Митрополия и Епархия, носи самият той, независимо дали знае или не знае за действията на някои негови служители. Другият съвет, който бихме му дали, е да наеме квалифицирани и богословско грамотни служители около себе и най-вече канонисти, тъй като сегашните около него показват липса на каквито и да е познания по богословие, а по канонично право дори нулеви, с което излагат неговото достолепие (на Митрополита). Един Митрополит трябва да бъде обграден от грамотни богослови и специалисти от други професии, които да му помагат, а не да му налагат да вземе най-правилното решение по даден казус. Митрополитът трябва да взема решения първо и единствено в интерес на Православната Църква, а не в интерес на имперската политика на Русия и в интерес на секуларизираната Московска Патриаршия за глобално господство над всички народи и за господство над всички православни християни по света. Първият вариант е невъзможен, затова политиката на Кремъл е да използва Светото Православие за политически цели и завладяване на държавите с преобладаващо население от православни християни. Но от Москва са забравили (тъй като толкова много са се отдалечили от учението на Православната Църква), че само Бог е Този, Който може да господства над Църквата, която Той Самият е създал.
 
Наскоро Митрополит Иларион Алфеев в свое интервю посочи пред агенция ТАСС, че прекъсването на общението с Майката Църква не е имало отрицателно влияние във вътрешния живот на Руската Църква. Само от това изречение може да се направи извод, както в своя коментар отбелязва и Архимандрит Романос Анастасиадис, че «само един отчужден от Бога и Неговата Благодат човек се осмелява да се похвали, че отделянето му от Майката-Църква и едновременно Първопрестолната Църква на Константинопол не е оказало никакво отрицателно влияние върху духовния му живот. С други думи, иска да ни каже: „Какво имахме, че да го загубим?“ Не са имали никаква онтологична връзка с Бога и Неговата Църква, а просто една чиста светска система с богохулна власт, т.е. не усещат дори и най-малкото (най-нищожното) от прекъсването на общението им с Първия в Църквата (Вселенския Патриарх – Бел. прев.). Гнилото дърво в крайна сметка не се страхува от сушата. Така или иначе то е мъртво.»
 
Всеки един грамотен богослов знае какво става когато един свещеник спре да поменава своя Епископ като негова глава, Епископът (Митрополит) спре да поменава своя Патриарх (съответно Архиепископ или Митрополит) като негова глава, а Предстоятелят на поместната Църква  спре да поменава Вселенския Патриарх като негова глава – това, което направи Московският Патриарх Кирил преди една година. Няма дете, което да се чувства добре от това, че е прекъснало отношенията си със своята майка в случая. Но щом тук дори няма и елементарно чувство на болка и страдание, това говори, че детето никога не е обичало своята майка и че то само се е отделило от утробата ѝ, но нищо не е получило от нея.
 
Не може евхаристийното общение да бъде използвано като средство за изнудване и за натиск на поместните Църкви от страна на Московската Патриаршия да не признаят нещо, което вече е признато с издаването на самия Томос за автокефалия. 
 
Месинийският Митрополит Хрисостом в интервюто си с Андреас Лударос за ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO, отговаряйки на въпроса на журналиста «дали ще видим наказателните мерки на Руската Църква, с които заплаши Йерархията на Еладската Църква два дена преди нейното заседание», Митрополит Хрисостом отговаря, че «се моли Руската Църква да не предприема такива действия, които в крайна сметка ще я изолират от останалите Църкви и ще допусне двойна почти необратима грешка, която много трудно може да бъде излекувана. Църквата, и по-специално Еладската Църква, не може да бъде заплашвана и изнудвана от никого! Ние сме автокефална Църква с огромни богословски възможности и потенциал. Освен това, всички тези методи и средства, които използва Руската Църква, потвърждават, че това е една Църква, която се намира в състояние на секуларизация (осветскостена, т.е. в тази Църква преобладава основно светският дух, което се вижда от действията, начинът на мислене и разсъжденията на техните църковни лидери; Божият Дух липсва, както и църковното съзнание. – Бел. прев.), защото когато една Църква използва методи и средства, за да упражнява натиск към другите поместни Църкви със средства чисто политически и за обслужване на политически цели, тогава това си е чиста секуларизация. От друга страна трябва да кажем, че същата Руска Църква създаде тази изкуствена криза и напрежение, защото тя постави погрешно украинския въпрос като тема от жизнено важно значение за нея (за Руската Църква – Бел. прев.) и това беше голямата ѝ грешка.»
 
На журналистически въпрос зададен на пресконференцията (виж тук) «Дали решението на Еладската Църква ще предизвика схизма?», нейният говорител Митрополит Йеротей Влахос отговори достатъчно ясно: «Не искам по-нататък да коментирам тази тема. Ние изпълнихме нашия дълг, нашето дело да подсигурим единството в Църквата, което единство се поставя на карта от всички страни. Това подчертаха много Архиереи, говорихме всички Архиереи с много уважение и страх, точно да се съхрани това единство в Църква. Оттам нататък, който иска да създава схизми (визира се Московската Патриаршия – Бел. прев.) е негова отговорност срещу единството в Църквата.»
Журналистка: Четохте ли изявленията на Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев от завчера?
Митрополит Йеротей Влахос: Да, прочетох ги, но няма да ги коментирам, защото решението на Йерархията на Еладската Църква е изключително ясно.
Журналист: Знаете ли, каква ще е тяхната реакция?
Митрополит Йеротей Влахос: Казах Ви, не ни интересува какво ще правят другите (Москва – Бел. прев.). Ние сме една автокефална Църква и решаваме това, което трябва да решим. Оттам насетне е компетенция на всяка Църква как ще реагира.
 
И във връзка с изявлението на Митрополита на Китира г-н Серафим от Еладската Църква и някои негови манипулации, с което изявление от Москва също спекулираха и публикуваха по различни медии, в официалния сайт на Свещения Синод на Еладската Църква на 16.10.2019 г. бе отговорено точно и ясно не само на непремерените и фанатични изказвания на Китирския Митрополит Серафим, но и на църковните ръководители в Москва, че на пресконференцията, дадена от Митрополит Йеротей Влахос като говорител на Йерархията, който прочел изявлението на Йерархията, като подробно е изяснил действията на Архиепископа на Атина г-н Йероним II, също така и какво всъщност е решила Йерархията и защо е признала автокефалията на Православната Църква на Украйна, се подчертава, че всеки друг опит на тълкуване на решението на Йерархията на Еладската Църква не отразява действителността.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal